Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:34 21.2.2021

Peskov spune că ajutorul militar american pentru Ucraina poate agrava conflictul din Donbas

Rusia a avertizat azi că ajutorul militar american destinat armatei ucrainene poate agrava conflictul din estul Ucrainei şi ar putea incita guvernul de la Kiev să încerce soluţionarea acestuia prin metode agresive.

''Statele Unite nu-şi ascund intenţia de a oferi tot felul de ajutoare Ucrainei pentru a-şi creşte potenţialul militar ofensiv'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la teleconferinţa sa de presă zilnică.

Această politică ''nu contribuie la stabilitate şi predictibilitate în inima Europei'', ci dimpotrivă, ea provoacă ''manifestări de agresivitate, inclusiv în soluţionarea problemelor din sud-estul ucrainean'', a adăugat el.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a calificat drept ''alarmantă'' decizia autorităţilor ucrainene de a adopta sancţiuni împotriva opozantului prorus Viktor Medvedeciuk şi soţiei acestuia, Oxana Marcenko.

''Este alarmantă întrucât vedem că tendinţa reacţionară capătă forţă în Ucraina'', a explicat Peskov, înainte de a adăuga că Moscova urmăreşte ''acţiunile represive'' împotriva unor mass-media, politicieni şi cetăţeni în Ucraina.

Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), convocat vineri de preşedintele Volodimir Zelenski, a decis sancţiuni împotriva a 19 entităţi juridice şi opt persoane fizice, pe listă remarcându-se politicianul Viktor Medvedeciuk, lider al opoziţiei proruse şi apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Entităţile şi persoanele sancţionate, dintre care cinci sunt cetăţeni ruşi, fac obiectul unei anchete pentru ''finanţarea terorismului'', au transmis autorităţile de la Kiev, fără alte detalii. Prin termenul de ''terorist'' autorităţile ucrainene fac de obicei referire la separatiştii proruşi care controlează Donbasul, regiune ce cuprinde provinciile din estul Ucrainei. Sancţiunile vizează şi o participaţie la postul ucrainean de televiziune 1+1 pe numele soţiei deputatului Medvedeciuk. Acesta din urmă este adesea primit de preşedintele rus Vladimir Putin, care este naşul uneia dintre fiicele sale.

16:32 21.2.2021

Zelenski pledează pentru adoptarea unei legi privind minorităţile etnice

Volodimir Zelenski, a declarat că se pronunţă în favoarea adoptării unei legi referitoare la minoritățile naționale din Ucraina – scrie ziarul Ukrainska Pravda, citând un comunicat postat pe site-ul Biroului Preşedintelui de la Kiev.

„Această lege va acorda drepturi minorităților naţionale, dar, de asemenea, va proteja integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Noi, ca stat, trebuie să apărăm tradițiile, sărbătorile, limba, folclorul minorităților naționale, dar, în același timp, trebuie să cerem respect pentru tradițiile noastre și limba ucraineană.

Copiii oricărei minorități trebuie să cunoască limba poporului său și limba ucraineană” – a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Cancelaria prezidenţială de la Kiev a transmis că un astfel de proiect de lege vizează soluționarea problemelor legate de identitatea minorităţilor naţionale şi de egalitatea în drepturi, astfel încât drepturile acestora să fie protejate.

Ukrainska Pravda aminteşte că ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat recent că proiectul de lege privind minorităţile naţionale va ajuta Ucraina pe plan extern, în special în ceea ce priveşte protejarea drepturilor ucrainenilor care locuiesc în străinătate.

Ziarul mai menţionează că UE a solicitat Ucrainei să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția și să adopte o lege privind minoritățile naționale, iar Kievul s-a angajat să implice minorităţile în elaborarea unui astfel de proiect de lege.

10:27 20.2.2021

Biden și Ucraina

Vorbind prin video la conferința pe teme de securitate „de la München”, de ieri 19 februarie, Joe Biden a menționat și „amenințarea rusească” și a vorbit despre efortul Kremlinului, al lui Putin, de a șubrezi UE și NATO, comunitatea transatlantică.

„De aceea, integritatea teritorială a Ucrainei rămâne o prioritate”, a spus Biden.

El a insistat că nu dorește un conflict cu Rusia și nici întoarcerea la războiul rece, mai ales că este nevoie de cooperare pentru înfrângerea pandemiei de COVID-19. În context, Biden a anunțat creșterea contribuției americane la platforma COVAX, de care beneficiază și Moldova.

19:56 19.2.2021

Șapte ani de la violențele de pe Maidan care au schimbat soarta Ucrainei

Ucraina marchează șapte ani de la finalul sângeros al protestelor care au dus la destituirea președintelui Viktor Ianukovici, om al Kremlinului. În timpul represaliilor au fost ucise aproximativ 100 de persoane, majoritatea în perioada 18-20 februarie 2014.

Ucraina marchează șapte ani de la finalul sângeros al protestelor care au dus la destituirea președintelui Viktor Ianukovici, om al Kremlinului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG