Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

18:16 13.4.2021

Blinken din nou la Bruxelles – NATO somează Rusia să înceteze mișcările de trupe la frontierele Ucrainei

Secretarul de stat SUA Antony Blinken a sosit marți 13 aprilie într-o vizită surpriză la Bruxelles, pentru discuții la sediul NATO cu secretarul general Jens Stoltenberg, dar și cu ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, venit să caute sprijin în fața intimidărilor tot mai apăsate ale Rusiei, care masează trupe și armament greu la granița sa cu Ucraina și în Crimeea.

Unii diplomați europeni au fost surprinși să-l vadă pe Blinken revenind în Bruxelles atât de repede, după ce abia în urmă cu trei săptămâni el a vizitat UE și NATO, dar eurofilul Blinken caută să sublinieze unitatea blocului occidental în fața lui Putin, a Chinei și a Iranului.

Șeful Pentagonului Lloyd Austin va sosi de asemenea la Bruxelles, după o trecere prin Germania.

Contrastul nu poate fi mai mare față de anii administrației Trump.

NATO somează Rusia să înceteze mișcările de trupe la frontierele Ucrainei

Graba lui Blinken de a reveni în Bruxelles pentru discuții cu ceilalți aliați, la sediul NATO, se explică mai ales prin urgența de a da un răspuns Rusiei lui Putin, care pare a testa unitatea occidentului în cazul unei extinderi a conflictului din Ucraina.

Blinken a spus, după întâlnirea cu omologul său ucrainean Kuleba: „Vreau doar să repet ce i-am spus ministrului ucrainean de externe, dar și ce președintele Biden i-a transmis președintelui Zelenski: Statele Unite sprijină cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Mă aflu aici pentru a reafirma asta.”

Responsabilul pentru Europa al Departamentului de stat al SUA, Philip Reeker, avertizase deja că dacă Rusia acționează agresiv “vor fi consecințe serioase”. Reeker a mai spus că “Rusia a contrat acum mai multe forțe decât în 2014, când a invadat pentru prima oară Ucraina”.

Luni seara, miniștrii de externe din G7 au publicat o declarație comună prin care cer Rusiei să-și înceteze acțiunile “amenințătoare și destabilizante”.

Îngrijorare la NATO

La întâlnirea sa cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, secretarul general NATO Jens Stoltenberg (foto) a spus astăzi că: „acumularea considerabilă de trupe rusești este nejustificată, inexplicabilă și profund îngrijorătoare.”

Rusia a masat ”mii de trupe gata de luptă” la granița Ucrainei, a continuat Stoltenberg, care a dat toate asigurările că Alianța va sprijini Kievul.

“NATO nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei”, a mai spus Stoltenberg, cerând Moscovei și să înceteze a mai sprijini militar separatiștii din Donbas, în estul Ucrainei.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus: „Reunindu-ne astăzi, căutăm să evităm eroarea din 2014, când Rusia a profitat de elementul surpriză, ocupând Crimeea și declanșând un război civil în estul Ucrainei, în vreme ce partenerii noștri occidentali se întrebau cum să reacționeze.”

13:09 13.4.2021

NATO stă lângă Ucraina și cere Rusiei să-și înceteze provocările (Stoltenberg)

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg mnistrul ucrainean de externe Dmttro Kuleba în conferință de presă astăzi la sediul NATO.
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg mnistrul ucrainean de externe Dmttro Kuleba în conferință de presă astăzi la sediul NATO.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a spus astăzi că NATO urmărește cu “mare îngrijorare” felul în care Rusia a masat ”mii de trupe gata de luptă” la granița Ucrainei și a dat toate asigurările că Alianța va sprijini Kievul.

“NATO nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei”, a spus Stoltenberg, cerând Moscovei și să înceteze a mai sprijini miltar separatiștii din Donbas, în estul Ucrainei.

Stoltenberg a spus toate acestea la sediul NATO în prezența ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, aflat la Bruxelles pentru a căuta sprijin în fața intimidărilor tot mai apăsate ale Rusiei, care masează trupe și armament greu la granița sa cu Ucraina, precum și în Crimeea.

Kuleba se va mai întâlni astăzi cu secretarul de stat SUA Antony Blinken și cu șeful Pentagonului Lloyd Austin, care au sosit marți 13 aprilie într-o vizită surpriză la Bruxelles pentru a dfiscuta, printre altele, tensiunile provocate de Rusia.

NATO și Ucraina se întâlnesc la Bruxelles într-un consiliu extraordinar cerut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus că NATO și Kievul ar trebui să evite eroarea din 2014, când Rusia a profitat de elementul surpriză, ocupând Crimeea și declanșând un război civil în estul Ucrainei, punând astfel pe toată lumea în fața faptului împlinit.

Ucraina are aderarea la NATO ca scop înscris în Constituție. La summitul NATO de la București din 2008, Aliații occidentali au promis Ucrainei și Georgiei că vor fi primite în NATO. Ocuparea de către Rusia a unor părți din Georgia în 2008 și dn Ucraina în 2014 a pus pe mment capăt acestei perspective, însă ambele țări, Ucraina și Georgia, se bucură de un stat de asociere special cu NATO, identic cu cel al Suediei, Finlandei și Australiei.

13:03 13.4.2021

Statele Unite cer eliberarea imediată a unui jurnalist al Europei Libere arestat în Crimeea

Vladislav Iesipenko reținut, în Crimeea, de forțele Serviciului rus de Securitate, FSB, 18 martie 2021.
Vladislav Iesipenko reținut, în Crimeea, de forțele Serviciului rus de Securitate, FSB, 18 martie 2021.

Statele Unite au cerut eliberarea corespondentului redacției ucrainene a postului nostru de radio, reținut în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014. Totodată, și-au exprimat îngrijorarea, alături de mai multe organizații pentru drepturile omului, privind tratamentul la care este supus jurnalistul și circumstanțele care au dus la „mărturia publică” făcută de acesta în fața camerelor de televiziune.

„Suntem îngrijorați de relatările că autoritățile ruse de ocupație din Crimeea ar fi recurs la tortură pentru a obține mărturia lui Vladislav Iesipenko” a scris într-un mesaj pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price.

Pe 6 aprilie, avocatul jurnalistului a relatat că într-o audiere în spatele ușilor închise, Iesipenko a declarat că a fost bătut, supus șocurilor electrice și amenințat cu moartea, ca să „recunoască” faptul că ar fi spionat pentru Ucraina. Iesipenko a fost arestat pe 10 martie. Imediat după declarațiile avocatului, președintele postului nostru de radio, Jamie Fly s-a declarat „revoltat” de informațiile primite, cerând ca jurnalistul să fie „eliberat imediat ca să se poate întoarce la familie, în Ucraina”.

Iesipenko este pasibil de o pedeapsă cu până la șase ani închisoare, după ce Serviciului rus de Securitate, FSB, l-a acuzat nu numai de spionaj dar și de tentativa de a fabrica arme.

10:49 13.4.2021

Kuleba la Bruxelles pentru convorbiri cu NATO, Blinken

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba

Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba se află astăzi la Bruxelles pentru a căuta sprijin în fața intimidărilor tot mai apăsate ale Rusiei, care masează trupe și armament greu la granița sa cu Ucraina și în Crimeea.

Kuleba va discuta cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, dar și cu secretarul de stat SUA Antony Blinken și cu șeful Pentagonului Lloyd Austin, care au sosit marți 13 aprilie într-o vizită surpriză la Bruxelles.

Unii europeni au fost surprinși să-l vadă pe Blinken revenind în Bruxelles atât de repede, după ce abia în urmă cu trei săptămâni el a vizitat UE și NATO, dar eurofilul Blinken caută să sublinieze unitatea blocului occidental în fața lui Putin, a Chinei și a Iranului.

Antony Blinken
Antony Blinken

Contrastul nu poate fi mai mare față de anii administrației Trump.

Graba de a reveni în Bruxelles pentru discuții la sediul NATO se explică mai ales prin urgența de a da un răspuns Rusiei lui Putin, care pare a testa unitatea occidentului în cazul unei extinderi a conflictului din Ucraina. Responsabilul pentru Europa al Departamentului de stat al SUA, Philip Reeker, a spus că dacă Rusia acționează agresiv “vor fi consecințe serioase”. Reeker a mai spus că “Rusia a contrat acum mai multe forțe decât în 2014, când a invadat pentru prima oară Ucraina”.

Luni seara, miniștrii de externe din G7 au publicat o declarație comună prin care cer Rusiei să-și înceteze acțiunile “amenințătoare și destabilizante”.

Președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou luna aceasta accelerarea procesului de aderare a Ucrainei în NATO.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG