Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:32 18.2.2021

Reacţia Kievului la raportul UE cu privire la Ucraina

Președintele Consiliului UE Charles Miche la Bruxelles cu premierul Ucrainei Denis Șmihal.
Președintele Consiliului UE Charles Miche la Bruxelles cu premierul Ucrainei Denis Șmihal.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev salută azi raportul Parlamentului European cu privire la implementarea Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană şi apreciază că documentul respectiv conține semnale importante pentru viitoarea cooperare.

„Acest raport nu este doar o examinare cuprinzătoare de către UE a punerii în aplicare a Acordului de asociere, ci conține, de asemenea, semnale importante privind relaţiile noastre în contextul dezvoltării în continuare a asocierii politice și a integrării economice a Ucrainei în UE” – se arată în comunicatul MAE ucrainean. Parlamentul European condamnă agresiunea rusă din Ucraina și solicită eliberarea tuturor prizonierilor politici ucraineni și a prizonierilor de război din Rusia, din Crimeea și din zonele estice care nu se află sub controlul Ucrainei. MAE de la Kiev califică această poziţie a UE ca fiind una extrem de importantă.

„Raportul menționează că Ucraina a făcut progrese semnificative în îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de asociere și integrare în UE. Partea ucraineană va analiza cu atenție recomandările cu privire la necesitatea finalizării reformelor începute, în special privind supremaţia dreptului, buna guvernare şi lupta împotriva corupției” – a mai menționat Ministerul de Externe de la Kiev.

Agenţia RBC aminteşte că Parlamentul European a criticat Ucraina pentru corupție, fenomen care împiedică reformele, precum şi pentru lipsa voinței politice în asigurarea independenței sistemului judiciar. De asemenea, Parlamentul European a solicitat crearea unui mecanism de monitorizare pentru punerea în aplicare a reformelor.

13:23 13.2.2021

După umilința de la Kremlin, UE se întoarce spre Kiev

Președintele Consiliului UE Charles Michel îl primește la Bruxelles pe premierul Ucrainei Denis Șmihal.
Președintele Consiliului UE Charles Michel îl primește la Bruxelles pe premierul Ucrainei Denis Șmihal.

Președintele Consiliului European, fostul premier belgian Charles Michel, a anunțat că va vizita luna viitoare Ucraina și Georgia, cele două țări aspciate cu UE care au, ca și Moldova, părți din teritoriu ocupate de Rusia (așa-numitele "conflicte înghețate").

Joi, la Bruxelles, la Consiliul de asociere UE-Ucraina, premierul ucrainean Denis Șmihal a primit promisiunea unor livrări de vaccinuri occidentale (Pfizer și AstraZeneca) contra renunțării de a mai comanda rusescul vaccin Sputnik.

Cu această ocazie, ucrainenii au descoperit o asemănare ulutioare între premierul lor și fostul premier al Belgiei și actualul președinte al Consiliului European Charles Michel.

Presa ucraineană publică multe ftografii ale celor doi, în diverse ipostaze, oferind premii pentru identificarea exactă a fiecăruia.

19:13 11.2.2021

Putin: un dispreț afișat pentru Europa care a mers prea departe

Jens Stoltenberg (dreapta) cu Denis Șimhal la sediul NATO din Bruxelles.
Jens Stoltenberg (dreapta) cu Denis Șimhal la sediul NATO din Bruxelles.

Cum a anunțat-o presa din toate țările riverane ale Mării Negre, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a ținut să sublinieze, într-o conferință de presă cu premierul ucrainean, Denis Șimhal, în timpul vizitei acestuia la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice, că “NATO vrea să se asigure că regiunea Mării Negre nu poate fi dominată de o singură țară, de Rusia”.

“NATO și-a mărit prezența militară în regiunea Mării Negre pentru că recunoaștem importanța strategică a acestei regiuni pentru toți aliații, ca și pentru partenerul nostru, Ucraina”, a spus Stoltenberg.

“Am remarcat o prezență militară sporită semnificativ a Rusiei în Marea Neagră și, mai ales, nu trebuie să uităm anexarea ilegală a Crimeei și prezența navală importantă acolo din acest an”, a mai spus el.

Vizita premierului Șimhal al Ucrainei (țară care și-a înscris aderarea la NATO ca obiectiv în Constituție) era prevăzută de multă vreme, însă remarcile apăsate ale lui Stoltenberg cu privire la Marea Neagră ca „o cale navigabilă critică pentru comerțul maritim și pentru stabilitatea întregii Europe” trebuie văzute pe fundalul iritării crescânde în legătură cu atitudinea disprețuitoare a Rusiei față de Occident, inclusiv în ceea ce privește „afacerea Navalnîi”.

13:27 8.2.2021

Ucraina a destructurat o reţea de spioni rusească

Serviciile speciale rusești au creat o rețea de agenți de informaţii în cinci regiuni ale Ucrainei: Kiev, Odesa, Mikolaiv, Jitomir și Cernihiov – potrivit unui comunicat al Serviciului de Securitate de la Kiev (SBU).

Instituţia ucraineană precizează că doi ofițeri ruşi, Vadim Dautov și Denis Sobko, se ocupau de recrutarea unor foşti ofiţeri de informaţii militare din Ucraina. La instrucțiunile celor doi, agenții recrutaţi pregăteau diverse acţiuni de sabotaj şi ajutau diverse grupări din teritoriile ocupate să ajungă pe teritoriul controlat de Kiev.

Unul dintre locurile în care voiau să ajungă spionii veniţi din zona separatistă era aerodromul Kulbakino, unde sunt multe avioane de luptă. De asemenea, spionii au colectat informații despre desfășurarea și mișcarea de trupe ucrainene şi au recrutat noi agenți. La un moment dat, aceştia chiar au planificat răpirea unui fost comandat al misiunii militare ucrainene în Donbas, pe care urmau să-l predea serviciilor speciale ruse. Serviciul Federal de Securitate din Rusia oferise pentru această misiune 100.000 de dolari.

În timpul perchezițiilor efectuate de serviciile ucrainene, au fost ridicate de la spionii ruşi mai multe arme și muniții, aproximativ trei kilograme de trotil și detonatoare electrice. Autorităţile ucrainene au deschis în acest caz o anchetă penală pentru înaltă trădare, înfiinţarea unei grupări teroriste şi deţinere ilegală de arme.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG