Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:15 22.12.2013

Euromaidanul devine formațiune politică

Maidanul astăzi.
Maidanul astăzi.

Euromaidanul s-a transformat astăzi într-o organizație politică ce vrea să acționeze la nivel national. Printr-o rezoluție adoptată la adunarea de protest de astăzi, duminică 22 decembrie, din capital Ucrainei un număr de lideri ai opoziției, politologi, muzicieni, jurnalisti si cadre didactice au format gruparea Maidan.

Gruparea se vrea apolitica, însă unul din liderii opoziției, Arseni Iațeniuk, liderul partidului Batkvișcina, a anunțat că formațiunea sa se pregătește să ceară deja o nouă Constituție.

---
13:56 22.12.2013

Protestele continuã pe Maidan...

"Putin, noi sîntem coșmarul tău"...
"Putin, noi sîntem coșmarul tău"...



Opoziția de la Kiev organizează astăzi, duminicã 22 dec., o nouă demonstrație de masă împotriva președintelui Viktor Ianukovici și a deciziei acestuia de a alege Rusia în loc de UE.

Pe Maidan s-au adunat circa 40.000 de oameni, mai puțini decât sutele de mii care au manifestat în duminicile anterioare.

Săptămâna aceasta, Ianukovici a obținut promisiunea liderului rus, Vladimir Putin că Rusia va oferi Ucrainei împrumuturi ”frățești” de 15 miliarde de dolari și ieftinirea prețului gazelor cu o treime.
---

12:10 22.12.2013

Maidanul văzut altfel...




18:15 21.12.2013

Bisericile ucrainene pentru Europa


Diferitele culte din Ucraina organizeaza deseori slujbe religioase pe Maidan. Pe 23 octombrie, înalți membri ai clerului ucrainean s-au întâlnit cu conducerea principalului partid de opoziție Batkvișcina și și-au anunțat sprijinul pentru semnarea acordului de asociere cu UE (pe care președintele Ianukovici a refuzat să-l semnze, ceea ce a provocat marile manifestații de pe Maidan).

Ucraina are trei biserici ortodoxe, iar biserica privește în general cu suspiciune spre valorile occidentale, însăclerul a fost încurajat de exemplul bisericii catolice poloneze, care în momentul aderării Poloniei la UE obținuse ca Polonia să nu fie obligată să aplice acordurile UE referitoare la legislația familiei.

In rândul bisericilor, cele care se opun cel mai mult actualei puteri de la Kiev sînt greco-catolicii și branșa ortodoxă a Patriarhatului de Kiev, creată abia acum 20 de ani, imediat după independență, și condusă din 1995 de patriarhul Filaret. Aceștia sînt considerați schismatici, folosesc doar ucraineana la slujbă și se consideră urmașii mitropolitului Petru Moghilă, sau Movilă, sfântul cărturar moldovean, a cărui familie a dat o serie de domnitori în Moldova și Valahia.

In schimb, ceea ce e remarcabil este că pînă și biserica ortodoxă ce ține de patriarhia Moscovei e pentru Europa și tinde să favorizeze elementul național în detrimentul unității ortodoxiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG