Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

09:44 19.4.2021

Miniștrii de externe UE vs. Rusia

Miniștrii de externe ai UE au astăzi o reuniune prin videoconferință destinată discutării deteriorării relațiilor cu Rusia.

Discuția se va concentra pe expulzarea reciprocă de diplomați între Moscova și Praga. Baletul recent de expulzări reciproce de diplomați între Moscova și țări occidentale a expus o tramă de rețele rusești de spionaj și atentate care ar părea la locul lor mai degrabă în scenariile de films noirs ale Războiului Rece.

Pe neașteptate, sâmbătă seara, premierul ceh Andrej Babiš a anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși (“diplomați” cu sau fără ghilimele) și a anulat vizita prevăzută la Moscova a ministrului de interne (care pe moment se ocupă și de afacerile externe). Asta exact când, în urma insistențelor filo-putinistului președinte al țării Miloš Zeman, Cehia se pregătea să urmeze exemplul Ungariei și să cumpere vaccinuri Sputnik. Acum, așa cum o rezumă la Moscova cotidianul independent Kommersant, „în loc să cumpere Sputnik V, Praga expulzează 18 diplomați ruși”.

Un arsenal anihilat

Pe 16 octombrie 2014, o explozie gigantică a distrus în totalitate un depozit de muniții și armament al forțelor Cehiei, lângă Ostrava, într-o pădure în apropierea graniței cu Slovacia, în Vrbetice. Doi oameni și-au pierdut viața în deflagrația care a aruncat în aer 50 de tone de muniții. Două luni mai târziu, o altă explozie a distrus încă 13 tone de minuții.

La o distanță de 1700 km de acolo, în estul Ucrainei, luptele erau atunci în toi între armata Kievului și separatiștii din Donbas antrenați și înarmați de Rusia.

În acel moment, nimeni nu a făcut, cel puțin public, vreo legătură între cele două catastrofe (iar cea din Donbas, în Ucraina, continuă de atunci). Iată însă că sâmbătă 17 aprilie, guvernul Cehiei a acuzat direct Rusia că ar fi vinovată de explozia din 2014, afirmând chiar că atentatul a fost pregătit și executat de Unitatea (Войсковая часть) 29155 din GRU, serviciile secrete ale armatei ruse (Главное разведывательное управление Генерального штаба, Direcția Generală de Informații a Statului Major).

Ucraina și Navalnîi

Miniștrii UE de externe vor mai discuta o oră, prin video, și cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, principala temă fiind tot Rusia. Noul scandal diplomatic din Cehia coincide cu concentrarea de trupe rusești la granița Ucrainei și în Crimeea, ceea ce neliniștește atât NATO, cât și Uniunea Europeană și OSCE.

Ucraina insistă foarte mult ca UE să facă mai mult pentru a opri construirea conductei de gaz Nord Stream 2, menită să ducă gazul rusesc în Germania, dar ocolind Ucraina, țările baltice și Polonia.

În sfârșit, miniștrii vor mai discuta și situația dizidentului întemnițat Aleksei Navalnîi.

Manifestație la Praga în fața ambasadei Rusiei.
Manifestație la Praga în fața ambasadei Rusiei.

14:34 17.4.2021

Merkel, Macron şi Zelenski cer Rusiei să-şi retragă trupele​

Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au lansat un apel către Rusia de a-şi retrage trupele comasate în ultimele săptămâni la frontiera cu Ucraina, într-un demers pentru "detensionarea" situaţiei în regiune.

Cancelarul german, preşedinţii francez şi ucrainean au exprimat în cadrul unei videoconferinţe preocuparea lor comună faţă de această activitate militară rusă "la frontiera cu Ucraina, precum şi în Crimeea anexată ilegal" şi au chemat la retragerea "acestor întăriri de trupe pentru a se ajunge la o detensionare", potrivit unui comunicat comun transmis de cancelaria germană.

La finalul întrevederii de la Paris între Macron şi Zelenski, cărora li s-a alăturat cancelarul Angela Merkel prin videoconferinţă, liderii Franţei şi Germaniei au reiterat ataşamentul pentru "independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Comunicatul subliniază necesitatea respectării acordurilor de pace de la Minsk pentru a opri conflictul din estul Ucrainei, precum şi angajamentul Germaniei şi Franţei de a relua convorbirile în aşa-numitul format Normandia - adică dialogul dintre Rusia şi Ucraina, sub medierea Franţei şi Germaniei.

Preşedintele ucrainean s-a declarat pregătit pentru discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin, cu participarea Franţei şi a Germaniei, într-o încercare de a atenua tensiunile legate de mobilizarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Zelenski, care a făcut această declaraţie după întâlnirea de la Paris cu Emmanuel Macron, a apreciat, de asemenea, că un summit între Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden ar putea contribui la calmarea situaţiei.

14:29 17.4.2021

Rusia a anunțat că expulzează 10 diplomați SUA

Rusia a decis să expulzeze 10 diplomați americani, ca ripostă la măsura similară anunțată de Statele Unite, a anunțat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov. El a mai spus că Rusia va interzice pe teritoriul ei activitatea tuturor fundațiilor și ONG-urilor americane, care s-ar „amesteca direct” în treburile interne ale Rusiei.

Lavrov a spus că vor urma și alte riposte la sancțiunile americane, inclusiv pe plan economic. Declarația a venit la o zi după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, trecând pe lista neagră companii și expulzând diplomați, ca răspuns la presupusa implicare a rușilor în alegerile americane, la atacurile cibernetice rusești și alte activități rusești ostile, pe care Moscova le neagă.

14:27 17.4.2021

FSB-ul a reținut pentru scurt timp un diplomat ucrainean

La intrarea sediului FSB din Moscova.
La intrarea sediului FSB din Moscova.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un diplomat ucrainean, sâmbătă, la St. Petersburg. FSB spune că Oleksandr Sosoniuk, care lucrează la consulatul ucrainean din oraș, ar fi încercat să intre în posesia unor informații clasificate din bazele de date oficiale ale Rusiei, în timpul unei întâlniri cu un cetățean rus.

Ministerul ucrainean de externe a spus că diplomatul a fost eliberat, la scurt timp de la reținere. Incidentul are loc pe fundalul unor tensiuni ridicate între cele două țări, Rusia masând forțe militare la granița comună și în peninsula ucraineană Crimeea pe care a anexat-o în 2014.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG