Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:19 5.7.2020

Peste 6.900 de cazuri de coronavirus în rândul cadrelor medicale din Ucraina

Ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov, a anunţat, sâmbătă, că 63 de medici au fost confirmaţi cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, astfel că bilanţul îmbolnăvirilor în rândul cadrelor medicale din Ucraina a ajuns la 6.907.

La nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost depistate 914 cazuri de COVID-19 şi au fost înregistrate 15 decese în rândul pacienţilor infectaţi. Bilanţul epidemiei de coronavirus în Ucraina a ajuns, astfel, la 47.677 de îmbolnăviri şi 1.227 decese.

Numărul persoanelor vindecate a crescut cu 597, ajungând la 21.155, iar numărul cazurilor active de COVID-19 este de 25.295.

Pictură murală pe un bloc în Lvov
Pictură murală pe un bloc în Lvov

Ucraina riscă să se confrunte cu focare de poliomielită

Centrul de Sănătate Publică din cadrul Ministerului ucrainean al Sănătăţii a avertizat, vineri, că riscul apariţiei unor focare de poliomielită în Ucraina este foarte ridicat. Potrivit instituţiei, rata de vaccinare este prea mică pentru a ajunge la o acoperire de 95% până la sfârșitul anului.

Datele publicate până în acest moment în Ucraina arată că doar 30% dintre copii au primit în primul an de viaţă toate cele trei doze de vaccin împotriva poliomielitei.

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dacă sunt vaccinate suficiente persoane (peste 95%), răspândirea virusului încetineşte.

10:38 2.7.2020

Situația pe front în Donbas

10:32 2.7.2020

Donbasul votează pentru Putin

În Spania, El Pais are astăzi un reportaj despre „noii ruși” din estul Ucrainei, din teritoriile ocupate Donețk și Lugansk, care au votat în masă pentru Putin. Aceștia, tehnic cetățeni ucraineni până în 2014, au primit în masă pașapoarte rusești, iar majoritatea îi sunt recunoscători lui Putin. Ei au putut, vreme de mai multe zile, să beneficieze de coloanele de autobuze trimise pentru a putea trece granița, încă reală din punct de vedere al dreptului internațional, mergând să voteze în regiunea rusă Rostov-pe-Don.

El Pais amintește că Rusia a distribuit pașapoarte cui a dorit și în regiunile Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria și că Tiraspolul este un caz extrem de loc în care se întâlnesc persoane ce dețin câte o jumătate de duzină de pașapoarte: din Transnistria însăși, nerecunoscute, apoi: pașapoarte din Moldova, Ucraina, Rusia, Bulgaria, iar mai recent din România. Cu toate astea, nimeni în aceste teritorii în care Rusia își exercită expansionismul nu este mai mândru de pașaportul rusesc decât locuitorii din Donbasul ucrainean, unde multe voci „imploră” Rusia să anexeze teritoriul, așa cum a făcut-o cu Crimeea.

00:53 1.7.2020

Rusia a inaugurat transportul feroviar de marfă către Crimeea


Rusia a dat startul marţi la transportul feroviar de marfă pe podul cel mai lung din Europa care o leagă de Crimeea, peninsulă ucraineană ocupată şi anexată în urmă cu şase ani de Federaţia Rusă.

Noua legătură feroviară de marfă, via podul Crimeei, cu o lungime de 19 km, ar urma să reducă costurile mărfurilor transportate din Rusia continentală cu până la 50 la sută, potrivit ministrului transporturilor rus Evgheni Ditrih.

Economia Crimeei, care se bazează în mare parte pe turism, este greu încercată de la anexarea controversată, ca urmare a sancţiunilor severe impuse de Ucraina şi Uniunea Europeană.

Ministrul Ditrih a salutat inaugurarea transportului feroviar de marfă spre peninsulă, calificând evenimentul drept o 'nouă etapă pe calea dezvoltării economice a Crimeei', conform agenţiei ruse de presă Interfax.

Podul, care se întinde peste strâmtoarea Kerci, ce leagă Marea Neagră de Marea Azov, pleacă din oraşul continental rus Taman până în Peninsula Crimeea, conectată geografic cu partea continentală a Ucrainei.

Rusia prevede să transporte circa 13 milioane de tone de mărfuri pe an via podul Crimeei, compus din două părţi - partea rutieră şi cea feroviară.

Porţiunea rutieră a fost deschisă în urmă cu doi ani, după ce a fost construită timp de doi ani. Transportul de pasageri pe calea ferată a început pe podul Crimeei anul trecut, în timp ce la segmentul pentru trenurile de marfă se mai lucra încă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG