Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:17 29.2.2020

Fostul procuror general Șokin îl acuză pe Joe Biden de 'presiuni'

Viktor Șokin
Viktor Șokin

Fostul procuror general Viktor Șokin l-a acuzat joi pe fostul vicepreşedinte american de "presiuni" într-o afacere judiciară care s-a aflat în centrul procesului de destituire a preşedintelui Donald Trump, în cele din urmă achitat.

Şokin susţine că Joe Biden a "cerut în mod repetat" concedierea sa când era procuror în Ucraina, din februarie 2015 şi până în aprilie 2016. Aceste "presiuni" sunt, potrivit lui, legate de o anchetă derulată la momentul respectiv de parchetul pe care îl conducea, a declarat pentru AFP avocatul fostului procuror Oleksandr Teleşeţki.

Această anchetă viza compania de gaze ucraineană Burisma, din al cărei consiliu de supraveghere făcea parte şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat.

Această afacere ucraineană a dus la procesul de destituire a lui Donald Trump în SUA, în care preşedintele american a fost acuzat de abuz de putere în folosul său politic personal.

Lui i s-a reproşat că a cerut Kievului să declanşeze o anchetă pentru corupţie privind activităţile lui Biden în Ucraina, pentru a-l compromite pe posibilul său adversar democrat în viitorul scrutin prezidenţial.

Viktor Şokin a depus plângere în Ucraina împotriva presupuselor "presiuni" ale lui Joe Biden şi un tribunal a dispus Biroului de anchetă ucrainean (DBR) să deschidă o anchetă în acest caz, potrivit lui Oleksandr Teleşeţki.

Potrivit avocatului, fostul procuror nu are totuşi "nicio dorinţă de a se amesteca în procesele politice sau în campania electorală" din SUA şi această plângere nu are "un caracter politic".

Parchetul ucrainean a anunţat în octombrie anul trecut că vrea să reexamineze dosarele în care este implicat compania Burisma, pentru a stabili dacă există motive ca acestea să fie redeschise.

11:40 28.2.2020

Mike Pompeo: SUA nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia

„Militarizarea sporită” în teritoriul ucrainean ocupat de Rusia în 2014 reprezintă o ameninţare pentru aliaţii occidentali, a declarat Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, cu ocazia împlinirii a şase ani de la anexarea Crimeei de către Rusia.

„Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile de suveranitate ale Rusiei asupra peninsulei. Ocuparea rusă în Crimeea şi militarizarea sporită a regiunii reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră”, a spus Pompeo.

„Şase ani mai târziu, Rusia continuă să se bazeze pe minciuni şi dezinformare. Eforturile sale sunt sortite eşecului. Lumea nu va uita niciodată invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia”, a adăugat Pompeo.

Declaraţiile Secretarului american de Stat aduc aminte de cele făcute de ministrul rus de Externe Sergey Lavrov în 2017, atunci când acesta spunea că NATO este „sortit eşecului”.

Un oficial din regiunea baltică a reacţionat şi a spus că afirmaţiile lui Pompeo arată o „voinţă puternică de a menţine o poziţie fermă”. „Este important să ne păstrăm angajamentul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat oficialul.

14:41 27.2.2020

Zelenski anunță o posibilă remaniere a Guvernului

Serhi Tihipko
Serhi Tihipko

Volodimir Zelenski a anunțat o posibilă remaniere a guvernului, iar presa locală scrie că prim-ministrul Oleksi Honcharuk ar putea fi înlocuit cu omul de afaceri şi politicianul Serhi Tihipko.

Încrederea în guvernul lui Zelenski, instalat la finalul lunii august a anului trecut, este una scăzută. Totuşi, preşedintele în vârstă de 42 de ani este politicianul preferat de electorat. Datele unui sondaj de luna aceasta arată că 51% dintre ucrainieni l-ar vota din nou, o scădere cu peste 25% faţă de septembrie 2019.

Funcţia lui Honcharuk, preluată în august 2019, este în vizorul preşedintelui după ce, în ianuarie, o înregistrare în care prim-ministrul îl ironiza pe Zelenski a apărut în spaţiul public.

„Intervievez mai mulţi oameni acum”, a răspuns Zelenski miercuri întrebării legate de postul de prim-ministru. „M-am întâlnit şi cu domnul Tihipko. E adevărat”.

Potrivit unor surse, activitatea actualului Guvern este normală, iar în ultimele trei luni au fost făcute eforturi de a-l înlătura pe Huncharuk, jurist în vârstă de 36 de ani.

Tihipko, în vârstă de 60 de ani, a fost de două ori viceprim-ministru, mai întâi în 1997, apoi în 2010. El a fost şi guvernator al Băncii centrale şi a cofondat PrivatBank.

14:38 27.2.2020

Situația pe front astazi în Donbas

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG