Nou schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti
Kievul și separatiștii din Donbas anunțaseră un nou schimb de prizonieri înainte de Paștele ortox încă de săptămâna trecută.
Schimbul era prevăzut de la început a avea semnificații multiple. Pe de o parte, importanța sărbătorii Paștelui, schimbul anterior având loc de Crăciun.
Atunci, în ultimul schimb de prizonieri, în decembrie, au fost implicate 200 persoane. De astă dată - mult mai puțini, însă era evident de la început că mai importantă este simbolica.
Separatiștii au eliberat 19 cetăţeni ucraineni și, din surse neoficiale, se pare că guvernul a eliberat la rândul său 20 de separatiști.
Cei 19 ucraineni eliberaţi urmează să fie plasaţi în carantină timp de 14 zile, din cauza epidemiei de covid-19.
Al doilea element important în simbolica schimbului de prizonieri este tocmai epidemia. Cifrele celor infectați sau morți în zonele separatiste sunt necunoscute, iar autoritățile din Donețk și Luhansk nu ar dori, cel mai probabil, ca prizonieri din forțele guvernamentale să moară în detenție din pricina virusului.
Incendiile de la Cernobîl oprite de ploi
Ieri seara, pe Facebook, șeful inspecției mediului din Ucraina, Egor Firsov, a anunțat că uriașele incendii de pădure, aprinse dinadins, care amenințau să atingă centrala nucleară de la Cernobîl, au fost stinse de ploi providențiale.
Incendiile au devastat regiunea Cernobîlului vreme de 10 zile, cu toate eforturile pompierilor, iar angoasa generală în Ucraina, pe fundal de coronavirus și război în Donbas, ajunsese la maximum, cu spectrul unei noi catastrofe nucleare la Cernobîl.
Radio Svoboda are un impresionant reportaj foto de la aceste incendii care păreau a forma un decor de sfârșitul lumii.
Cernobîl: Incendiile se apropie de centrala nucleară
Incendiile care se extind de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt acum la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgență spun că situația este sub control.
Experții în mediu avertizează că incendiile pot arunca cenușă radioactivă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume care a avut loc în 1986, punând în pericol locuitorii din apropiere și din capitala Kiev.
Serviciul pentru Situații de Urgență a transmis într-un comunicat din 13 aprilie că nivelul radiației din regiunea Kievului „nu depășește valorile naturale", iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate".
Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care se manifestă în zona de excluziune sunt mai mari decât autoritățile de la Kiev recunosc și prezintă un risc radioactiv.
Imagini din satelit de la agenția NASA arată că incendiile au ajuns la marginea orașului abandonat Prîpeat și sunt doar la marginea centralei nucleare dezafectate.
Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul și a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.
Incendiile au pornit în 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune care este nelocuită și s-a extins în pădurile din apropiere.
Poliția a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităților că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracție".
Mai multe regiuni din Ucraina au raportat incendii de vegetație pe fondul condițiilor de secetă.
Kievul și separatiștii anunță un nou schimb de prizonieri
Kievul și separatiștii au anunțat un nou schimb de prizonieri înainte de Paștele ortox, pe 19 aprilie.
Lukrul a fost anunțat pe site-ul președintelui Volodimir Zelenski.
Numărul prizonierilor care vor fi schimbați încă nu a fost anunțat.
În ultimul schimb de prizonieri, în decembrie, au fost implicate 200 persoane (cf. foto).