Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

17:16 21.12.2013

Din înțelepciunile lui Azarov

Activiste Femen in Kiev protestand impotriva vizitei lui Putin.
Activiste Femen in Kiev protestand impotriva vizitei lui Putin.


Ucraina va semna acordul de asociere cu UE atunci cînd va primi condiții favorabile, a declarat premierul Mikola Azarov… Ceea ce conținea precedentul acord nu era satisfăcător, spre deosebire de cel oferit de Putin, și că ar fi menținut Ucraina în criză, estimează el.

O fi fost un acord redactat la Bruxelles de cine știe ce femei… Prin 2010, Azarov stîrnise indignare chiar și în patriarhala Ucraină declarând că femeile nu în'eleg nimic din politică și economie. Intrebat de ce nu sînt femei în guvern, Azarov a spus: „Așa e, nu sînt femei. La ședințele de guvern vezi numai fețe morocănoase și plicticoase. Dar femeile nu înțeleg nimic din reforme."

15:17 21.12.2013

Opoziția ucraineană își gândește mutarea următoare


Opoziția ucraineană și cei care o sprijină pe Maidan își gândesc ascum mutarea următoare, după ce poziția lui Ianukovici s-a întărit incontestabil in urma tîrgului încheiat cu Putin.
Numărul manifestanților a scăzut și e departe de cei trei sferturi de milion care se strînseseră la un moment dat și care infruntau poliția și forțele speciale.
In timpul săptămânii Maidanul se golește și mai mult, majoritatea oamenilor întorcându-se la lucru. Foarte mulți sînt însă hotărîți să petreacă sărbătorile de iarnă acolo.
12:10 21.12.2013

Cum se va încheia EuroMaidanul?

Demonstranți anti-Saakașvili în Tbilisi, 2009.
Demonstranți anti-Saakașvili în Tbilisi, 2009.


Maidan e un termen care a intrat în limbajul politicienilor și care deja, in cazul Ucrainei, e pe cale de a înlocui Revoluția Portocalie ca sinonim al revoltei spontane… Cum s-au încheiat însă situații similar?

In 2000, protestatarii care au ocupat clădirea parlamentului din Belgrad fără ca poliția să intervină au obținut demisia lui Miloșevici.

In decembrie 2010, în timpul unor demonstrații în Minsk similare cu cele de pe Maidanul kievean, poliția bielorusă și forțele speciale au intervenit cu mare brutalitate, arestând sute de oameni, dintre care unii sînt și astăzi în închisoare.

In 2009, Tbilisi a cunoscut proteste similare, care au durat mai bine de 100 de zile, împotriva lui Saakașvili. Manifestanții, care s-au instalat în fața Parlamentului, cereau demisia președintelui și a guvernului și au jurat să nu plece de acolo pînă nu o obțin. De la mai bine de 50.000 în prima zi, numărul lor a scăzut însă treptat, iar pînă la urmă au plecat fără să fie nevoie să fie goniți cu forța.

---
19:43 20.12.2013

Ucraina expulează jurnaliști și activiști străini deranjanți

David Kakulia in Afganistan.
David Kakulia in Afganistan.

Autoritățile ucrainene au interzis astăzi intrarea în țară unui jurnalist georgian, David Kakulia, de la canalul de televiziune Rustavi 2. Oprit astăzi pe aeroportul din Kiev, acesta a fost trimis înapoi spre Tbilisi după un scurt interogatoriu.
Lui Kakulia i s-a spus la aeroport că nu mai poate intra în Ucraina vreme de un an, din pricina unor neprecizate activități suspecte. Jurnalistul acoperise în săptămânile trecute, pentru postul său de televiziune, protestele de pe Maidan.
Săptămâna trecută, alți doi jurnaliști georgieni, de la postul de televiziune Tabula, fuseseră expulzați din Ucraina, iar la fel s-a întâmplat și cu politicianul liberal rus Boris Nemțov, oprit pe aeroportul din Kiev și trimis înapoi la Moscova.
---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG