Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:17 8.7.2020

Estonia trimite Ucrainei pistoale pentru lupta împotriva rebelilor pro-ruşi

Estonia a trimis marţi Ucrainei 2400 de pistoale Makarov, destinate armatei, pentru lupta împotriva rebelilor pro-ruşi din Donbas.

'Agresiunea continuă a Rusiei în Crimeea şi în estul Ucrainei este inacceptabilă şi are un impact mai larg asupra securităţii întregii Europe', a comunicat ministrul estonian al apărării, Juri Luik. 'Prin acest transport ne sprijinim aliatul aflat în război de şase ani', a susţinut el, adăugând că 'trebuie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială' ale Ucrainei.

Pistoalele semiautomate Makarov, model sovietic, sunt o armă standard pentru armate şi poliţii din toată fosta URSS. Şeful înzestrării cu armament a forţelor militare estoniene, Risto Partel, a apreciat într-un comunicat că Makarov este un pistol 'compact, fiabil şi uşor de utilizat, care va adăuga o componentă importantă armamentului ucrainenilor'.

10:03 7.7.2020

Kievul salută trimiterea în Franţa a cutiilor negre ale avionului doborît în Iran

Diplomaţia ucraineană a salutat analizarea în Franţa a cutiilor negre ale avionului Boeing ucrainean doborât de Iran în luna ianuarie, considerând că această operaţiune, care urmează să înceapă la 20 iulie, va fi o garanţie a obiectivităţii.

"Este practic situaţia ideală", pentru că rezultatul acestor analize nu va putea fi considerat părtinitor de către Iran, a declarat adjunctul ministrului ucrainean de externe Evgheni Ienin unor reprezentanţi ai presei.

El a confirmat că procedura va începe la 20 iulie, subliniind că va dura până la cinci zile, dacă nu "una sau două", în funcţie de gradul de complexitate.

"Suntem conştienţi" că decriptarea riscă să se dovedească fără rezultate din cauza stării precare a cutiilor negre", a subliniat oficialul. Evgheni Ienin a anunţat că Ucraina va trimite doi experţi în Franţa pentru a asista la operaţiune.

La sfârşitul lui iunie, după luni de tergiversări, Iranul a sfârşit prin a solicita ajutorul Biroului pentru Anchete si Analize francez (BEA) pentru a repara şi extrage datele din cutiile negre ale avionului.

Extragerea datelor din cele două cutii negre, înregistratorul parametrilor de zbor (FDR) şi înregistratorul de voce care înregistrează conversaţiile din cockpit (CVR), trebuie efectuată în laboratoarele BEA la Bourget, lângă Paris.

09:48 7.7.2020

Rusia a ţinut în arest timp de 9 luni un fost fotbalist acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei

Sediul FSB din Lubianka, Moscova.
Sediul FSB din Lubianka, Moscova.

Un fost fotbalist ucrcainean a fost arestat în Rusia în urmă cu nouă luni, fiind acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei.

Ştirea despre faptul că fostul fotbalist Vasil Vasilenko, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat în urmă cu nouă luni a fost făcută publică de presa din Rusia abia luni. Singurele informaţii disponibile până acum au venit din partea FSB şi sunt foarte vagi, scrie site-ul Organizaţiei pentru drepturile omului din Ucraina.

Vasilenko a fost un fotbalist profesionist din 1992 până în 2001, jucând pentru trei cluburi diferite de fotbal din Ucraina. În prezent, nu se ştie nimic despre activităţile sale după sfârşitul carierei sportive.

11:23 5.7.2020

Situația pe front în Donbas

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG