Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:40 9.4.2021

SUA și Germania îngrijorate de posibilitatea unei intervenții a Rusiei în Ucraina

SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezenţa tot mai mare a trupelor ruseşti la graniţa ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de către Rusia, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Statele Unite sunt din ce în ce mai preocupate de escaladarea recentă a atacurilor ruseşti în estul Ucrainei, în special de mişcările de trupe ruseşti la graniţa ucraineană", a declarat Jen Psaki.

''Acestea sunt semne extrem de îngrijorătoare'', a adăugat ea, precizând că numărul de militari ruşi la graniţa cu Ucraina nu a fost niciodată atât de mare din 2014.

La rândul său, Angela Merkel i-a cerut joi, într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin să reducă prezenţa militară rusă la frontiera cu Ucraina.

Cei doi lideri au discutat despre o ”consolidare a prezenţei militare ruse în estul Ucrainei”, anunţă într-un comunicat Guvernul german.

”Cancelarul a cerut ca aceste consolidări de trupe să fie reduse în vederea unei dezescaladări”, precizează Berlinul.

Putin şi Merkel şi-au exprimat ”îngrijorarea” faţă de tensiunile din Donbas şi au discutat despre situaţia liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, încarcerat, bolnav şi în greva foamei, a anunţat la rândul său Kremlinul.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova şi separatiştiior oruşi din estul Ucrainei de intensificarea ostilităţilor.

Putin a insistat în convorbirea cu Merkel asupra vinei Kievului, ”ale cărui provocări vizează în ultima vreme să agraveze în mod voit situaţia pe linia de contact”, potrivit Kremlinului.

Cei doi au îndemnat la ”reţinere şi activarea procesului negocierilor”, anunţă Moscova, în contextul în care negocieri de pace ucraineano-ruse, mediate de Germania şi Franţa se află în impas.

Un ultim summit în această formulă - ”formatul Normandia” - a avut loc în decembrie 2019, însă niciun progres concret pe plan politic nu s-a înregistrat de atunci şi nu este prevăzută nicio reuniune nouă.

14:52 6.4.2021

Kuleba: «Kievul nu caută războiul, nu dorește o escaladă»

Într-un interviu apărut astăzi în cotidianul francez Libération, ministrul ucrainean de extrne Dmitro Kuleba spune că presiunea militară fățișă rusească nu altceva decât „o strategie pentru a testa Washingtonul”.

„E vorba de un plan de acțiune global al Rusiei”, spune Kuleba, „iar noi trebuie să rămânem vigilenți pe toate fronturile”.

De la începutul anului, peste 20 de soldați ucraineni și-a pierdut viața pe linia frontului, în ciuda încetării teoretice a focului.

11:49 6.4.2021

Rusia afirmă că discuții de înalt nivel ruso-americane au avut loc ieri „la înalt nivel”

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, mâna dreaptă a șefului diplomației Kremlinlui Serghei Lavrov, a anunțat astăzi că înalți oficiali din Rusia și SUA au discutat tensiunile crescând și violența din zonele separatiste ale Ucrainei, în apropierea cărora Rusia e acuzată că ar comasa trupe și armament greu.

Agenția rusă TASS îl citează pe Riabkov care spune că discuțiile au avut loc „la înalt nivel”, lucru neconfirmat de către SUA.

Până acum, Washingtonul a cerut insistent Rusiei să înceteze „provocările” la granița cu Ucraina. Luni, 5 aprilie, chiar și premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de ceea ce se întâmplă în regiunea Donbasului. Johnson a făcut asta într-o convorbire telefonică cu președintel Ucainei, Volodimir Zelenski.

La fel, Joe Biden a vorbit telefonic cu Zelenski pe 2 aprilie.

13:49 5.4.2021

După NATO, UE îşi exprimă ''profunda îngrijorare'' faţă de activitatea militară rusă

Josep Borrell cu ministrul rus de externe Sergei Lavrov la Moscova, 5 febr., 2021
Josep Borrell cu ministrul rus de externe Sergei Lavrov la Moscova, 5 febr., 2021

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis duminică sprijinul "neclintit" al UE acordat Kievului şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mişcările de trupe ruse lângă Ucraina.

"Urmărim cu profundă îngrijorare activitatea militară rusă în jurul Ucrainei", a postat pe Twitter Josep Borrell după o conversaţie la telefon cu ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba.

"Sprijinul neclintit al UE pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat el.

Josep Borrell a făcut cunoscut că va discuta cu şeful diplomaţiei de la Kiev şi cu miniştrii de externe din cele 27 de ţări ale UE în cursul unei reuniuni în aprilie.

Ucraina a acuzat Rusia în această săptămână că masează trupe la graniţele sale nordice şi estice, precum şi în Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014.

Kremlinul nu a negat recentele mişcări de trupe, dar a insistat că "nu ameninţă pe nimeni".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG