Ucraina primește de la UE 190 milioane eur pentru a combate coronavirus
Uniunea Europeană alocă peste 15 miliarde de euro pentru a ajuta țările partenere în contextul pandemiei de coronavirus.
Ucraina va primi astfel 190 de milioane de euro din acest ajutor financiar. Potrivit maghiarului Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, din cele 15,6 miliarde de euro, peste 3,8 miliarde de euro vor fi alocați Balcanilor de Vest, precum și statelor din vecinătatea sudică şi estică a UE.
Țările Parteneriatului Estic vor primi din partea UE 962 de milioane de euro, fondurile urmând să fie alocate pentru acţiunile de răspuns la situaţia de urgenţă, consolidarea sistemului de sănătate și diminuarea impactului socio-economic al pandemiei de coronavirus.
În privința Moldovei, care ar trebui să poată beneficia de cele 70 de milioane de euro, ajutor macrofinanciar, promis cu aproape doi ani în urmă, dar suspendați din motive politice, țările grupului de la Visegrád consideră că aceste motive nu erau corecte și cer deblocarea ajutorului promis.
Actualizare coronavirus în Ucraina
Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii ucrainean a anunţat că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns miercuri la 1.668.
Un număr de 52 de pacienţi au decedat.
Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 se înregistrează în regiunea Cernăuţi (273), municipiul Kiev (256) şi regiunile Ivano-Frankovsk (198) şi Ternopil (168). Nu sunt disponibile date despre situaţia COVID-19 în Crimeea, Doneţk şi Lugansk.
Incendiul pădurii din Cernobîl continuă să se extindă
Incendiul care face ravagii în zona de excluziune din jurul centralei nucleare avariate de la Cernobîl continuă să se extindă, suprafaţa lui multiplicându-se de trei ori din cauza rafalelor de vânt, însă fără a se înregistra o creştere a radioactivităţii, au anunţat marţi autorităţile ucrainene.
Incendiul s-a declanşat sâmbătă în zona de excluziune ce înconjoară pe o rază de 30 de kilometri centrala avariată din Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie.
Marţi, teritoriul cuprins de flăcări s-a mărit de la 10,5 hectare câte erau afectate dimineaţa până la 35 de hectare la începutul după-amiezii, a precizat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă al Ucrainei.
Avioane au deversat 72 de tone de apă asupra focului, în timp ce două elicoptere şi circa 120 de pompieri şi membri ai echipelor de salvare au fost desfăşuraţi la faţa locului. Potrivit aceleiaşi surse, "nivelul de radiaţii din Kiev şi din regiunea capitalei nu depăşeşte parametrii normali".
Duminică, şeful interimar al Inspectoratului ecologic guvernamental, Iehor Firsov, a anunţat cu toate acestea pe Facebook că nivelurile de radiaţii în epicentrul incendiului depăşesc cu mult normele.
Mai multe agenţii de stat ucrainene au dezminţit ulterior aceste informaţii şi Firsov însuşi a revenit asupra afirmaţiilor sale, luni.
Incendiul a fost provocat de un tânăr locuitor al unui sat situat lângă zona de excluziune, care riscă până la cinci ani de închisoare pentru "distrugerea vegetaţiei". Tânărul de 27 de ani a declarat că a dat foc la vegetaţie "pentru a se distra”, potrivit poliţiei.
Unul dintre reactoarele centralei din Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, contaminând, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. De atunci, zona situată pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei rămâne în mare parte abandonată.
COVID-19, în Ucraina: Peste 100 de copii infectaţi
Viceministrul sănătăţii din Ucraina, Viktor Liaşko, a anunţat, marţi, că 104 din numărul total de ucraineni infectați cu virusul SARS-COV-2 sunt copii – scrie agenţia RBC. Potrivit oficialului, 34 de copii sunt internaţi în diverse spitale din ţară.
„Potrivit datelor oficiale, avem 1.462 de cazuri de COVID-19. Dintre aceste persoane infectate, 104 sunt copii” – a subliniat Liaşko. De asemenea, potrivit datelor oficiale, 45 de ucraineni au murit din cauza noului coronavirus.