Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:54 22.4.2021

Baletul lui Zelenski în Le Canard enchaîné

Săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné scrie astăzi (numai în ediția pe hârtie):

„Iată că și Erdogan se amuză să complice jocul dipplomatic dintre occidentali. Pe 10 aprilie, el l-a primit cu mare pompă la Istanbul pe umoristul ucrainean Volodimir Zelenski, devenit președintele țării sale. Și l-a asigurat de tot sprijinul Turciei, inclusiv în domeniul armamentului, în fața noilor amenințări ruse. Putin a reacționat de îndată, iar Rusia a decis să suspende legăturile aeriene cu Turcia.

Și tocmai în acest moment în care lucrurile se strică între Kiev și Moscova, Macron a hotărât să-l primească pe președintele ucrainean la palatul Elysée, pentru o cină cu soțiile respective, urmată de o reuniune cu Angela Merkel. Toate având în spate cererea de aderare a Ucrainei la NATO.

Dar despre asta – nici o vorbă, aici Biden decide.”

11:50 22.4.2021

Ucraina prelungește starea de alertă până pe 30 iunie

Coadă la vaccinarea cu Sputnik V (Gam-COVID-Vac) lângă statuia lui Vladimir Lenin in Simferopol, Crimeea.
Coadă la vaccinarea cu Sputnik V (Gam-COVID-Vac) lângă statuia lui Vladimir Lenin in Simferopol, Crimeea.

Guvernul Ucrainei a decis, miercuri, prelungirea stării de alertă până la data de 30 iunie 2021, timp în care în ţară va funcţiona şi aşa-numita „carantină adaptivă”, o procedură prin care autorităţile pot menţine sau institui restricţii antiepidemice, în funcţie de rata de infectare cu noul coronavirus.

Premierul ucrainean, Deniş Şmigal, a insistat că cetăţenii trebuie să rămână prudenți și să respecte măsurile sanitare, pentru a opri răspândirea virusului. Joi, Ucraina a înregistrat o nouă creştere a numărului de infectări, raportând 16.235 de cazuri noi de coronavirus, după ce în ziua precedentă au fost anunţate 12.162 de îmbolnăviri.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, 470 de ucraineni au murit din cauza COVID-19, faţă de 429 în ziua precedentă. Bilanţul pandemiei de coronavirus în Ucraina a ajuns, astfel, la 1.990.353 de infectări, 41.266 de decese şi 1.533.303 cazuri vindecate.

08:59 22.4.2021

Ucraineanca din Femen Inna Șevceno despre Putin în Charlie Hebdo

Fondatoarele Femen: Inna Șevcenko (stânga) și Oksana Șaciko.
Fondatoarele Femen: Inna Șevcenko (stânga) și Oksana Șaciko.

La Bruxelles, președintele Consiliului European, Charles Michel, a caracterizat drept „deplorabilă” arestarea colaboratorilor apropiați ai lui Navalnîi înaintea protestelor de ieri, miercuri 21 aprilie.

Charles Michel a cerut Kremlinului „să respecte dreptul la întrunire”. Cum o scrie săptămânalul politico-satiric francez Charlie Hebdo, „Uniunea Europeană sprijină, face morală, cască ochii mari... dar fără să sancționeze.”

Articolul din Charlie Hebdo e scris de fondatoarea FEMEN, ucraineanca Ina Șevcenko, cea care în 2012 a distrus cu drujba o cruce de 4 metri în centrul Kievului, iar din 2013 a primit azilul în Franța. Reconvertită în jurnalism, Șevcenko ține de atunci o rubrică permanentă în Charlie Hebdo.

Ea scrie astfel: “Totuși, fără a ajunge la manifestații de mare amploare, rușii s-au mobilizat din ce în ce mai mult în ultimele luni, iar asta chiar în vreme ce autoritățile continuă să-și etaleze cruzimea și lașitatea persecutând opozanții și jurnaliștii și provocând militar Ucraina… Toate astea, în vreme ce Rusia se înfundă într-o criză economică dezastruoasă, iar nivelul de trai scade.

Fondatoarea FEMEN, ucraineanca Inna Shevchenko (Șevcenko), protest la Bruxelles în inuarie 2014 împotriva lui Vladimir Putin, sub privirile corespndentului nostru Dan Alexe.
Fondatoarea FEMEN, ucraineanca Inna Shevchenko (Șevcenko), protest la Bruxelles în inuarie 2014 împotriva lui Vladimir Putin, sub privirile corespndentului nostru Dan Alexe.

16:58 21.4.2021

Principalii asociați ai lui Navalnîi, arestaţi înaintea manifestaţiilor şi a discursului lui Putin

Poliţia rusă a procedat miercuri la raiduri împotriva mişcării disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi, înaintea manifestaţiilor de protest anunţate în sprijinul opozantului, chiar în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin și-a pronunțat discursul anual către Adunarea Federală (parlamentul bicameral).

Mişcarea lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încredere, a chemat la manifestaţii la ora locală 19:00. Sunt prevăzute acţiuni de protest în peste 100 de oraşe, de la Vladivostok (09:00 GMT) şi Kaliningrad (17:00) până la Moscova, Sankt-Petersburg şi Vladimir (16:00 GMT), unde opozantul este încarcerat.

'Este vorba nu doar de libertatea lui Navalnîi, ci de viaţa sa', a subliniat sâmbătă aliatul său Leonid Volkov.

Avocaţii săi l-au găsit marţi 'foarte slăbit' şi au cerut transferul acestuia într-un spital moscovit.

Percheziţii au vizat deja sedii legate de organizaţia disidentului în circa 20 de oraşe marţi şi miercuri, potrivit organizaţiei neguvernamentale specializate OVD-Info.

Primele reţineri au avut loc miercuri dimineaţă, începând cu avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, şi cu purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmuş.

Ministerul de Interne rus a avertizat anterior că va lua 'toate măsurile' necesare ca răspuns la manifestaţiile neautorizate.

Precedentele manifestaţii, organizate după arestarea lui Navalnîi în ianuarie, au condus la peste 11.000 de arestări.

Justiţia rusă urmează să examineze o cerere a Parchetului vizând calificarea drept 'extremistă' a organizaţiei fondate de Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), ceea ce i-ar expune pe activiştii acesteia la pedepse grele cu închisoarea.

'Putin a declarat un adevărat război, un război total, împotriva celor care nu sunt de acord cu el', a apreciat duminică Vladimir Milov, un apropiat al lui Navalnîi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG