Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:03 16.8.2020

S-a deschis punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene cu bacul de la Isaccea

Compania Naţională română de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că noul punct de trecere a frontierei cu bacul dintre România şi Ucraina, de la Isaccea, a devenit operaţional.

”Miercuri, 12.08.2020, au tranzitat noul punct de trecere a frontierei cu bacul, de la Isaccea, primele camioane de transport internaţional de mărfuri. Acest punct de frontieră dintre România şi Ucraina face legătura cu bacul între oraşele Isaccea (judeţul Tulcea) şi Orlovka (regiunea Odesa).

Pentru ca operatorii care folosesc această rută de transport să utilizeze fără impedimente reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România, CNAIR a pregătit desfăşurarea în bune condiţii a următoarelor activităţi specifice punctelor de trecere a frontierei: comercializarea rovinietelor, emiterea de Autorizaţii Speciale de Transport, verificarea şi vizarea documentelor de acces la reţeaua rutieră din România; înregistrarea şi prelucrarea vehiculelor în aplicaţia informatică utilizată.

09:53 11.8.2020

Lukaşenko spune că protestele au fost orchestrate din Polonia, Anglia şi... Ucraina

Aleksandr Lukaşenko, a declarat că protestele de noaptea trecută au fost orchestrate din Polonia, Marea Britanie şi Ucraina.

“Am descoperit apeluri din străinătate. Au fost apeluri din Polonia, Marea Britanie, Ucraina şi Cehia pentru a se controla: ei nu înţeleg ce fac şi sunt uşor de controlat”, a afirmat Lukaşenko referitor la protestatari şi la presupusele influenţe din afara ţării.

Lukaşenko a precizat şi că la protestele masive din Belarus au încercat să participe şi cetăţeni ruşi, polonezi şi ucraineni. “Nu voi menţiona Polonia: eu s-au stabilit deja aici, încercând să tragă sforile. Nu voi vorbi despre Ucraina: vin oameni de acolo. Din nefericire, au venitt şi oameni din Rusia. Eu am spus că aici nu se vor întâmpla evenimente de genul Maidan, indiferent cât vor unii asta. Aca să toată lumea să se liniştească”, a adăugat preşedintele.

Aleksandrr Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale de duminică, el obţinând, conform rezultatelor anunţate oficial, 80 la sută din voturi. Principala contracandidată a preşedintelui, Svetlana Tikhanovskaia, respinge însă rezultatele şi îi cere lui Lukaşenko să cedeze puterea. “Puterea trebuie să se gândească la cum să ne cedeze nouă puterea. Mă consider câştigătoarea acestor alegeri”, a afirmat Tihanovskaia.

16:17 9.8.2020

Coronavirus: Ucraina a închis granița cu Crimeea

Ucraina închide punctele de trecere de la granița administrativă cu Crimeea, peninsulă aflată sub ocupaţie rusă, potrivit unei decizii adoptate, sâmbătă, într-o şedinţă de urgenţă a Guvernului de la Kiev, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Toate cele trei puncte de frontieră din Ucraina şi Crimeea, peninsulă considerată de Kiev drept teritoriu sub ocupaţie străină, vor fi închise între azi, 9, şi 30 august.

„Decizia are ca scop prevenirea răspândirii în Ucraina a infecţiei cu noul coronavirus” – a precizat Oleg Nemcinov, ministru fără portofoliu în guvernul de la Kiev. Oficialul a menţionat că trecerea prin punctele de control va fi permisă numai ucrainenilor și famililor acestora care au domiciliul pe teritoriul peninsulei anexate.

De asemenea, cetăţenii ucraineni care se află în prezent în Crimeea, dar nu locuiesc acolo, vor putea să se întoarcă pe teritoriul Ucrainei în cele 3 săptămâni în care punctele de trecere vor fi închise.

Ucraina a raportat o creştere constantă de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus începând de la sfârşitul lunii iulie. Numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.489 în ultimele 24 de ore.

În total, de la începutul epidemiei, Ucraina a raportat 79.750 de cazuri de îmbolnăvire şi 1.879 de decese la o populaţie de aproximativ 42 de milioane de oameni.

14:07 8.8.2020

Ucraina îşi vinde fostele închisori dezafectate

Ministrul ucrainean al Justiţiei a lansat un proiect ambiţios de vânzare a fostelor închisori dezafactate, cu scopul de a modeniza sistemul penitenciar din această fostă republică sovietică.

”Începem o mare vânzare de închisori”, a anunţat joi ministrul ucrainean al Justiţiei Denis Maliuska, în faţa presei, adunate în curtea centrului penitenciar Irpin, în regiunea Kiev.

Această instalaţie este prima scoasă la licitaţie în Ucraina, în următoarele săptămâni. În zece ani, autorităţile preconizează să vândă 100.

Închisoarea Irpin nu mai este folosită de anul trecut. Ultimii săi 120 de deţinuţi au fost transferaţi în alte centre de detenţie, a declarat pentru AFP directorul acesteia, Leonid Parhomciuk.

Ministrul Justiţiei consideră fostele închisori de ”un mare interes pentru investitori”, pentru că ele au suprafeţe mari echipate şi ”gata să fie folosite”.

”Iar pentru vecini va fi mai bine să vadă altceva decât o închisoare”, apreciază ministrul.

Centrul penitenciar Irpin - cu o suprafaţă de opt hectare - este înconjurat de imobile cosnstruite recent, zone verzi şi o cale ferată în apropiere.

La început era o închisoare sub cerul liber, înfiinţată în 1944, ulterior acoperită.

Peste 51.000 de persoane sunt deţinute în aproape 130 de închisori, în Ucraina, potrivit datelor oficiale. Majoritatea instalaţiilor sunt foste structuri, într-o stare deplorabilă.

Kievul preconizează să folosească o parte a fondurilor obţinute din vânzarea închisorilor pentru a construi închisori noi.

Una dintre cele mai celebre închisori din ţară, centrul de detenţie Lukianivska, construită la jumătatea secolului al XIX-lea în centrul Kievului, va fi, de asemenea, scoasă la vânzare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG