Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:02 18.12.2013

Komsomolskaia Pravda despre McCain alaturi de un antisemit notoriu


Komsomolskaia Pravda, importantul cotidian rus apropiat Kremlinului, scrie astăzi că organizațiile evreiești din lumea intreaga au fost „șocate” să-l vadă pe senatorul John McCain pe Maidan in Kiev alături de un antisemit notoriu…
Intr-adevăr, Oleg Tiahnibok, liderul grupării ultranționaliste și xenofobe Svoboda (in spatele lui McCain, putin ascund de umarul stang), e unul din cei mai activi militanți din piață, dar partidul său vehiculează o ideologie neonazistă și xenofobă care l-a adus de multe ori în confruntări cu justiția, când nu e vorba de lupte de stradă.

Tiahnibok e deputat în Parlament, dar în 2004 a fost deja dat afară pentru un discurs în care a lădat ucrainenii care în Al Doilea Război au luptat împotriva germanilor, rușilor „și alte gunoaie".
Svoboda a devenit foarte populară după ce Ianukovici a dirijat politica Ucrainei spre Rusia. Pentru Tiahnibok, Ucraina e condusă de o „mafie ruso-jidovească”.
In mod limpede, McCain nu fusese bine informat in detaliu despre identitatea interlocutorilor si trebuie acum să-și mustre consilierii…
11:25 18.12.2013

Rusia – SUA se acuză reciproc de presiuni asupra Ucrainei

John McCain vorbind cu jurnalisti in Kiev, 15 dec.
John McCain vorbind cu jurnalisti in Kiev, 15 dec.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi: „Ne surprind încercările fățișe de a face presiuni asupra guvernului Ucrainei. Aceste încercări continua, în ciuda deciziilor luate ieri la Moscova. Kievul e forțat „să aleagă liber Europa”, ceea ce e o contradicție în termeni.

Anterior, senatorul republican John McCain, abia întors de la Kiev, declarase la Washington: „Rusia caută să împiedice Ucraina să se apropie de UE. Cum a spus liderul opoziției Iațeniuk: „Brînza gratis se găsește doar într-o capcană de șoareci."

---
10:55 18.12.2013

Vecinii Ucrainei protestează pe Maidan

Ghierghi Jvania e un militant georgian care a venit cu un grup de colegi să sprijine manifestanții de pe Maidan.
Ghierghi Jvania e un militant georgian care a venit cu un grup de colegi să sprijine manifestanții de pe Maidan.



Protestele continua și astăzi pe Maidan, după ce liderii opoziției s-au anunțat nemulțumiți de promisiunile cu care Ianukovici s-a întors de la Moscova și au cerut ca documentele și contractele semnate ieri cu Putin să fie făcute publice.

Printre miile de manifestanți se numără și oameni veniți din alte republici foste sovietice, precum Georgia, sau din țări autoritare ca Bielorusia și Azerbaidjan, dar și reprezentanți ai unor importante minorități din Ucraina și din alte republici, cum sînt tătarii.

Autoritățile au căutat să blocheze acest flux, iar unele personalități nu au putut intra în Ucraina. Așa s-a întâmplat cu politicianul liberal rus Boris Nemțov, oprit pe aeroportul din Kiev și trimis înapoi la Moscova.
---
21:09 17.12.2013

In sfarsit, luciditate franca in diplomatie



Spune astazi la Berlin noul ministru german de externe Frank-Walter Steinmeier:

„E scandalos cum Rusia a profitat de problemele economice ale Ucrainei pentru a bloca semnarea Acordului de Asociere cu UE. La fel de scandaloasă - aici sîntem toți de acord - și atitudinea violentă a forțelor de securitate de la Kiev împotriva manifestanților pașnici.
Și, a mai spus Steinmeier:
„Poate că am subestimat cu toții cât de fragmentată și slăbită e Ucraina… sau nu am văzut că mulți acolo sînt depășiți de amploarea deciziei de a alege între Est si Vest. Sau am subestimat tenacitatea cu care Rusia vrea să rămână, economic și politic, lipită de Ucraina.”

In sfarsit, luciditate franca in diplomatie.
----

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG