Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:23 20.12.2020

Joseph Biden consideră că acuzaţiile la adresa fiului său îl vizează pe el

Joe Biden cu fiul său Hunter Biden.
Joe Biden cu fiul său Hunter Biden.

Joseph Biden spune că acuzaţiile la adresa fiului său, Hunter Biden, sunt utilizate pentru a-l viza pe el, în ceea ce consideră a fi un joc politic "incorect".

"Avem mare încredere în fiul nostru. Nu sunt îngrijorat de acuzaţiile care i se aduc. Sunt folosite pentru a se ajunge la mine. Cred că este un joc incorect. Dar aceasta este situaţia, este un om adult. Este cel mai inteligent om pe care îl cunosc, mă refer la capacitatea intelectuală pură. Atât timp cât el este bine, suntem şi noi bine", a declarat Joseph Biden într-un interviu acordat postului CBS.

Întrebat dacă va coopera cu congresmenii republicani care îl critică frecvent pe fiul său, Joe Biden a precizat: "Dacă va fi în beneficiul ţării, da. Vorbesc serios. Deoarece ştim cine suntem".

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a declarat, joi, că nu este implicat în niciun fel în procedurile de investigare a lui Hunter Biden, fiul preşedintelui-ales, Joseph Biden. "Nu am nicio implicare în potenţiala inculpare a lui Hunter Biden sau a familiei Biden. Sunt doar alte ştiri false. De fapt, mi se pare foarte trist să asist la aşa ceva", a afirmat Donald Trump, prin Twitter.

Conform unor surse citate de agenţia Reuters, Donald Trump ar vrea ca Departamentul Justiţiei să desemneze un procuror special pentru anchetarea afacerilor lui Hunter Biden. Jeffrey Rosen, numit de Donald Trump procuror general interimar după demisia lui William Barr, a refuzat miercuri să spună dacă va numi ori nu un procuror special. Numirea unui procuror special ar îngreuna procedurile de anulare a investigaţiei de către viitorul procuror general al SUA, care urmează să fie numit de Administraţia Joe Biden.

Hunter Biden a anunţat săptămâna trecută că activităţile sale fiscale fac obiectul unei investigaţii federale, o situaţie care generează noi semne de întrebare referitoare la afacerile financiare expuse în timpul campaniei electorale. Hunter Biden a fost criticat frecvent de preşedintele Donald Trump şi de aliaţii acestuia, care l-au acuzat că a profitat de conexiunile sale politice. Donald Trump şi susţinătorii săi au denunţat, fără dovezi, presupuse acte de corupţie asociate activităţilor pe care Hunter Biden le-a desfăşurat în Ucraina în perioada în care tatăl său, Joseph Biden, era vicepreşedinte al SUA.

Ancheta federală care vizează activităţile lui Hunter Biden este coordonată de Biroul procurorului statului american Delaware. Conform publicaţiei The Wall Street Journal, ar mai exista o anchetă lansată de procurorii din Manhattan (New York). Niciuna dintre investigaţii nu îl implică în vreun fel pe preşedintele-ales, Joseph Biden.

20:22 16.12.2020

Confruntări violente între poliţie şi manifestanţi anti-lockdown la Kiev

Circa 40 de poliţişti au fost răniţi în centrul capitalei ucrainene Kiev, în timpul unor confruntări cu manifestanţi anti-lockdown, a anunţat poliţia ucraineană într-un comunicat.

Mai multe mii de persoane, printre care numeroşi mici antreprenori şi comercianţi, s-au adunat în Piaţa Independenţei, mai cunoscută la Kiev ca Maidan (Nezalejnosti), pentru a lua parte la o manifestaţie împotriva restricţiilor decise recent în Ucraina.

Autorităţile ucrainene au anunţat săptămâna trecută închiderea şcolilor, universităţilor, magazinelor neesenţiale, restaurantelor, sălilor de cinema şi de sport în perioada 8-24 ianuarie, pentru a stăvili pandemia de coronavirus.

Manifestanţii au încercat să instaleze corturi în piaţă, însă au fost împiedicaţi de poliţie, mass-media locale informând că au fost folosite gaze lacrimogene.

Un jurnalist al AFP transmite că a văzut ambulanţe îndreptându-se spre piaţă şi un manifestant scos din mulţime. Nu a fost avansată nicio cifră în ceea ce priveşte numărul de răniţi în rândul manifestanţilor.

La rândul său, poliţia a anunţat că 40 de poliţişti au suferit arsuri la nivelul ochilor după ce manifestanţi au aruncat cu bombe lacrimogene. De asemenea, un poliţist a fost rănit la cap.

11:58 13.12.2020

Caftane și hangere (cloaks and daggers)

Igor Kolomoiski
Igor Kolomoiski

Igor Kolomoiski, milionarul care a fost patronul actualului președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, pe vremea când acesta era doar un actor de televiziune, se află oficial sub o ancheta a FBI-ului american, pentru posibilă spălare de bani in legătură cu activitățile financiare ale uzinei sale de aliaje din Kentucky.

Kolomoiski, patron de televiziune în Ucraina și fost proprietar al principalei bănci a țării, a cumpărat în SUA, printre multe alte proprietăți secundare, o uzină în statul Kentucky (CC Metals & Alloys, CCMA) care produce un aliaj de fier și silicon. Uzina, închisă acum, a mai fost nevoită să-și oprească activitatea în momente de criză economică de-a lungul ultimelor decenii, însă și-a reluat de fiecare dată producția, pe când acum, închisă din iulie încoace, a atras atenția, pe lângă mari iregularități financiare, prin aceea că această uzină care anul trecut producea 40% din ferosiliconul din SUA, produce acum, deși e închisă, criptomonedă pe scară largă. Mai mult, deși piața ferosiliconului a redemarat, într-un început de nou boom industrial, lucrătorii uzinei lui Kolomoiski au fost anunțați că ea nu își va relua activitatea.

Mai multe despre aceasta pe Europa Liberă în:

Caftane și hangere: umbrele magnaților ucraineni în SUA

Afiș din timpul campaniei electorale din 2019 reprezentându-l pe Igor Kolomoiski în spatele lui Volodimir Zelenski.
Afiș din timpul campaniei electorale din 2019 reprezentându-l pe Igor Kolomoiski în spatele lui Volodimir Zelenski.

09:28 13.12.2020

Membru important al comunității tătare condamnat în absență în Crimeea la 19 ani închisoare

Lenur Isliamov în Kiev
Lenur Isliamov în Kiev

Lenur Isliamov, patronul televiziunii de limbă tătară din Crimeea, ATR, a fost condamnat de tribunalul din Sevastopol la 19 ani închisoare, in absentia, pentru “sabotaj și incitare la violarea integrității teritoriale a Rusiei”, în special pentru nerecunoașterea anexării Crimeei în 2014.

Isliamov, care se află în Kiev, respinge acuzațiile.

Televiziunea de limbă tătară din Crimeea, ATR, a fost închisă după anexarea peninsulei de către Rusia, însă din 2015 și-a reluat emisiunile de pe teritoriul ucrainean acoperind, prin satelit, și Crimeea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG