Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

10:15 14.3.2021

Discuții despre construirea de către Ucraina a podului rutier peste Nistru

Moldova -- Tiraspol, regiunea transnistreană, Transnistria, bacul peste Nistru între Tiraspol și Chițcani, 20Dec2020
Moldova -- Tiraspol, regiunea transnistreană, Transnistria, bacul peste Nistru între Tiraspol și Chițcani, 20Dec2020

„Construcția podului rutier transfrontalier peste Nistru în zona Iampol-Cosăuți, care va scurta drumul dintre capitalele Kiev și Chişinău, este cel mai ambițios proiect al regiunii Vinnița pentru anul 2021, dar este unul realizabil”, a declarat șeful administrației regiunii Vinnița din Ucraina, Serghii Borzov, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Un memorandum privind cooperarea în sectorul infrastructurii, care prevede inclusiv construcția podului rutier peste Nistru și a unei autostrăzi care să lege Kievul și Chişinăul, a fost semnat în cadrul vizitei din 12 ianuarie a președintei Maia Sandu în Ucraina.

Serghii Borzov a mai spus că podul de 362 de metri va fi construit de partea ucraineană „de la zero”, la fel ca și un segment de drum de 1,6 km care să facă legătura acestuia cu traseul național Т-02-02 Mogiliov-Podolski – Umani. Republica Moldova la rândul său trebuie să construiască 5 km de drum care să unească podul peste Nistru de la Cosăuți cu traseul M2 Chişinău – Soroca.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei prime întâlniri consultative a responsabililor pentru acest proiect din Republica Moldova și Ucraina care a avut loc miercuri în orașul ucrainean Mogiliov-Podolsk.

Podul, la fel ca și segmentul ucrainean al autostrăzii, vor fi finanțate din bugetul Ucrainei. Chişinăul, la rândul său, își va completa propria parte a acestei autostrăzi. După finalizarea proiectului, drumul între cele două capitale va putea fi făcut cu mașina în aproximativ cinci ore.

Șeful administrației regiunii Vinnița din Ucraina, Serghii Borzov, mai scrie în postarea sa că noua autostradă și podul peste Nistru vor scurta drumul transportatorilor din sudul și centrul Ucrainei pe direcțiile București (România) și Tallinn (Estonia) cu 530 de km. Iar autostrada Chişinău–Soroca–Iampol–Kiev va deveni cel mai scurt traseu din regiunea de centru a Ucrainei către țările Europei Centrale și de Sud-Est.

„Președintele Zelenski a numit acest proiect „o idee ambițioasă”. Dar este un plan realist – astfel vom crește securitatea circulației, vom reduce impactul negativ asupra mediului și vom îmbunătăți imaginea internațională a țării. Iar pentru regiunea Vinnița traseul va însemna dezvoltare social-economică”, a mai spus Serghii Borzov în postarea sa.

13:11 10.3.2021

Medvedciuk interogat de serviciile de securitate

Medvedciuk cu Putin la Kremlin, 6 oct., 2020
Medvedciuk cu Putin la Kremlin, 6 oct., 2020


Politicianul şi omul de afaceri ucrainean prorus Viktor Medvedciuk a fost interogat de agenţi ai SBU
Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, este acuzat de "trădare"
Viktor Medvedciuk a avut poziţii împotriva NATO şi UE, pledând pentru federalizarea Ucrainei


Deputatul Viktor Medvedciuk, un om de afaceri considerat apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a fost interogat marţi de agenţi ai Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU).

"Viktor Medvedciuk a fost convocat astăzi, pentru un interogatoriu, la Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU)", a anunţat marţi formaţiunea din care face parte, Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă.

"Discuţiile intră sub incidenţa secretului anchetei", subliniază formaţiunea politică, denunţând "un caz de reprimare cu motivaţie politică".

O sursă citată de Agenţia France-Presse a declarat că deputatul a fost convocat în cadrul unei investigaţii pentru "trădare".

O anchetă privind înaltă trădare a fost iniţiată în cazul lui Viktor Medvedciuk în februarie 2019, după ce acesta a cerut autonomie pentru regiunile din estul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist.

Luna trecută, Consiliul ucrainean pentru Securitate şi Apărare a decis impunerea de sancţiuni împotriva lui Viktor Medvedciuk şi a soţiei acestuia, fosta prezentatoare de televiziune Oksana Martcenko, în contextul unei anchete privind "finanţarea terorismului".

La începutul lunii februarie, preşedintele Volodimir Zelenski a dispus interzicerea a trei televiziuni deţinute de Viktor Medvedciuk, pe care le-a catalogat "instrumente de război împotriva Ucrainei".

Viktor Medvedciuk a avut frecvent poziţii împotriva NATO şi Uniunii Europene şi a acuzat Administraţia de la Kiev că "nu a făcut nimic" pentru a pune capăt conflictului cu insurgenţii separatişti proruşi din estul Ucrainei. De asemenea, Viktor Medvedciuk pledează, la fel ca Rusia, pentru federalizarea Ucrainei.

Viktor Medvedciuk a fost mulţi ani emisarul Kievului în negocierile cu insurgenţii proruşi din regiunile separatiste Lukansk şi Doneţk, o funcţie care ar fi fost impusă de Rusia.

13:08 10.3.2021

UE va continua să ajute Ucraina (și Moldova și Georgia) în pandemie

(Charles Michel)

Volodimir Zelenski cu Charles Michel pe front lângă Luhansk, Donbas, 2 martie 2021
Volodimir Zelenski cu Charles Michel pe front lângă Luhansk, Donbas, 2 martie 2021

În ceea ce la Bruxelles e numit, în jargon eurocratic, o newsletter, marți, președintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat strategia UE a vaccinelor, având și vorbe mustrătoare pentru SUA și Marea Britanie pentru “interzicerea exportării vaccinurilor.”

"Nerăbdarea e de înțeles, dar nu trebuie să ne orbească" a avertizat Charles Michel, proaspăt întors din turneul lui prin Moldova, Georgia și Ucraina.

În aceeași newsletter, Charles Michel a mai spus că UE va căuta să sprijine activ țările Parteneriatului estic pe care el le-a vizitat săptămâna trecută Georgia, Moldova și Ucraina și a avut cuvinte foarte dure pentru Rusia și China: „N-ar trebui să ne lăsăm induși în eroare de China și Rusia, ambele – regimuri cu valori mai puțin coborâte decât ale noastre, care organizează operațiuni extrem de limitate de distribuire de vaccinuri, însă larg mediatizate. Europa nu va folosi vaccinuri în scopuri propagandistice. Noi promovăm valori.”

22:36 7.3.2021

SUA îi aplică sancțiuni lui Kolomoiski

Administrația Biden l-a plasat pe magnatul Igor Kolomoiski pe lista persoanelor cu interdicție de a intra în SUA, din pricina pericolului pe care el îl reprezintă pentru viitorul Ucrainei, date fiind serioasele acuzații de corupție care atârnă asupra sa.

Kolomoiski, fostul patron al președintelui Volodimir Zelenski, prin televiziunea la care a lucrat acesta, are încă un sprijin important în parlamentul de la Kiev.

Kolomoiski mai este acuzat și că ar încerca, prin relațiile lui din parlament, să-l înlăture pe șeful parchetului anticorupție, Artiom Sitnik. Acesta investighează imperiul său financiar, iar televiziunile lui Kolomoiski au fost foarte critice cu parchetul.

Anunțul sancțiunilor împotriva lui Kolomoiski a fost făcut chiar de secretarul de stat Antony Blinken. Alături de Kolomoiski, întreaga sa familie, soția și copiii, au primit interdicție de a călători în SUA.

Kolomoiski este în special anchetat în legătură cu falimentul principalei bănci din Ucraina, care i-a aparținut, PrivatBank, și care a fost naționalizată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG