Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

07:06 5.8.2020

Raid al FBI-ului asupra birourilor unui magnat ucrainean

În SUA, agenți federali au perchiziționat ieri birourile din Miami și Cleveland ale firmelor miliardarului Igor Kolomoiski, apropiat de președintele Volodimir Zelenski. Kolomoiski este, printre altele, proprietarul canalului de televiziune 1 + 1 prin care a devenit cunoscut Zelenski, într-un serial în care joacă rolul unui profesor de liceu care... devine președintele Ucrainei.

Deîndată ce a devenit președinte, de altfel, Zelenski și l-a luat ca principal consilier chiar pe avocatul lui Kolomoiski, Andri Bohdan (îndepărtat în februarie). Apropierea lui Zelenski de magnatul Kolomoiski a fost întotdeauna o sursă de îngrijorare pentru diplomații și investitorii străini.

Washingtonul nu are un tratat de extrădare cu Kievul, ceea ce înseamnă că oligarhii ucraineni care sunt dovediți a fi comis ceva în SUA nu riscă să ajungă în fața tribunalelor americane.

În Ucraina, Kiev Post (care și-a schimbat numele, pentru a corespunde noii ortografii, în Kyiv Post) confirmă asta, după ce a revelat felurite manipulări care au loc în cadrul procesului ce îl opune pe Kolomoiski fostei lui bănci, PrivatBank, care i-a fost luată lui Kolomoiski și a fost privatizată în timpul precedentului președinte (și dușman personal al magnatului) Petro Poroșenko.

10:52 4.8.2020

Dog Day Afternoon: Luarea de ostatici într-o bancă din Kiev s-a încheiat

Poliţia a prins și arestat un bărbat (foto) care a luat luni o persoană ostatică într-o bancă din Kiev, a anunţat adjunctul ministrului de interne Anton Gheraşcenko, precizând că aceasta a fost eliberată teafără şi nevătămată.

Gheraşcenko a scris pe Facebook că bărbatul a intrat într-o bancă din complexul Leonardo, din centrul Kievului, în jurul prânzului, le-a spus angajaţilor că are o bombă în rucsac şi le-a cerut să sune la poliţie.

"Angajaţii instituţiei bancare au părăsit biroul, în timp ce şefa sucursalei a rămas acolo ca ostatică", a precizat Gheraşcenko. El a declarat că bărbatul care a comis atacul este un cetăţean de 32 de ani din Uzbekistan, dar nu a spus care a fost motivul său.

"Potrivit conturilor sale de pe reţelele sociale, este o persoană dezechilibrată mintal", a mai spus adjunctul ministrului de interne, potrivit căruia nu se ştie încă dacă atacatorul avea sau nu explozibili reali asupra sa.

Mai târziu, Gheraşcenko a declarat unei televiziuni locale că bărbatul a cerut să acorde interviuri jurnaliştilor. Poliţia le-a permis mai multor reporteri să vorbească cu atacatorul înainte de a pătrunde în clădire.

Într-o transmisie în direct pe canalul 112.ua, bărbatul a spus că este un spirit sfânt şi a criticat autorităţile, afirmând că preşedintele Volodimir Zelenski nu şi-a respectat promisiunile.

"Teroristul a fost capturat în viaţă. Explozia nu s-a produs. Experţii în explozibili lucrează la faţa locului", a mai precizat Gheraşcenko după pătrunderea poliţiştilor în clădire. El a menţionat că operaţiunea a fost executată de serviciile de securitate ucrainene (SBU).

Incidentul de luni a fost cel de al treilea de acest fel în ultimele săptămâni. Luna trecută, un bărbat a fost arestat după ce a ţinut 13 oameni ostatici într-un autobuz la Luţk, dar i-a eliberat în cele din urmă în siguranţă, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a acceptat să înregistreze un videoclip în care le cerea oamenilor să vadă documentarul "Earthlings", despre relele tratamente asupra animalelor.

Pe 23 iulie, un alt bărbat a luat ostatic un responsabil de rang înalt din poliţie în oraşul Poltava din centrul Ucrainei, fiind apoi împuşcat mortal de poliţie. Ostaticul a scăpat nevătămat.

10:36 3.8.2020

Ucraina cere să participe la noul concept strategic NATO

Vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olga Stefanişina, a declarat că Ucraina tinde să se alăture procesului de reflecție „NATO 2030” privind viitorul Alianţei.

Am discutat cu Jens Stoltenberg și cu alți colegi, la sediul NATO, despre importanța implicării Ucrainei în procesul analitic care va sta la baza formării conceptului strategic NATO 2030″ – a menţionat oficialul ucrainean, în timpul unei vizite efectuate vineri, la sediul NATO. Olga Stefanişina a remarcat că „Ucraina este acea forță care poate spori în mod semnificativ securitatea euro-atlantică, datorită experienței sale practice şi a capacităților deja existente în domeniul securității și apărării„.

Vicepremierul a mai adăugat că este important pentru Ucraina să implementeze eficient programele naționale anuale sub auspiciile Comisiei NATO-Ucraina, care aduc statul ucrainean mai aproape de aderarea la Alianţă. În urmă cu două luni, Ucraina a devenit partener cu oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP), noul statut permiţând Kievului să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale Alianţei.

22:44 31.7.2020

Ucraina se apropie de 70.000 de cazuri de coronavirus

În Ucraina au fost confirmate, în ultimele 24 de ore, 1.090 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost înregistrate 20 de decese în rândul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus – potrivit datelor publicate, vineri dimineaţă, pe site-ul Sistemului ucrainean de monitorizare a răspândirii noului tip de coronavirus.

La raportarea de joi, autorităţile ucrainene au anunţat 1.197 de cazuri noi de COVID-19 şi 23 de decese cauzate de infecţia cu noul coronavirus. Bilanţul epidemiei de COVID-19 în Ucraina a ajuns la 69.884 de îmbolnăviri şi 1.693 de decese. Numărul persoanelor vindecate a crescut cu 598, ajungând la 38.752, iar numărul cazurilor active de COVID-19 este de 29.439 (+472).

Cele mai multe cazuri de coronavirus sunt în regiunea Lviv, unde au fost înregistrate, în total, 9.526 (+147) de infectări şi 260 (+5) de decese. Pe locul doi se află capitala Ucrainei, Kiev, cu 8.241 (+110) de cazuri de coronavirus şi 132 de decese, urmată de regiunea Rivne, cu 6.024 (+82) de cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 şi 93 de pacienţi decedaţi.

În regiunea Cernăuţi, au fost înregistrate, în total, 5.875 (+63) de îmbolnăviri şi 216 decese cauzate de COVID-19, iar în Transcarpatia au fost raportate 5.146 (+68) de cazuri şi 192 (+9) de decese.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG