Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

10:11 11.4.2020

Mitropolitul din Lavra recunoaşte că a subestimat coronavirusul

Mitropolitul care conduce renumita mănăstire ucraineană ce a devenit un focar de coronavirus în capitala Kiev recunoaşte că a subestimat gravitatea pandemiei şi acum se conformează măsurilor introduse pentru limitarea răspândirii bolii.

Mitropolitul Pavel conduce Lavra Peşterilor din Kiev (sau Lavra Pecerska), o mănăstire istorică creştin-ortodoxă înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO. Turnurile ei aurite şi labirintul de caverne care adăpostesc corpuri mumificate reprezintă un tezaur cultural al capitalei Ucrainei.

Acest mitropolit şi Patriarhia Moscovei, de care aparţine biserica ortodoxă ucraineană, susţineau luna trecută că noul coronavirus este rezultatul păcatelor omeneşti şi că el poate fi combătut prin rugăciuni, îmbrăţişări şi post.

Dar după ce 26 de membri ai mănăstirii s-au infectat cu noul coronavirus, mitropolitul a început să sprijine măsurile de izolare decise de guvernul ucrainean, astfel că a mutat în online serviciile religioase, a dezinfectat clădirile şi a oferit spaţii în mănăstire pentru găzduirea pacienţilor COVID-19.

''Da, credeam că (boala) nu era atât de serioasă, dar acum totul este diferit (...) Faptul că am spus alte lucruri nu contravine legilor conştiinţei. Şi tu poţi spune mai întâi un lucru, iar apoi altceva'', declară Mitropolitul Pavel agenţiei Reuters prin telefon.

Întrebat despre cazurile de COVID-19 în rândul personalului mănăstirii, el a răspuns enigmatic: ''Este mai bine să citim Evanghelia decât internetul''. Totuşi, Mitropolitul Pavel a spus că un singur membru al mănăstirii are probleme serioase de sănătate, dar nu din cauza coronavirusului, şi a negat relatările din presă conform cărora el însuşi ar avea COVID-19, recunoscând însă că urmează un tratament, fără să precizeze pentru ce afecţiune.

Conform dispoziţiilor guvernamentale, bisericile din complex sunt închise, serviciile religioase se ţin fără public şi icoanele sunt dezinfectate, asigură Mitropolitul Pavel, adăugând că ''astăzi trebuie să facem ce spun doctorii''.

După ani de ostilitate între Kiev şi Moscova, Ucraina are acum două biserici ortodoxe. Una rămâne sub autoritatea Patriarhiei Moscovei, iar celei de-a doua Patriarhia Ecumenică de Constantinopol i-a recunoscut autocefalia în 2018.

13:19 10.4.2020

Ucraina ar putea evita un vârf al epidemiei

Viceministrul ucrainean al sănăţii, Viktor Liaşko, a declarat că există posibilitatea ca Ucraina să nu înregistreze un vârf al epidemiei de coronavirus. Potrivit oficialului de la Kiev, pentru a evita un apogeu al epidemiei de COVID-19, preconizat iniţial pentru 14-15 aprilie, este nevoie ca populaţia să respecte cu stricteţe măsurile de carantină.

„Putem să evităm un vârf dacă respectăm măsurile de carantină. Înainte de introducerea acestor măsuri, ne aşteptam ca apogeul epidemiei să fie pe 14 aprilie. Acum, însă evoluţia situaţiei ne arată că nu vom avea un vârf al epidemiei pe 14 aprilie. Prin urmare, întrebarea este ce se va întâmpla în continuare, dacă nu relaxăm carantina”, a explicat Liaşko.

Viktor Liașko
Viktor Liașko

Potrivit viceministrului ucrainean al sănătăţii, în Ucraina, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut lent, spre deosebire de situaţia din alte țări europene. „Pe 6 aprilie, am introdus măsuri de carantină şi mai severe. Aceste măsuri trebuie respectate astfel încât să nu avem un apogeu al epidemiei, să putem întinde pe o perioadă mai lungă. Comparând situaţia de la noi cu cea din țările UE şi analizând perioada în care acestea au atins pragul de 1.000 de cazuri, constatăm că Ucraina a ajuns cel mai târziu dintre toate la 1.000 de cazuri de coronavirus. Acest lucru arată că nu avem o creştere atât de rapidă de la o mie la zece mii de cazuri. Rezultatele carantinei severe le vom vedea, însă, în 7-8 zile, monitorizând evoluţia evenimentelor” – a remarcat viceministrul sănătăţii de la Kiev.

Pe teritoriul Ucrainei au fost confirmate până acum 2.203 cazuri de infecţie cu virusul SARS-COV-2, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 311 cazuri noi de îmbolnăvire – potrivit datelor publicate vineri dimineaţă. Numărul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 69, în timp ce 61 de pacienţi s-au vindecat de la începutul epidemiei.

13:16 10.4.2020

Primarul care sapă mormintele oamenilor

Vedere aeriană a pormintelor proaspete pregătite in Dnipro.
Vedere aeriană a pormintelor proaspete pregătite in Dnipro.

În Dnipro, au fost săpate sute de morminte din cauza pandemiei noului coronavirus cu scopul de a speria populaţia să respecte izolarea. Decizia a fost luată de primarul oraşului ucrainean, Boris Filatov.

Sute de morminte au fost săpate într-un oraş din Ucraina. Măsura luată de unul dintre cei mai excentrici politicieni ucraineni

Potrivit presei din Ucraina, au fost săpate 615 de morminte în mai multe cimitire, iar 2000 de saci mortuari au fost pregătiţi. Aceste măsuri au strâns controverse din partea locuitorilor deoarece localitatea nu a înregistrat niciun deces până în momentul de faţă. Populaţia oraşului Dnipro este aproape de un milion de locuitori.

”Celor care nu înţeleg mereu, (le transmit că) ne pregătim de ceea ce este mai rău. Fără nico exagerare, este o problemă de viaţă şi de moarte”, a postat primarul pe Facebook. De asemenea, acesta şi-a avertizat locuitorii că dacă nu respectă carantina vor primi amenzi până la 570 de euro.

Boris Filatov are 48 de ani, iar de profesie este politician, jurnalist, avocat şi antreprenor. În anul 2015, acesta a fost ales ca primar al oraşului Dnipro. Acesta este un om foarte bogat şi foarte excentric pentru stilul său de viaţă, fiind foarte activ pe reţelele de socializare.

Această măsură a fost aspru criticată de şeful unui ONG local, Ivan Krasikov, care supraveghează deciziile şi actvităţile primarului. „În loc să ajute spitalele, el sapă morminte. Nu este normal acest lucru, iar acest lucru nu face decât să sporească panica.", a spus Ivan Krasikov.

În Dnipro sunt doar 13 cazuri de infectări cu COVID-19 şi nu a fost înregistrat niciun deces.

12:40 10.4.2020

Lavra Pecerska, mănăstirea din Kiev, a devenit un focar de contaminare

O celebră mănăstire ortodoxă din centrul Kievului, care a ignorat măsurile de combatere a noului tip de coronavirus, a devenit un focar de contaminare în Ucraina, cu circa 30 de persoane infectate, potrivit unui nou bilanţ al primăriei capitalei ucrainene.

26 de noi cazuri de contaminare au fost confirmate în cadrul Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), care s-au adăugat primelor patru cazuri ce au fost înregistrate acolo câteva zile mai devreme, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

Mănăstirea, fondată în secolul al XI-lea şi unde se află sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, numără în jur de 250 de călugări, potrivit unuia dintre responsabilii săi.

Deocamdată, detalii cu privire la identitatea, vârsta sau starea bolnavilor nu au fost oferite nici de primărie, nici de mănăstire, închisă din cauza contaminărilor.

Această mănăstire s-a opus multă vreme apelurilor autorităţilor de a suspenda liturghiile pentru a limita propagarea coronavirusului.

În martie, în timp ce guvernul anunţa închiderea şcolilor, spaţiilor publice şi transportului în comun, superiorul mănăstirii, Mitropolitului Pavel, i-a îndemnat pe enoriaşi "să se ducă în grabă în biserici", "să nu le fie frică de nimic" şi "să-şi ofere unii altora îmbrăţişări".

"Nu suntem îngeri, avem de asemenea dreptul de a ne îmbolnăvi", a comentat Mitropolitul Pavel la televiziune săptămâna aceasta, însă fără a confirma sau dezminţi zvonurile privind propria lui contaminare.

Superiorul unei alte mănăstiri ortodoxe din Kiev care aparţine de aceeaşi Biserică a anunţat joi pe Facebook că a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Ministerul Culturii din Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celebrarea Paştelui Ortodox duminică, 19 aprilie. Autorităţile au îndemnat la organizarea de slujbe online şi la limitarea prezenţei clerului, cerându-le de asemenea clericilor să poarte mască în timpul slujbelor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG