Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:29 22.7.2020

Boeingul doborât în Iran: experții au extras date din cutiile negre

Experții au extras date din cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât în ianuarie la Teheran, într-un laborator din apropierea Parisului, a anunțat Biroul Francez de Analiză (BEA).

Într-un tweet, BEA, care oferă asistență tehnică, susține că datele din cele două cutii negre, inclusiv „Recorderul vocal Cockpit” (CVR), care înregistrează conversațiile dintre piloți și zgomotele din avion, precum și „Recorderul de date de zbor” (FDR), care înregistrează toți parametrii de zbor (viteză, altitudine, turația motorului, traiectoria etc.), „au fost descărcați cu succes”.

„Datele au fost predate către AAIB”, biroul iranian de anchetă, care conduce ancheta de securitate în care BEA acționează ca furnizor de servicii tehnice.

Membrii biroului american de anchetă NTSB, Boeing, Organizația Aviației Civile Internaționale, producătorul de motoare Safran și birourile de investigații britanice, suedeze și canadiene asistă operațiunile, pe lângă iranieni.

„Grupul de coordonare” al țărilor ai căror resortisanți au murit în accident (Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia și Afganistan) își reiterează apelul pentru ca Iranul să conducă o anchetă „deplină, transparentă și independentă”.

Forțele armate iraniene au admis, pe 11 ianuarie, că au doborât „în mod greșit” Boeing-ul care asigura zborul PS 752 de la Ukrainian Airlines între Teheran și Kiev, la puțin timp după decolare de pe Aeroportul Internațional Teheran.

Tragedia a dus la pierderea vieții a 176 de persoane aflate la bordul aeronavei, în mare parte iranieni și canadieni.

„Eroarea umană”, și anume setarea greșită a unui radar militar, este „elementul cheie” din spatele tragediei Boeing-ului ucrainean doborât la 8 ianuarie în apropiere de Teheran (176 de morți), potrivit unui raport al aviației Civile iraniene.

Cel care opera racheta care a doborât Boeing-ul ucrainean a deschis focul fără a putea obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicații, a afirmat un general iranian.

Soldatul iranian a confundat avionul cu o „rachetă de croazieră” și a avut „10 secunde să ia o decizie”, a declarat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandant al ramurei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului. „El putea să decidă să tragă sau să nu tragă, dar a luat decizia greșită”, a adăugat generalul.

13:20 22.7.2020

Criza ostaticilor a fost încheiată după o intervenţie a lui Zelenski pe Twitter

Momentul arestării
Momentul arestării

Preşedintele Volodimir Zelenski a intervenit într-o confruntare în care au fost luaţi 13 ostatici, în orașul Luțk.

Preşedintele a reuşit să pună punct confruntării cu o postare pe Twitter în care îi îndemna pe oameni să urmărească filmul Earthlings.

„Toată lumea ar trebui să urmărească filmul Earthlings din 2005”, a scris Zelenski pe Twitter.

Se pare că aceasta ar fi fost una dintre condiţiile bărbatului care ţinea ostatici 13 oameni dintr-un autobuz, în Luțk, pentru că imediat după postarea preşedintelui, 3 dintre cei 13 ostatici au fost eliberaţi.

Atacul s-a încheiat după ore de tensiune şi negocieri în care trupele Serviciului de Securitate al Ucrainei, specializate în combaterea terorismului, au fost în alertă şi au încercuit autobuzul cu ostatici.

Ministrul de Interne al Ucrainei a declarat că „Îl aşteaptă ani buni de închisoare”.

Bărbatul se numeşte Maksim Krivoș, are 44 de ani şi a mai fost condamnat în trecut.

13:27 19.7.2020

Zelenski extinde carantina cu o lună, dar promite că e ultima oară

Ucrainenii s-au săturat de măsurile de izolare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, a apreciat Volodimir Zelenski, care a cerut din acest motiv guvernului să fie precaut cu extinderea dincolo de luna august a restricţiilor antiepidemice prelungite acum pentru încă o lună.

„Toată lumea s-a săturat de carantină”, a spus Zelenski în faţa responsabililor guvernamentali.

Ucraina a impus în luna martie măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, pe care le-a relaxat parţial începând din luna mai pentru a permite redresarea economiei. De atunci, „carantina adaptivă”, procedură prin care pot fi menţinute sau instituite restricţii antiepidemice, este prelungită lunar.

Această măsură, care expiră la 31 iulie şi a cărei prelungire a fost solicitată de guvern pentru încă o lună, prevede în special purtarea obligatorie a măştii şi respectarea unor reguli stricte în restaurante şi locuri publice.

„Avem nevoie de un cadru clar privind modul cum vom continua (această măsură), astfel încât oamenii să fie în siguranţă, afacerile să poată funcţiona, astfel încât economia să nu intre într-o pauză. Aşadar, o voi extinde încă o lună, dar nu mai mult”, a indicat şeful statului ucrainean. Prin urmare, dacă Zelenski nu se va răzgândi, restricţiile antiepidemice ar urma să înceteze în Ucraina la finele lunii august.

00:03 19.7.2020

Ucraina va lansa manevre militare, ca răspuns la exerciţiile ruseşti Caucaz 2020

Andri Taran cu militari
Andri Taran cu militari

Ucraina va organiza exerciții militare ca răspuns la manevrele militare rusești Caucaz 2020, a declarat ministrul apărării al Ucrainei, Andri Taran.

„Ţinând cont de concentrarea de trupe ruseşti, sub pretextul demarării pregătirilor pentru exercițiile militare strategice Caucaz 2020, conducerea Ministerului Apărării și a Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează ca, în aceeași perioadă, în ultimele zece zile ale lunii septembrie 2020, să desfășoare un exercițiu strategic, exerciții de comandă și de personal Joint Efforts 2020 – a spus Andri Taran.

Potrivit acestuia, se preconizează să se testeze capacitatea Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene de a acționa, în conformitate cu standardele NATO.

Ministerul intenționează să efectueze exerciţii cu sisteme de rachete antiaeriene, cu avioane, unități și subunități militare ale Forțelor Terestre, precum și alte unități militare din poligoanele din sudul Ucrainei. După cum a menționat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Kievul așteaptă ca reprezentanții țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice să poată participa la aceste exerciții.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că manevrele Caucaz 2020, planificate pentru luna septembrie, vor fi cel mai de amploare eveniment de antrenament şi de pregătire de luptă din anul 2020, din Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG