Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:47 27.2.2021

Biden: Rusia trebuie trasă la răspundere pentru abuzurile din Ucraina

Joe Biden a declarat că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești și nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Kremlin a peninsulei Crimeea.

Biden a făcut declarația vineri, 26 februarie, când ucrainenii marchează 7 ani de la anexarea Crimeii de către Rusia. „Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia și vom sprijini Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să acționăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Biden.

Rusia, în 2014, anexat ilegal Crimeea și îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei. Actiunile Rusiei au avut loc după ce, în urma protestelor masive – cunoscute sub numele de Euromaidan - președintele pro-rus, Viktor Ianukovici a fost obligat să părăsească puterea și s-a refugiat în Rusia. Războiul din estul Ucrainei a ucis până acum peste 13.000 de oameni.

Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului, în timp ce a fost vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017, făcând cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților. Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin.

Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.Cu toate acestea, președintele SUA nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, de la preluarea puterii pe 20 ianuarie.

12:17 24.2.2021

Ucraina a primit primele 500 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19

Ucraina a primit, marți, după câteva amânări, primele 500 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, autoritățile țării cu 40 de milioane de oameni spunând că vaccinarea populației va începe în ziua următoare.

Vaccinul Astra Zeneca produs la o fabrică din India, Serum Institute, cel mai mare producător din lume, a fost adus cu avionul pe aeroportul Borispil din Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a salutat sosirea vaccinurilor, după săptămâni în care a fost criticat aspru pentru că nu a obținut livrarea lor mai devreme.

De la începutul pandemiei, în Ucraina au fost înregistrate 1.3 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 25 309 de decese. Numărul cazurilor de infectare noi a crescut brusc în regiunea vestică a țării după ridicarea unor restricții stricte, luna trecută.

08:45 22.2.2021

Din pușcărie la președinție... Acum 7ani: fuga lui Ianukovici la Harkov și eliberarea Iuliei Timoșenko

Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, o sărută pe Iulia Timoșenko eliberată din închisoare
Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, o sărută pe Iulia Timoșenko eliberată din închisoare

Eliberată din închisoarea din Harkov, Iulia Timoșenko a anunțat că va fi principala candidată prezidențială pe 25 mai...

In urma ei, la Harkov unde e actualmente Ianukovici, inconjurat de trimiși ruși, guvernatorii regiunilor estice rusofone au declarat că nu acceptă autoritatea parlamentului de la Kiev.

Ianukovici a anunțat că nu va demisiona. Vorbind la televiziunea din Harkov, Ianukovici a descris ceea ce se intampla la Kiev ca pe o “lovitura de stat”…

Parlamentarii din Kiev l-au ales ca președinte pe Oleksander Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoșenko.

In Harkovul rusofon, au sosit pe 22 februarie 2014 delegați de la Moscova, iar parlamentul din Crimeea cere deja “protecție" din partea armatei ruse bazate acolo (flota rusească de la Marea Neagră e in Crimeea)

08:37 22.2.2021

Kremlinul se arată „îngrijorat” de sancțiunile impuse de Kiev lui Medvedciuk

Colaj: Volodimir Zelenski și Viktor Medvedciuk
Colaj: Volodimir Zelenski și Viktor Medvedciuk

Statele Unite ale Americii susțin decizia autorităților de la Kiev de a introduce sancțiuni împotriva lui Viktor Medvedciuk, politicianului pro-rus și influentului om de afaceri din Ucraina, considerat a fi un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Ambasada americană la Kiev, care a făcut anunțul, a amintit că Medvedciuk se află deja pe lista de sancțiuni impuse de SUA în 2014 pentru subminarea securității, a integrității teritoriale și a instituțiilor democratice ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret prin care impune sancțiuni lui Medvedciuk, soției sale și altor șase persoane și 19 companii cu presupuse legături cu politicanul ucrainean pro-rus. Unii dintre indivizii supuși sancțiunilor sunt cetățeni ruși.

Sancțiunile îngheață bunurile lui Medvedciuk și ale soției sale timp de trei ani și îi împiedică să facă afaceri în Ucraina. Majoritatea activelor lui Medvedciuk sunt pe numele soției sale. Autoritățile ucrainene au mai spus că o conductă care transportă produse petroliere rusești către Europa și care ar fi controlată de Medvedciuk va fi naționalizată.

Medvedciuk a numit sancțiunile împotriva sa drept „ilegale”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că decizia Kievului este „o informație îngrijorătoare”, care poate conduce la „o soluție militară în Donbas”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG