Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

23:35 18.8.2020

Kievul a ratat arestarea mercenarilor în Minsk

După ce și-a rechemat ambasadorul de la Minsk, ministrul ucrainean de extern Dmitro Kuleba l-a convocat pe ambasadorul lui Lukașenka la la Kiev, Igor Kizim, pentru a protesta în urma eliberării celor 33 de mercenari ruși arestați la Minsk luna trecută.

Cei 33, bănuiți a fi membri ai grupării paramilitare „Wagner”, au fost trimiși înapoi în Rusia, unde procurorul general a anunțat că nu sunt învinuiți de nimic.

Ucraina ceruse extrădarea a 28 din aceștia, bănuiți a fi participat la operațiuni militare în Donbas, în estul secesionist protejat militar de Rusia.

Ministrul ucrainean de externe Kuleba a spus că Minskul i-a trimis înapoi în Rusia pe cei arestați în ciuda existenței unor „motive legale și morale” solide pentru a-i preda Ucrainei.

Despre acele posibile motive scrie însă foarte informatul site Meduza, potrivit căruia furia Kievului vine de la aceea că întreaga capcană în care trebuiau să cadă mercenarii ruși fusese organizată chiar de serviciile secrete ucrainene SBU, cu acordul personal al președintelui Volodimir Zelenski, dar că operațiunea ar fi eșuat din pricina ezitărilor și a coordonării defectuoase.

Arestarea unuia din suspecți în Minsk

22:27 17.8.2020

Ministrul ceh de externe consideră 'îndreptăţite' temerile privind posibilitatea unei intervenţii ruse în Bielorusia

Uniunea Europeană trebuie să trimită un semnal clar Moscovei că orice angajament militar în Bielorusia ar fi inacceptabil, a declarat luni ministrul de externe ceh Tomas Petricek, apreciind ca 'îndreptăţite' temerile privind o posibilă intervenţie rusă în Bielorusia

'Respingem o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi anexarea Crimeei', a afirmat el, adăugând că imaginile de la Minsk îi amintesc de Revoluţia de Catifea, tranziţia non-violentă a puterii în fosta Cehoslovacie în 1989.

La vremea aceea, oamenii cereau schimbări, o viaţă mai bună, un nivel de trai mai ridicat, libertate şi democraţie. 'Cred că şi populaţia din Belarus are dreptul la aceasta', a spus el.

Guvernul de la Praga a convocat Consiliul Naţional de Securitate într-o reuniune de urgenţă asupra situaţiei din Bielorusia.

Consiliul municipal al Pragăi a arborat vechiul drapel belarus în semn de solidaritate cu protestatarii, în culorile alb-roşu-alb. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a abolit acest drapel, în prezent un simbol al opoziţiei din ţara sa.

22:26 17.8.2020

Ucraina îşi recheamă ambasadorul de la Minsk

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul ţării sale în Bielorusia, în vederea evaluării perspectivelor relaţiilor bilaterale între cele două state vecine 'în noua realitate'.

'Evoluţia evenimentelor din Bielorusia, a cărei societate a exprimat un vot de neîncredere în rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale, schimbă în mod fundamental situaţia relaţiilor belaruso-ucrainene', a afirmat Kuleba într-un comunicat.

19:18 16.8.2020

Kievul nemulțumit de eliberarea mercenarilor în Minsk

Kievul a protestat în urma deciziei autorităților din Bielorusia de a elibera un grup de mercenari ruși arestați în Minsk luna trecută și de a-i trimite înapoi în Rusia.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski a scris pe Facebook că „această decizie va avea consecințe tragice”. Pe 29 iulie, serviciile secrete bieloruse arestaseră în Minsk 33 de cetățeni ruși, acuzați că ar fi mercenari care pregăteau declanșarea unor tulburări și incidente violente în perspectiva alegerilor din 9 august.

Aceștia au fost identificați rapid ca fiind membri ai „Companiei Wagner”, o structură paramilitară rusească, legată de serviciile secrete și care a intervenit în Siria, Libia, țări africane și Ucraina.

Ucraina ceruse extrădarea a 28 din cei 33, bănuiți a fi participat la operațiuni în Donbas, estul separatist, sprijinit militar de Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG