Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

19:09 20.12.2013

Summitul UE și scoop-urile lui Füle pe Twitter


Summitul UE încheiat azi la Bruxelles a căutat, printre altele, și să cârpească o serioasă gafă diplomatică. In urmă cu o săptămână, Comisarul UE responsabil cu extinderea Stefan Füle anunțase pe Twitter, fara sa se consulte cu colegii sai din Comisie, întreruperea discuțiilor cu Ucraina în jurul semnării acordului de asociere cu UE.
„Intre vorbele și faptele președintelui și ale guvernului Ucrainei prăpastia e din ce în ce mai mare”, anunțase atunci Füle. „Argumentele lor nu au nicio bază reală.”
Ca imediat după aceea Füle să posteze din nou pe Twitter: „Oprim treaba, n-am primit niciun răspuns.”
Astăzi însă liderii au anunțat că ușa rămâne deschisă și că oferta e în continuare pe masă…
Pentru exercitarea unei soft power, s-a anunțat accelerarea procedurii ratificării acordurilor cu Georgia și Moldova… In culise, lui Füle i s-a recomandat să o lase mai moare cu scoop-urile pe Twitter.
---
15:53 20.12.2013

Echilibristică diplomatică made in UE...


Van Rompuy si Barroso cu Ianukovici in februarie la Bruxelles.
Van Rompuy si Barroso cu Ianukovici in februarie la Bruxelles.

La Bruxelles, liderii UE au cautat să arate severitate astăzi față de Ucraina, lăsând în același timp ușa deschisă unei semnări ulterioare a acordului.
- „Sprijinim protestele pașnice din Ucraina”, a spus președintele Consiliului UE Herman Van Rompuy. „Toți liderii UE sînt îngrijorați de situație.”
„Europa e pe termen lung”, le-a transmis el ucrainenilor, îndemnându-i să nu se lase amăgiți de „calcule pe termen scurt și de presiuni din afară”.
La rândul lui, președintele Comisiei UE, Jose Manuel Barroso a recunoscut că nu mai avea loc continuarea dialogului cu Ianukovici și guvernul, deoarece aceia „nu doreau decât asta: un dialog fără rezultate”.
Cu toate astea, ca într-un soi de echilibristică diplomatică, oferta UE rămâne valabila... în mare parte pentru a nu dezamăgi opoziția de la Kiev.
---
10:10 20.12.2013

FMI reduce împrumuturile către Ucraina

Fondul Monetar Internațional a anunțat că va reduce împrumuturile către Ucraina, din pricina absenței reformelor impuse.
Fondul cere Ucrainei să întărească sectorul bancar, să ridice prețul energiei și să coboare rata schimbului. FMI acuză guvernul de la Kiev că prin măsurile sale haotice a contribuit la adâncirea recesiunii.
Ucraina a primit promisiunea unui bailout de 15 miliarde de dolari de la Rusia. In 2011, FMI înghețase un credit standby de 15 miliarde de dolari după ce guvernul refuzase să ridice prețul energiei.
--
23:42 19.12.2013

Eliberarea lui Hodorkovski... O nouă tiflă către UE




Eliberându-l discreționar pe Hodorkovski (și accesoriu pe fetele din Pussy Riot), Putin le arată europenilor cine e șeful... Cât au încercat oficialii UE să obțină eliberarea Iuliei Timoșenko și li s-a răspuns că justiția ucraineană e suverană și nu ne putem amesteca acolo...

---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG