Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:55 21.4.2021

Proteste în regiunile din estul Rusiei pentru eliberarea lui Navalnîi

În regiunile din estul Rusiei au început proteste, sute de oameni oameni cerând eliberarea din închisoare a lui Alexei Navalnîi. Poliția din Moscova și din alte orașe i-au reținut pe aliații și colaboratorii liderului opoziției.

Liubov Sobol și Kira Yarmîș au fost reținute la Moscova , după cum au anunțat avocații celor două activiste.

Vladimir Rîjkov, fostul vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a declarat agenției de presă TASS că poliția l-a reținut sub suspiciunea că ar fi încălcat legea privind organizarea de evenimente și adunări publice.

Corespondenții postului nostru de radio relatează că polițistii au făcut o percheziție la locuința șefului echipei lui Navalnîi de la Ekaterinburg, iar în orașul Kurgan de la granița cu Kazahstanul, o membră a echipei lui Navalnîi, Sofia Lopatina, a fost reținută. La Nijni Novgorod au fost reținuți activiștii Roman Timchenko și Stanislav Dmitrievski .

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a caracterizat drept „deplorabilă” arestarea celor mai apropiați aliați ai lui Navalnîi înaintea protestelor anunțate în întreaga Federație Rusă pentru astăzi. Charles Michel a cerut autorităților de la Moscova să respecte dreptul la întrunire.

Proteste pro Navalnii au loc, în ciuda prezentei masive a poliției la Irkutsk și Vladivostok. Echipa lui Navalnîi a anunțat proteste în peste 160 de orașe.

13:19 21.4.2021

Putin și Ucraina: “Cine ne scrie manualele de istorie?”

Putin pe un ecran public astăzi, în timpul discursului.
Putin pe un ecran public astăzi, în timpul discursului.

Adresându-se națiunii ruse astăzi, în discursul său anual, Vladimir Putin a spus că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în 2013 – 2014 a fost o „lovitură de stat” și că atât Ucraina, cât și Occidentul, își continuă acțiunile anti-rusești.

Putin a folosit o metaforă din Cartea Junglei a lui Kipling, spunând că Rusia este ca un leu înconjurat de hiene. (În mod vizibil, Putin confundă aici Cartea Junglei cu desenul animat al studiourilor Disney The Lion King.)

În aplauzele publicului, printre care și majoritatea membrilor guvernului, Putin s-a declarat nemulțumit și de manualele școlare (“Cine scrie manualele astea?” a întrebat el), care, potrivit lui, prezintă elevilor o imagine deformată a trecutului și culturii Rusiei.

12:12 21.4.2021

Kuleba cere aplicarea de noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a făcut apel la introducerea de noi sancțiuni economice occidentale împotriva Rusiei pentru a arăta că va suporta „consecințe grele” dacă nu își retrage trupele masate la granița cu Ucraina și în Crimeea.

Vorbindu-le jurnaliștilor la o conferință de presă online, Kuleba a spus că prevenirea prin sancțiuni a unei escaladări a situației din partea Rusiei va avea costuri mai mici decât aplanarea unui conflict reizbucnit și gestionarea consecințelor.

Autoritățile ucrainene spun că la granițele Ucrainei ar continua să sosească trupe ruse, așteptându-se că vor atinge 120 de mii în următoarea săptămână, dar și echipamente militare. Kuleba a recunoscut că omologii săi europeni cu care s-a întâlnit virtual, luni, nu i-au acceptat apelul la extinderea sancțiunilor, dar a spus că această decizie depinde de acțiunile pe mai departe ale Moscovei.

12:09 21.4.2021

Peste 12.000 de cazuri noi de coronavirus şi 429 de decese în 24 de ore

Vaccinul chinezesc CoronaVac ăn Ucraina.
Vaccinul chinezesc CoronaVac ăn Ucraina.

Autorităţile sanitare anunță astăzi 12.162 de cazuri noi de coronavirus, după prelucrarea a 109.007 teste.

Ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov a spus că în ultimele 24 de ore, 429 de persoane infectate au decedat, alte 4.411 au fost internate în spital, iar 14.720 de pacienţi s-au vindecat de COVID-19.

Bilanţul pandemiei în Ucraina a ajuns, astfel, la 1.974.118 infectări, 40.796 de decese şi 1.514.472 de cazuri vindecate. În acest moment, în Ucraina mai sunt 418.850 de cazuri active de COVID-19.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG