Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:31 4.4.2021

Ucraina anunţă manevre militare comune cu NATO

Forţele armate ale Ucrainei au anunţat că în câteva luni vor începe exerciţii militare comune cu trupele NATO – un demers ce ar putea alimenta tensiunile cu Moscova, care şi-a exprimat opoziţia faţă de astfel de acţiuni.

NATO şi-a exprimat, joi, îngrijorarea în legătură cu ceea ce consideră a fi o intensificare a activităţii militare ruseşti în apropiere de estul Ucrainei, după ce Rusia a avertizat că o escaladare serioasă a conflictului din regiunea ucraineană Donbass ar putea „distruge” Ucraina.

Kremlinul a afirmat, vineri, că orice desfăşurare de trupe NATO în Ucraina ar duce la noi tensiuni aproape de frontiera Rusiei şi ar obliga Moscova să adopte măsuri suplimentare pentru a-şi asigura securitatea.

La exerciţiile militare vor participa peste 1.000 de militari din cel puţin cinci state membre NATO, iar acestea vor avea loc peste câteva luni, a precizat Armata ucraineană, sâmbătă, într-un comunicat publicat pe Facebook. „Vor fi exersate în special acţiuni defensive, urmate de o ofensivă menită să restabilească frontiera de stat şi integritatea teritorială a unei ţări care a fost ţinta agresiunii din partea unor state vecine ostile”, se precizează în comunicat. Acesta nu specifică perioada exactă în care vor avea loc manevrele.

13:29 4.4.2021

Ucraina — din ce în ce mai afectată de Covid

Ucraina se confruntă în acest moment cu o rată înaltă de mortalitate legată de Covid-19, zilnic numărul deceselor depășește 400. Se aplică deja măsuri sanitare restrictive, care diferă însă de la regiune, la regiune: în aproape tot vestul țării și la Kiev, nu sunt deschise decât magazinele care vând produse „esențiale”, școlile sunt închise și va fi restricționat transportul în comun.

Campania de vaccinare înaintează de asemenea încet: de la o lună de cânt au sosit primle vaccinuri anti Covid-19 AstraZeneca, produse în India și procurate direct de guvernul ucrainean, au fost vaccinate sub 250 de mii de persoane, la o populație totală de peste 40 de milioane. În Ucraina, prin decizia Parlamentului, este interzis importul vaccinurilor din Rusia.

Ucraina are puține vaccinuri la dispoziție, dar și scepticismul ucrainenilor este foarte pronunțat: potrivit unor sondaje recente, aproape 50% declară că nu s-ar vaccina chiar dacă li s-ar oferi posibilitatea.

13:35 3.4.2021

Biden promite Ucrainei sprijinul ”neclintit” al Statelor Unite

Joe Biden s-a folosit, vineri, de prima sa discuţie telefonică oficială cu Volodimir Zelenski pentru a-i oferi sprijinul ”neclintit” al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea Ucrainei, în contextul tensiunilor legate de prezenţa trupelor ruseşti la graniţa ţării.

Washingtonul a fost cel mai puternic aliat al Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, dar legăturile au fost umbrite de implicarea nedorită a Ucrainei în evenimente care au condus la procesul de punere sub acuzare a predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Conversaţia a avut loc după ce naţiunile occidentale şi alianţa militară transatlantică NATO şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările trupelor ruseşti în apropierea regiunii Donbas, unde trupele ucrainene sunt în conflict cu forţele susţinute de Rusia.

”Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în faţa agresiunii continue a Rusiei în Donbas şi Crimeea”, se spune într-un comunicat american.

Convorbireal a durat aproximativ 50 de minute, potrivit şefului de cabinet al lui Zelenski.

”Am discutat în detaliu situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va rămâne niciodată singură împotriva agresiunii Rusiei ", a declarat ulterior preşedintele ucrainean.

Rusia a afirmat săptămâna aceasta că o escaladare a situaţiei din Donbas ar putea ”distruge” Ucraina şi a avertizat împotriva oricărei desfăşurări a NATO.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu pentru a-şi întări susţinătorii în Donbas, care au preluat controlul asupra unei părţi din estul Ucrainei în 2014.

Rusia afirmă că oferă sprijin politic şi umanitar luptătorilor separatisti doar în ceea ce consideră că este un conflict intern .

”Stăm umăr la umăr când vine vorba de conservarea democraţiilor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter, după discuţia cu liderul american.

Biden, o persoană importantă pentru Ucraina, de pe vremea când acesta era vicepreşedinte pentru în administraţia lui Barack Obama, a subliniat, de asemenea, sprijinul Washingtonului pentru agenda anticorupţie şi de reformă a lui Zelenski.

Tanc rusesc în Donețk

SUA şi NATO, în alertă, după escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Donbas

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova "că-şi arată muşchii" la graniţa cu autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk şi îşi sporeşte prezenţa trupelor în zonă sub acoperirea unor exerciţii militare.

Kievul acuză Moscova de uciderea a patru soldaţi ucraineni la sfârşitul lunii martie de către rebelii separatişti într-o încălcare a încetării focului în vigoare din 2015, ceea ce ridică numărul de morţi în rândurile ucrainene la 20 de la începutul anului, cărora li se adaugă 57 de răniţi.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei a tras un semnal de alarmă, denunţând că Rusia a început pregătiri cu scopul de a forţa armata ucraineană să răspundă la "acţiuni ostile" pe linia de demarcare a forţelor în Donbas.

Aceasta ar servi drept scuză pentru ca Rusia să-şi sporească prezenţa militară în teritoriile separatiste din estul Ucrainei prin introducerea unor "unităţi regulate" cu pretinsul scop de a "proteja cetăţeni ruşi", având în vedere că zeci de mii de ucraineni din Donbas au primit deja paşapoarte ruseşti.

Acest scenariu a fost deja utilizat în 2008 în Osetia de Sud, când trupe georgiene au intrat pe teritoriul regiunii separatiste în urma unor provocări, căzând în capcana Moscovei, potrivit unor experţi independenţi ruşi, ceea ce a declanşat intervenţia militară a Rusiei, sub pretextul "impunerii păcii", care a condus la recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud, precum şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene Abhazia de către Federaţia Rusă.

13:26 2.4.2021

Peskov: “Federaţia Rusă transferă cum doreşte forţe armate pe teritoriul său."

Administraţia Vladimir Putin a comunicat că poate transfera cum doreşte trupe pe teritoriul Rusiei, subliniind însă că forţele armate aflate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare.

"Federaţia Rusă transferă cum doreşte forţe armate pe teritoriul său. Acest lucru nu trebuie să preocupe pe nimeni şi nu generează ameninţări pentru nimeni”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG