Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:30 12.6.2020

România trimite resurse umanitare Ucrainei

România va trimite ajutor umanitar cu titlu gratuit Ucrainei, care se luptă cu pericolul epidemic generat de coronavirus.

„Sunt multe zone care se confruntă cu un nivel ridicat de epidemie iar răspândirea virusului afectează şi zone care sunt locuite de români, în special zona Cernăuţi, dar ajutorul pe care îl vom acorda nu-l vom acorda în exclusivitate, aşa cum au procedat alţii, pentru fraţii noştri români din Ucraina, ci vom acorda pentru Ucraina, pentru arealurile care sunt cele mai afectate şi pentru a sprijini Ucraina în lupta pe care o duce cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban făcea aluzie la omologul său din Ungaria, după ce acesta a afirmat că va acorda ajutoare umanitare ţărilor vecine doar pentru comunităţile de etnici maghiari.

11:48 12.6.2020

În Donbas se sărbătorește Ziua Rusiei

În Rusia, astăzi se sărbătorește ceea ce e cunoscut popular drept Ziua Independenței, sau Ziua Rusiei (День России), care marchează data de 12 iunie 1992, ziua în care Federația Rusă, desprinsă din defuncta URSS, s-a dotat cu un președinte propriu, pe atunci – Boris Elțîn.

Sărbătoarea este „zi națională” și în teritoriile ucrainene Donețk și Lugansk, în Donbasul ocupat militar de Rusia.

23:40 10.6.2020

Cum Zelenski a vrut să se infecteze singur cu coronavirus

-- “Am vrut să mă îmbolnăvesc de coronavirus,” a spus Volodimir Zelenski într-un interviu cu Ukrainska Pravda. “De ce? Ca să le fie oamenilor mai ușor. Când ar veni o depresie mare peste oameni, i-aș strange și le-aș spune: “Gata, uitați, mă îmbolnăvesc și am să duc asta până la capăt”. Asta pentru ca oamenii să înțeleagă că e ceva periculos, că te poți îmbolnăvi, le-aș fi arătat cum e… că nu e ca ciuma. Pentru că am uitat cu toții, dar la început a fost acel moment când credeam că vom muri cu toții.”

Zelenski a mai spus: -- “Singurul lucru care ma oprit a fost teama că cineva ar fi putut să creadă că e un fel de mizanscenă publicitară.”

17:43 7.6.2020

Iranul ezită în continuare să înapoieze Ucrainei cutiile negre ale avionului doborât

Cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât la Teheran în luna ianuarie nu vor fi de "niciun folos" în investigarea cauzelor tragediei, dar Iranul este gata să le trimită în străinătate.

"Deşi ancheta se apropie de final şi conţinutul cutiilor negre nu va aduce niciun folos în procesul anchetării, suntem gata să le oferim unei ţări terţe sau unei companii [străine]", astfel încât acestea să fie decriptate, scrie Irna, citându-l pe adjunctul ministrului afacerilor externe Mohsen Baharvand, responsabil pentru afaceri juridice şi internaţionale.

Forţele armate iraniene au recunoscut pe 11 ianuarie că au doborât "din greşeală" cu trei zile înainte un Boeing al unei companii ucrainene ce efectua zborul PS 752 între Teheran şi Kiev, la scurt timp după decolarea acestuia.

Tragedia a costat viaţa a 176 de persoane aflate la bordul avionului, majoritatea iranieni şi canadieni, mulţi deţinând cetăţenie dublă.

Ottawa a cerut de luni de zile ca Iranul, care nu are mijloacele tehnice pentru extragerea şi decriptarea datelor din cutiile negre, să le transmită în străinătate pentru a putea fi analizat conţinutul acestora.

În martie, după ce autorităţile de la Teheran au anunţat că sunt gata să transfere cutiile negre în Ucraina sau Franţa, ministrul canadian de externe François-Philippe Champagne a apreciat că acest anunţ reprezintă "un pas în direcţia bună". "Dar, în mod evident, voi aprecia în continuare Iranul în funcţie de acţiunile sale, nu de vorbe", a adăugat oficialul canadian.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG