Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:48 13.12.2020

Amnesty: Femeile din Donbas sunt expuse unui mare risc de violență domestică

Femeile din zonele de conflict ale Ucrainei sînt expuse unui risc sporit de violență domestică, în ciuda îmbunătățirii legislației de combatere a violențelor din familie din Ucraina în general, se spune într-un raport Amnesty International dat publicității vineri.

Potrivit raportului citat, situația femeilor din Donețk și Luhansk s-a agravat, iar violența împotriva lor e în mod frecvent ascunsă din cauza „prezenței militare, a eroziunii sau chiar absenței totale a statului de drept, și a omniprezentei impunități - reală sau percepută ca atare - de care profită cei vinovați de violențe împotriva femeilor”.

Amnesty International spune că raportul său, intitulat „Nu o chestiune de viață privată: violența domestică și sexuală împotriva femeilor din estul Ucrainei”, s-a concentrat pe teritoriile controlate de guvernul de la Kiev, pentru că nu a avut acces la teritoriile controlate de separatiști.

20:37 12.12.2020

Ucraina văzută de Ivan Lytvyn

20:33 12.12.2020

CPI: o anchetă preliminară arată că în Ucraina au fost poate comise crime de război

Imagini din orașul ucrainean Mariupol din regiunea Donețk, 24 ianuarie 2015

Procurorea-șefă a Curții Penale Internaționale (CPI) a anunțat că o anchetă preliminară a constatat că în Ucraina au fost comise posibile crime de război și crime împotriva umanității care justifică o anchetă completă de către judecătorii de la Haga. După o investigație preliminară de șase ani, procurorul Fatou Bensouda a declarat că „există o bază rezonabilă în acest moment pentru a crede că o gamă largă de conduite care constituie crime de război și crime împotriva umanității” au fost comise în timpul conflictului din Ucraina.

Rusia a ocupat și a anexat în mod ilegal Peninsula Crimeea de la Ucraina în martie 2014, în urma demonstrațiilor Maidan pro-UE care au dus la inalturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Rusia a susținut, de asemenea separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict ]n care au murit mai mult de 13.000 de oameni din 2014 și pîna în prezent. Fără a numi suspecți sau a intra în detalii despre presupusele infracțiuni, doamna Bensouda a spus că ancheta sa preliminară a constatat trei „grupuri largi de victimime”.

Ea a spus că este vorba de infracțiuni comise în timpul ostilităților, în timpul detențiilor și infracțiuni comise în Crimeea. Deși Ucraina nu este membră a Curtii Penale Internaționale , a acceptat jurisdicția instanței mondiale în 2014 pentru a investiga represiunea împotriva protestatarilor de pe Maidan și ulterior a extins jurisdicția pentru a acoperi conflictele din Crimeea și estul Ucrainei. Rusia nu este membru al instanței internaționale și nu îi acceptă deciziile. Bensouda a spus că următorul pas va fi să solicite judecătorilor de la CPI permisiunea de a deschide o anchetă completă. Ucraina a salutat anunțul procurorului, descriindu-l ca fiind o „decizie istorică”.

20:13 12.12.2020

Banca Mondială a aprobat un nou împrumut pentru Ucraina destinat să ajute țara puternic afectată de COVID-19

Împrumutul de 300 de milioane de dolari, care a fost aprobat pe 11 decembrie, vine în momentul în care instituția financiară internațională a proiectat că nivelul sărăciei din Ucraina ar putea ajunge la 23% până la sfârșitul anului.

„Noile fonduri vor contribui la finanțarea răspunsului de urgență al Ucrainei la protecția socială COVID-19 prin introducerea de transferuri rapide de numerar către persoanele fizice și gospodăriile care și-au pierdut locurile de muncă sau sursele de venit din cauza pandemiei”, a declarat banca într-un comunicat.

Fondurile vor fi adăugate la un împrumut anterior de 150 de milioane de dolari lansat în aprilie.

Ucraina a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus, cu peste 885.000 de cazuri de infecție și aproape 15.000 de decese. Răspândirea continuă a coronavirusului a condus recent guvernul să impună noi restricții dure, inclusiv interzicerea adunărilor în masă și închiderea școlilor și restaurantelor.

Măsuri similare de blocare din iunie au făcut ca economia Ucrainei să scadă cu peste 11%.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a semnat un proiect de 100 de milioane de dolari care vizează promovarea redresării și dezvoltării socioeconomice în zonele controlate de guvern din estul Ucrainei, unde în urma conflictului armat cu separatistii susținuți de Rusia, au murit peste 13.000 de oameni de la începerea razboiului în 2014.

De asemenea, Banca Mondială a anunțat recent planuri de a ajuta Ucraina să achiziționeze vaccinuri COVID-19.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG