Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:40 17.12.2013

Reacții la Kiev despre târgul obținut de Ianukovici la Moscova


Kliciko și Iațeniuk pe Maidan.
Kliciko și Iațeniuk pe Maidan.

Liderii opoziției ucrainene sînt extrem de sceptici față de amploarea a ceea ce a obținut Ianukovici de la Putin.
Astfel, Vitali Kliciko:
Trebuie să știm ce s-a semnat la Moscova. Din câte știm, Ianukovici a folosit țara ca garanție. A semnat pentru un împrumut de 15 miliarde de euro oferind în schimb obiective strategice, fabrici, uzine de aviație, de energie și poate chiar și rețeaua conductelor prin care tranzitează gazul.
La rândul său, Arseni Iațeniuk a spus:
Dacă guvernul lui Ianukovici reduce prețul gazului pentru consumatori cu 30%, atunci îl credem că e cinstit. Altfel, înseamnă că totul e o minciună și că el e un corupt. De aceea cerem ca dacă prețul gazului a fost redus, să plătească atunci și cetățenii cu 30% mai puțin.
---
18:04 17.12.2013

Putin promite gaz ieftin... iarăși...



Este o dezamăgire pe care Ianukovici va putea cu greu să o șteargă, sau să o prezinte ca pe o mare victorie: Putin a promis astăzi, la Kremlin, după întâlnirea celor doi președinți, că va coborî prețul gazului și o serie de alte ajutoare și stimulente, dar nu a formulat nimic grandios care să îi permită lui Ianukovici să se întoarcă acasă ca un învingător.

Apoi, Ucraina are amara experiență a promisiunilor rusești nerespectate. In 2010, când a obținut reînnoirea chiriei pentru găzduirea flotei rusești în Crimeea, Putin promisese, de asemenea, reducerea prețului gazului, ca după aceea prețul să continue să crească: de la 350 de dolari atunci pe 1000 de metri cubi, la 430 de dolari anul ăsta. Acum, promisiunea lui Putin e că se va coborî la 270.

Ianukovici, însă, prudent și recunoscător, a declarat: Știu că asta nu s-ar fi realizat fără voința politică a președintelui Rusiei.

Avea dreptate Le Figaro astăzi să scrie că Ianukovici se duce la Moscova cu mâna întinsă.

---
16:57 17.12.2013

Extrema dreaptă ucraineană pe Maidan


International New York Times publică astăzi o anchetă despre importanța extremei drepte ucrainene în manifestațiile de pe Maidan. Este vorba despre gruparea ultranționalistă și extremistă Svoboda.
Liderul Svoboda, Oleg Tiahnibok (foto), e unul din cei mai activi militanți din piață, dar partidul său vehiculează o ideologie neonazistă și xenofobă care l-a adus de multe ori în confruntări cu justiția, când nu e vorba de lupte de stradă.

Tiahnibok e deputat în Parlament, dar în 2004 a fost deja dat afară pentru un discurs în care a lădat ucrainenii care în Al Doilea Război au luptat împotriva germanilor, rușilor „și alte gunoaie".
Svoboda a devenit foarte populară după ce Ianukovici a dirijat politica Ucrainei spre Rusia. Pentru Tiahnibok, Ucraina e condusă de o „mafie ruso-jidovească".

---
15:24 17.12.2013

Ianukovici la Moscova cu mâna întinsă…



Ianukovici, lui Putin, la Moscova, vorbind în fața presei inainte de convorbiri:

„Nu pot să ocolesc tradiționala chestiune a gazului. Sper că ofertele Gazprom și deciziile firmei noastre Neftgaz… sper că noi doi nu vom interveni în acordurile lor.”

Presa franceză anticipase dur astăzi această atitudine a lui Ianukovici, Le Figaro titrând : „Ianukovici se întoarce spre Moscova cu mâna întinsă.”

---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG