Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

17:35 17.6.2020

Soţia lui Zelenski, spitalizată cu COVID-19

Oficiali dela Kiev au anunţat că soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska, a fost spitalizată după ce a contractat noul coronavirus, dar starea ei e stabilă.

Rezultatele testelor efectuate de preşedintele Volodimir Zelenski şi copiilor au fost negative. Anunţul soţiei preşedintelui, că a fost testată pozitiv şi că familia nu este infestată, a fost făcut pe pagina ei oficială de Facebook.

„Diagnosticul actual al Olenei Zelenska este COVID-19 - pneumonie polisegmentară bilaterală de severitate moderată. Ea nu necesită aport de oxigen. Starea sa este stabilă", se precizează în comunicatul preşedinţiei.

Zelenski a fost criticat pentru că, de multe ori, era suprins fără mască în cadrul conferinţelor şi şedinţelor, iar la începutul lunii acesta a fost surprins cu mai mulţi membri din guvern încinta unui restaurant, deşi guvernul nu autorizase decât deschiderea teraselor.

07:59 16.6.2020

Situația pe front în Donbas

07:53 16.6.2020

Ucraina: foiletonul permanent al corupției

Volodimir Zelenski și cei doi mari magnați ai Ucrainei: Igor Kolomoiski (stânga) și Rinat Ahmetov (dreapta).
Volodimir Zelenski și cei doi mari magnați ai Ucrainei: Igor Kolomoiski (stânga) și Rinat Ahmetov (dreapta).

Dar și o țară din est cum e Ucraina trece prin nesfârșite scandaluri: un fost președinte (Petro Poroșenko) anchetat pentru malversațiuni pe când era în fruntea țării; actualul președinte (Volodimir Zelenski) împroșcat cu acuzații de incompetență de foștii săi aliați care l-au adus la putere. Și sumedenie de intrigi și sub-intrigi cu sertare, kompromate, teorii ale conspirației și răzbunări în presă care sunt acum parte din viața publică a Ucrainei.

Intrigile și scandalurile devin astfel din ce în ce mai complexe, pe măsură ce se apropie alegerile din SUA, viața politică, economia și armata Ucrainei depinzând în bună parte de cele ce se întâmplă la Washington. Ucraina rămâne țara cu părți din teritoriu ocupate si în care au avut deja loc asasinate, inclusiv de jurnaliști.

Petro Poroșenko la tribunal, ieri, 15 iunie 2020
Petro Poroșenko la tribunal, ieri, 15 iunie 2020

Deocamdată, guvernul a marcat o mică victorie în confruntarea cu magnatul Igor Kolomoiski, fostul protector al lui Zelenski, în chestiunea celei mai mari bănci din țară: PrivatBank.

Magnatul Kolomoiski deținea PrivatBank până la naționalizarea sa în 2016 pe fondul unor acuzații de fraudă masivă. Banca centrală a Ucrainei a luat decizia de a naționaliza PrivatBank la sfârșitul anului 2016, argumentând că această măsură a fost necesară pentru a proteja circa 20 de milioane de clienți și pentru a "menține stabilitatea financiară în țară".

Kolomoiski a încercat să o recupereze, dar Curtea Supremă a confirmat ieri nu doar că banca rămâne sub controlul guvernului, dar și că guvernul nu trebuie să le plătească nimic asociaților lui Kolomoiski, frații Surkis.

15:23 14.6.2020

Mită de 5 mil. $ oferită în cazul Burisma, dar fără legătură cu Biden

Mikola Zlocevski
Mikola Zlocevski

Oficiali ucraineni au afirmat că li s-a propus o mită de 5 milioane $ pentru a pune capăt investigației privind compania de energie Burisma pentru care a lucrat o vreme Hunter Biden, fiul candidatului democrat la prezidențiale Joe Biden.

Artem Sîtnik, șeful Agenției naționale anti-corupție NABU a spus sâmbătă că trei persoane au fost arestate în legătură cu tentativa de mituire. Banii au fost găsiți în cash și expuși presei în saci de plastic.

Autoritățile afirmă însă că cei doi Biden, fiul și tatăl, nu apar nicăieri în investigație.

Se crede că tentativa de mituire a avut ca scop ușurarea cazului fondatorului Burisma, Mikola Zlocevski, care trăiește în străinătate.

Casa lui Mikola Zlocevski, în apropiere de Kiev.
Casa lui Mikola Zlocevski, în apropiere de Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG