Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:56 21.4.2021

Zelenski semnează legea convocării rezerviştilor pentru serviciul militar

Tineri recruți în Lvov.
Tineri recruți în Lvov.

Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea, a comunicat miercuri preşedinţia de la Kiev.

Legea, aprobată de parlament în martie, permite o întărire semnificativă a forţelor armate în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia.

'Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare', a transmis preşedinţia de la Kiev.

În același timp (vezi mai jos), Zelenski l-a chemat pe Vladimir Putin să se întâlnească în regiunea Donbas pentru discuţii vizând încetarea conflictului în această zonă şi atenuarea tensiunilor între cele două state vecine.

11:49 21.4.2021

Zelenski îi propune lui Putin o întâlnire pe linia frontului

Volodimir Zelenski l-a invitat pe Vladimir Putin la o întâlnire în estul Ucrainei, să discute despre aplanarea tensiunilor din regiunile separatiste Dombas și Luhansk. „Vă invit să ne întâlnim oriunde în Dombas, unde au loc lupte” a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe pagina de internet a președinției.

De la începutul anului, ciocnirile între armata ucraineană și milițiile separatiste pro-ruse s-au reaprins, aproape 30 de militari ucraineni au fost uciși.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut între timp Occidentului să impună noi sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru a-I arăta că va suporta „consecințe grele” dacă nu își retrage trupele masate la granița cu Ucraina și în Crimeea.

11:34 20.4.2021

Marile manevre în marginea Ucrainei

Ucraina a tot arătat că din 2014 încoace, de la ocuparea Crimeei și izbucnirea conflictului separatist în Donețk și Luhansk, Rusia organizează, an după an, manevre militare de tot mai mare anvergură lângă granița sa. Dar deja manevrele Kavkaz din 2012 simulau o invadare a Ucrainei și se crede că ele au servit drept model și bază ocuparea efectivă a Crimeei în 2014 și declanșarea conflictului în Donbas.

Autoritățile europene și NATO au estimat cifra trupelor rusești acumulate la granița Ucrainei ca ridicându-se la 150.000. Altfel zis, pentru comparație, de peste două ori mai mult decât totalitatea forțelor terestre britanice, după ce guvernul lui Boris Johnson a decis să reducă forțele armate cu încă 10.000 de oameni, făcând ca totalul forțelor terestre britanice să scadă la doar 72.000 de oameni, cel mai coborât nivel din ultimii 300 de ani.

Majoritatea experților militari estimează însă că este puțin probabil ca Rusia să pregătească într-adevăr o invazie terestră a Ucrainei și că este vorba mai degrabă de o tentativă de intimidare și o manevră de diplomație coercitivă, pentru ca Kievul să acorde, de pildă, mai multă autonomie Donbasului secesionist.

Deocamdată, însă, Putin nu a reușit să smulgă nimic de la Zelenski, acesta sprijinindu-se pe sprijinul clar afirmat al Occidentului. Concentrarea de trupe rusești la granița Ucrainei și în Crimeea neliniștește însă atât NATO, cât și Uniunea Europeană și OSCE.

În schimb, Putin se poate mângâia că a obținut ceva. Biden, care cunoaște foarte bine Ucraina, este la curent cu ezitările lui Zelenski, care inițial a căutat o pace cu Rusia. De aceea, Biden nu poate implica direct militar SUA sau NATO în Ucraina, ceea ce ar avea un efect în serie, dar trebuie totuși să mențină o poziție fermă față de Rusia. Pe 22 martie, Kremlinul a anunțat că Biden a respins ideea unei videoconferințe propuse de Putin. Iată însă că trei săptămâni mai târziu, pe13 aprilie, Biden a propus o întâlnire cu Putin în vară.

Putin poate considera drept o victorie temporară faptul că Biden a propus în cele din urmă o întâlnire față în față.

Vice-președintele SUA Joe Biden primul ministru rus Vladimir Putin in Moscova, 10 martie, 2011
Vice-președintele SUA Joe Biden primul ministru rus Vladimir Putin in Moscova, 10 martie, 2011

10:20 19.4.2021

“Formatul Normandia” în Franța

Consilieri politici din Ucraina, Rusia, Franța și Germania se întâlnesc astăzi în Franța, în așa-numitul “format Normandia”, pentru a discuta tensiunile generate de concentrarea de forțe rusești în Crimea și de-a lungul frontierelor cu Ucraina.

Săptămâna trecută, Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski l-au sunat pe Putin pentru a-i cere să retragă trupele, restabilind astfel calmul.

Pe 16 aprilie, Volodimir Zelenski l-a vizitat pe Emmanuel Macron în Paris, pregătind calea pentru un autentic summit în “format Normandia”, care funcționează din 2015.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG