Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:11 12.12.2020

Ucraina anunță că R. Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut

Conform noilor informații difuzate de Ministerul Sănătății al Ucrainei, Republica Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut – categoria roșie, anunță minsiterul de externe de la Chișinău, citat de agenția IPN.

Moldovenii care intenționează să călătorească în Ucraina vor prezenta la punctul de trecere al frontierei rezultatul negativ al testării COVID-19, efectuat cu maxim 48 ore înainte de data intrării în Ucraina. În lipsa testării, persoanele vor intra în carantină timp de 14 zile sau în autoizolare.

Nu vor sta în carantină sau autoizolare la domiciliu copiii cu vârsta sub 12 ani, persoanele care sosesc în Ucraina în scopuri educaționale la instituțiile de învățământ superior, persoanele care se află în tranzit pe teritoriul Ucrainei, conducătorii autovehiculelor de transport marfă sau care efectuează transport regulat de persoane, personalitățile culturale care sosesc în Ucraina la invitația instituțiilor culturale, precizează comunicatul externelor moldovene.

20:06 12.12.2020

Hunter Biden vizat în SUA de o anchetă federală fiscală

Joe Biden cu fiul său Hunter Biden.
Joe Biden cu fiul său Hunter Biden.

Hunter Biden, fiul lui SUA Joseph Biden, a anunţat că activităţile sale fiscale fac obiectul unei investigaţii federale, o situaţie care generează noi semne de întrebare referitoare la afacerile financiare expuse în timpul campaniei electorale a tatălui său.

"Tratez foarte serios acest caz, dar sunt încrezător că o analiză profesionistă şi obiectivă asupra acestor probleme va demonstra că mi-am gestionat în mod adecvat şi legal activităţile, inclusiv cu ajutorul consilierilor fiscali profesionişti", afirmă Hunter Biden.

Hunter Biden a fost criticat frecvent de Donald Trump şi de aliaţii acestuia, care l-au acuzat că a profitat de conexiunile sale politice. Donald Trump şi susţinătorii săi au denunţat, fără dovezi, presupuse acte de corupţie asociate activităţilor pe care Hunter Biden le-a desfăşurat în Ucraina în perioada în care tatăl său, Joseph Biden, era vicepreşedinte al SUA.

Ancheta federală care vizează activităţile lui Hunter Biden este coordonată de Biroul procurorului statului american Delaware. Cazul reprezintă un moment dificil pentru Joseph Biden, care îşi formează viitoarea echipă guvernamentală. Persoana pe care Joseph Biden o va numi în funcţia de procuror general ar putea supraveghea investigaţia care îl vizează pe Hunter Biden, dacă procedura va mai fi activă după data de 20 ianuarie 2021, când va începe mandatul noului preşedinte american.

19:52 12.12.2020

Nouă lege anticorupţie adoptată după un scandal provocat de o decizie a Curţii Constituţionale

Parlamentul Ucrainei a adoptat vineri o nouă lege ce penalizează cu sancţiuni informaţiile mincinoase din declaraţiile de avere, după ce anularea acestei norme legislative de către Curtea Constituţională a provocat un scandal.

Însă noua lege a fost imediat criticată ca fiind prea laxistă de către militanţii anticorupţie, în condiţiile în care ea nu mai prevede închisoare pentru acest fel de delict.

În total 289 de deputaţi, mult mai mulţi decât minimul necesar de 226 de parlamentari, au votat în favoarea acestui document, ce mai trebuie să fie promulgat de preşedintele Ucrainei înainte de a intra în vigoare.

Textul prevede maxim doi ani de "restricţionare de libertate" pentru funcţionarii ale căror bunuri declarate diferă de valoarea lor reală de peste 8,4 milioane de hrivne (circa 250.000 de euro).

În Ucraina, "restricţionarea de libertate" înseamnă detenţie într-un centru special în condiţii mai puţin stricte. Spre deosebire de închisoare, deţinuţii de aici dispun inclusiv de telefoane mobile şi pot părăsi centrul cu permisiunea administraţiei.

Invalidată de Curtea Constituţională, legea precedentă în acest sens prevedea până la doi ani de închisoare dacă valoarea declarată a bunurilor era cu cel puţin 500.000 de hrivne (15.000 de euro) mai mică decât valoarea lor reală.

Sesizată de un grup de circa 50 de deputaţi proruşi, Curtea Constituţională a acestei foste republici sovietice a invalidat în octombrie mai multe măsuri anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe. Ea a anulat inclusiv responsbilitatea penală pentru funcţionarii vinovaţi de declaraţii de avere mincinoase şi a ordonat blocarea accesului la toate declaraţiile publicate online.

Această decizie a provocat critici în Ucraina şi printre susţinătorii săi occidentali. Ea riscă, potrivit experţilor, să ducă la suspendarea ajutorului financiar occidental, de care Kievul este foarte dependent.

Volodimir Zelenski a calificat-o drept "o ameninţare la adresa securităţii naţionale", cerând să fie elaborate noi proiecte de lege anticorupţie.

23:42 11.12.2020

UE prelungește sancțiunile impuse Rusiei pentru ocuparea Crimeei

La summitul încheiat astăzi la Bruxelles, cei 27 de lideri din UE au aprobat joi seara în unanimitate și prelungirea sancțiunilor impuse Rusiei. Acestea sunt reînnoite periodic, de fiecare dată pentru șase luni, încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a fost primul care s-a felicitat pentru decizie, sancțiunile fiind acum prelungite până pe 31 iulie 2021.

În schimb, în absența unui acord cu UE, britanicii vor întâmpina mari dificultăți pentru a circula în Europa începând de la 1 ianuarie. Nu doar că Marea Britanie nu mai este în UE, dar nu e nici membru Schengen, așa încât britanicii vor fi tratați în Europa ca niște cetățeni ai unor terțe țări. Pentru vămile și poliția frontierelor din UE nu va mai exista nicio diferență de statut între britanici și cetățenii Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG