Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

10:20 23.4.2021

Slovacia expulzează trei diplomați ruși în solidaritate cu Cehia

Protest în fața ambasadei ruse de la Praga
Protest în fața ambasadei ruse de la Praga

Slovacia a decis să expulzeze trei membri ai personalului ambasadei ruse în solidaritate cu Cehia, deoarece tensiunile dintre Praga și Moscova se intensifică pentru presupusul rol al serviciilor de informații ale armatei Rusiei, GRU, într-o explozie din 2014 la un depozit de arme ceh, explozie soldata cu moartea a doi oameni.

Prim-ministrul slovac, Eduard Heger, a anunțat că „trei reprezentanți ai misiunii diplomatice ruse trebuie să-și încheie activitățile în Slovacia și să părăsească țara în termen de șapte zile”.Heger a declarat că Slovacia a luat decizia „în urma evenimentelor recente din Republica Cehă și după ce a evaluat temeinic informațiile serviciilor de informații care cooperează îndeaproape cu serviciile de informații ale aliaților noștri”.

Moscova a ignorat astăzi un mesaj al Pragăi de a-i reprimi la ambasada Cehiei de la Moscova pe cei 20 angajati expulzati anterior pînă astazi la prinz. Ca urmare, ministrul ceh de externe Jakub Kulhanek a spus ca nu va permite Moscovei să aiba la Praga mai multi diplomati de cîți are Cehia la Moscova.

Șeful diplomației cehe a spus ca Rusia are timp să se conformeze acestei solicitari pina la sfirșitul lunii mai. Ministerul rus de externe a spus că va răspunde ” în curind” anunțului de astazi al diplomației Pragăi. Anterior diplomația cehă a solicitat solidaritate din partea aliaților din Alianța Nord Atlantică și din Uniunea Europeana în acest caz

17:27 22.4.2021

Rusia anunță că își retrage trupele din Crimeea

Rusia a anunțat astăzi că își retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând încheiate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă.

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.

Acesta a precizat că trupele se vor întoarce la bazele lor până pe 1 mai, nefiind însă clar dacă ordinul vizează toate trupele masate de Rusia la granița sa cu Ucraina în ultima lună.

Josep Borrell, șeful diplomației UE a afirmat luni că Rusia a transferat circa 150.000 de soldați de-a lungul granițelor cu Ucraina.

Miniștrii de externe ai UE au discutat atunci deteriorarea relațiilor cu Rusia, fără însă a decide noi măsuri împotriva Moscovei.

Astăzi, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

17:15 22.4.2021

Un cetățean rus arestat în Crimeea pentru "spionaj" în favoarea Kievului

Autorittățile din Crimeea au arestat un cetățean rus suspectat de spionaj pentru Kiev, informează serviciul ucrainian al postului nostru de radio. Curtea districtuală Lenin din orașul Sevastopol a declarat astăzi că „un cetățean rus născut în 1998”, suspectat de înaltă trădare, a fost plasat sub arest preventiv cel puțin până în 19 iunie.

Mai devreme Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia declarase că ofițerii săi au reținut o persoană care „a transmis informații secrete despre Flota Rusiei din Marea Neagră forțelor militare ucrainene”. Nu au fost făcute publice mai multe detalii despre acest caz.

17:12 22.4.2021

Zelenski aprobă sancțiuni contra 13 persoane fizice şi 95 de companii

Volodimir Zelenski a semnat un decret pentru impunerea de sancțiuni împotriva a 13 cetăţeni ai Ucrainei şi a 95 de companii, dintre care două sunt înregistrate în Federația Rusă – transmite RBC.

Prin semnarea decretului, a fost pusă în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 15 aprilie 2021 cu privire la „introducerea de sancţiuni individuale şi a altor tipuri de măsuri restrictive”. Sancțiunile sunt impuse pe o perioadă de trei ani și prevăd, printre altele, îngheţarea activelor, restricționarea operaţiunilor bancare şi interzicerea de a participa la achiziții publice. Potrivit presei ucrainene, persoanele vizate de sancţiuni au fost implicate în acţiuni de contrabandă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG