Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:34 19.3.2021

Carantină strictă în Kiev pentru trei săptămâni după explozia numărului de infectări cu coronavirus

Kievul a introdus un lockdown de trei săptămâni din cauza unei creşteri semnificative a numărul de cazuri de coronavirus.

"Situaţia legată de răspândirea virusului este o reală ameninţare", a declarat primarul Vitali Kliciko.

În Kiev, oraş cu trei milioane de locuitori, a spus el, peste 70% din paturile de spital pentru pacienţii cu COVID-19 sunt deja ocupate.

Începând de sâmbătă, toate teatrele, cinematografele, muzeele şi centrele comerciale vor fi închise, în timp ce magazinele alimentare şi farmaciile vor rămâne, totuşi, deschise.

Saloanele de coafură şi centrele de fitness pot fi folosite, dar cu programare. Grădiniţele şi mijloacele de transport public vor fi de asemenea ferite de restricţii.

Studenţii vor studia online.

Măsuri similare au fost dispuse miercuri şi pentru oraşul Liov din vestul ţării.

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus în urmă cu un an, peste 1,5 milioane de infectări au fost înregistrate oficial în Ucraina, iar peste 29.000 de persoane au murit din cauza virusului.

13:17 18.3.2021

G7 anunţă că nu va recunoaşte niciodată ”ocupaţia” Crimeei de către Rusia

Volodimir Zelenski și Crimeea.
Volodimir Zelenski și Crimeea.

Grupul Celor Şapte (G7) nu va recunoaşte ”tentativele Rusiei vizând legitimarea ocupaţiei” Peninsulei ucrainene Crimeea, anunţă grupul joi, într-un comunicat, în contextul unor tensiuni sporite cu Moscova.

”Denunţăm fără echivoc ocupaţia temporară a Republicii autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Rusia”, dau asigurări Grupul Celor Şapte (G7) cele mai bogate ţăări din lume, la aproape şapte ani de la izbucnirea Războiului din Ucraina.

”Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte tentativele Rusiei vizând legitimarea acestei ocupaţii”, subliniază Cei Şapte.

G7 îl susţine prin această declaraţie pe preşedintele american Joe Biden, care sublinia în februarie că nu va accepta ”niciodată” anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.

13:14 18.3.2021

SUA critică represiunea în Crimeea după arestarea unui jurnalist local acuzat de spionaj

Jurnalistul independent, colaborator cu Europa Liberă, Vladislav Iesîpenko, a fost arestat în Crimeea și acuzat de "spionaj".
Jurnalistul independent, colaborator cu Europa Liberă, Vladislav Iesîpenko, a fost arestat în Crimeea și acuzat de "spionaj".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Ned Price, a criticat arestarea în Crimeea a jurnalistului Vladislav Iesîpenko, care deține dubla cetățenie rusă și ucraineană.

Acesta este acuzat de “spionaj”. Kievul a ridiculizat afirmațiile, acuzând o manevră de propagandă cu ocazia împlinirii a 7 ani de la anexarea Crimeei (18 martie 2014).

Iesîpenko este un jurnalist indepedent care a colaborat deseori cu Radio Europa Liberă.

În paralel, la Washington, în prima sa intervenție televizată de la inaugurarea din 20 ianuarie încoace, Joe Biden l-a numit pe Putin un “criminal”.

Rusia a anunţat miercuri că şi-a rechemat ambasadorul în SUA pentru consultări, dând în acelaşi timp asigurări că vrea să evite "degradarea ireversibilă" a relaţiilor cu Washingtonul, care se află "într-o stare dificilă" de ani de zile, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe, ambasadorul Anatoli Antonov a fost rechemat la Moscova "pentru consultări în scopul de a stabili ce trebuie făcut şi în ce direcţie să se meargă în privinţa relaţiilor cu SUA".

Decizia a fost anunţată după ce preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că Putin "va plăti un preţ" pentru amestecul său în alegerile din SUA.

Biden a făcut aceste declaraţii după ce un raport al serviciilor de informaţii a confirmat marţi acuzaţiile mai vechi potrivit cărora Putin s-a aflat în spatele ingerinţei în alegerile din SUA, despre care Rusia a afirmat de la început că sunt lipsite de fundament.

Jurnalistul independent, colaborator cu Europa Liberă, Vladislav Iesîpenko, a fost arestat în Crimeea și acuzat de "spionaj".
Jurnalistul independent, colaborator cu Europa Liberă, Vladislav Iesîpenko, a fost arestat în Crimeea și acuzat de "spionaj".

13:09 18.3.2021

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a prevenit un atac cibernetic al unor hackeri ruși

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat că a prevenit un amplu atac cibernetic al unor hackeri ruși împotriva informațiilor secrete ale guvernului de la Kiev. SBU a precizat că obiectivul atacului a fost de „a avea acces la datele secrete ale celor mai importante instituții ale puterii de stat din Ucraina”, și a acuzat Serviciul federa de securitate din Rusia (FSB) că s-a aflat în spatele hackerilor ruși acuzați de atac.

Autoritățile ucrainene au învinovățit în trecut Moscova că a orchestrat atacuri cibernetice ample ca parte a unui război hibrid împotriva Ucrainei, o acuzație respinsă de conducerea Rusiei. FSB n-a comentat deocamdată asupra acuzației din 16 martie. Pe de altă parte SBU nu a dat detalii despre vreo pagubă pricinuită de acest din urmă incident, pus pe seama unui grup de hacker controlat de FSB identificat drept Armageddon.

În februarie, autoritățile ucrainene din domeniul securității cibernetice au acuzat câteva rețele de internet rusești neidentificate că au atacat mai multe website-uri ucrainene de securitate și apărare, încercând să răspândească mat erial dăunător prin intermediul uni sistem de pe web.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG