Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

22:14 7.3.2021

7.167 de noi cazuri de Covid în ultimele 24 de ore

Ucraina a înregistrat o scădere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, numărul de noi cazuri înregistrat, în ultimele 24 de ore, este de 7.167, în scădere faţă de vineri şi faţă de ziua precedentă sâmbătă, când s-au înregistrat peste 9.000 şi peste 10.000 de noi cazuri, anunţă ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov, pe Facebook. Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în regiunile Jitomir şi Lviv.

De asemenea, 3.956 de persoane bolnave au fost spitalizate, în ultimele 24 de ore, în timp ce 2.147 de pacienţi bolnavi de COVID-19 s-au vindecat. Totodată, în ultimele 24 de ore, în Ucraina au fost înregistrate 103 decese cauzate de COVID-19. Aceste noi infectări au fost confirmate, după prelucrarea a 46.304 de teste, dintre care 24.868 sunt teste RT-PCR, 3.927 teste efectuate prin metoda IFA, iar 17.509 au fost teste rapide COVID antigen.

De la debutul epidemiei şi până la data de 7 martie, 1.401.228 de cetăţeni ucraineni au contractat virusul SARS-CoV-2, dintre care 1.196.520 s-au vindecat, iar 27.022 au decedat. Laboratoarele ucrainene au efectuat, până în momentul de faţă, 7.062.386 de teste pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat: în regiunea Jitomir (747), în regiunea Lviv (601), în regiunea Ivano-Frankivsk (543), în regiunea Vinnîţea (587) şi în regiunea Transcarpatia (503).

Volodimir Zelenski s-a vaccinat recent împotriva COVID-19. Comisia de stat pentru situații de urgență din Ucraina a introdus Kievul în zona portocalie. În capitala Kiev s-a depășit rata spitalizărilor pacienților cu COVID-19.

În plus, zona roșie a fost extinsă în Ucraina, fiind inclusă în această zonă şi regiunea Transcarpatia. Restricții severe vor intra în vigoare în Transcarpatia, începând de luni, 8 martie.

12:20 3.3.2021

“Rusia nu este un mediator în conflict, ci participă la el.” (Charles Michel)

“Rusia nu este un mediator în conflict, ci participă la el.” Este ceea ce a spus președintele Consiliului European Charles Michel, care a vizitat marți împreună cu Volodimir Zelenski linia frontului în apropiere de Lugansk, în Donbas.

Vizita este o premieră totală pentru un președintele al Consiliului European, care are rangul de șef de stat la nivel internațional.

Charles Michel venea din Moldova și Georgia, Ucraina, unde se află și astăzi, fiind etapa finală.

Sunt cele trei țări ale Parteneriatului Estic care au în același timp un acord de asociere cu UE, dar și părți din teritoriu ocupate militar de Rusia.

“Suntem în sec. XXI și avem un război în Europa. Oamenii continup să moară în acest conflict”, a denunțat Charles Michel, care a avut un discurs foarte dur față de Moscova.

12:07 3.3.2021

Pentagonul anunță un ajutor de 125 milioane dolari pentru armata ucraineană

Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include două bărci de patrulare armate pentru a ajuta țara să-și apere apele teritoriale.

În plus față de cele două bărci de patrulare Mark VI, pachetul constă, de asemenea, din radare pentru contracararea artileriei, suport pentru imagini și capacități de analiză prin satelit și echipamente pentru sprijinirea tratamentului medical militar și combaterea procedurilor de evacuare.

Pentagonul a mai spus că restul de 150 de milioane de dolari în ajutor militar aprobat de Congresul SUA pentru anul bugetar 2021 nu vor fi furnizate până când departamentele de stat și de apărare nu vor putea să certifice parlamentarilor că Ucraina a făcut „progrese suficiente în reformele cheie în domeniul apărării anul acesta."

15:49 28.2.2021

Zelenski vrea un summit internaţional pentru recuperarea Crimeei

Volodimir Zelenski a anunţat convocarea summitului internaţional ''Platforma Crimeea'', pentru data de 23 august, cu scopul de a obţine sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un ''nonsens''.

''Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima'', a spus Zelenski într-o intervenţie pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

Preşedintele ucrainean a semnat un decret prin care a creat ''Platforma Crimeea'', un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, şi au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

''Niciodată nu vom uita cine a făcut-o şi nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal (...) Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relaţii bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita şi ierta'', a continuat Zelenski în mesajul său.

El a vorbit prima dată despre ''Platforma Crimeea'' în intervenţia sa din 23 septembrie 2020 în faţa Adunării Generale a ONU.

Zelenski a dispus Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare să elaboreze un proiect pentru ieşirea Crimeei de sub ocupaţie, pentru reintegrarea acesteia în Ucraina şi promovarea limbii şi culturii minorităţii tătare în Crimeea.

Pe 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei a degenerat în confruntări între aceştia şi manifestanţi proruşi, soldate cu doi morţi şi zeci de răniţi. A urmat organizarea de către autorităţile locale a unui referendum de independenţă, la care 95% dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, şi anexarea efectivă.

Autorităţile din Crimeea i-au răspuns lui Zelenski afirmând că planul său de recuperare a Crimeei este un ''nonsens'', întrucât ''nimeni, niciodată nu va încerca cu adevărat să aspire la o parte a teritoriului Rusiei''.

Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că Washingtonul nu va recunoaşte ''niciodată'' anexarea Crimeei şi va sprijini Ucraina în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei, în timp ce Uniunea Europeană şi-a reafirmat angajamentul ''ferm'' faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a denunţat anexarea ''violentă şi ilegală'' a Crimeei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG