Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:14 24.4.2021

Kuleba: retragerea forţelor ruse de la graniţă e insuficientă pentru oprirea escaladării conflictului în Donbas

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că retragerea forţelor militare ruse de la graniţa cu Ucraina ar putea atenua tensiunile, dar că un pas singular nu va opri escaladarea conflictului din regiunea estică Donbas.

Potrivit unui comunicat, Kuleba a mai cerut partenerilor occidentali ai Ucrainei să monitorizeze în continuare situaţia, îndeaproape, şi să ia măsuri concrete pentru a descuraja Rusia.

Rusia a anunţat, joi, că a ordonat trupelor sale să revină la bază din regiunea aflată în apropierea graniţei cu Ucraina, după deplasarea în regiune a zeci de mii de soldaţi, spre îngrijorarea Occidentului.

10:31 23.4.2021

Strategia rusească de destabilizare merge mult dincolo de Donbas

Ben Hodges
Ben Hodges

Săptămânalul francez Courrier International, care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are în ultimul său număr un interviu cu generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant șef al forțelor SUA din Europa, interviu acordat televiziunii Espreso TV, dar preluat și de agenția independentă UNIAN, în care este întrebat ce crede el că s-ar întâmpla dacă Moscova ar trece la ofensivă în Ucraina sub pretextul apărării rusofonilor din Donbas.

Întrebat dacă un “mare război cu Rusia” este “inevitabil”, Ben Hodges afirmă că scopul lui Putin este de fapt să destabilizeze cu totul Kievul și amintește că: "războiul între Ucraina și Rusia durează deja de 7 ani. [...] Dar sunt convins că Rusia caută să avanseze spre Odesa și să taie Ucraina de marea Neagră."

Dar, precizează el, în același timp "ultimul lucru pe care-l dorește Rusia este un război cu NATO".

10:29 23.4.2021

Următoarea mișcare a lui Putin

Zelenski, Putin și podul de la Kerci.
Zelenski, Putin și podul de la Kerci.

Tema numărului de astăzi al venerabilului săptămânal britanic The Economist este tot Putin, iar revista poartă mare pe copertă: „Următoarea mișcare a lui Putin”. „Președintele Rusiei își amenință poporul și vecinii”, o rezumă The Economist. „Occidentul ar trebui să-l facă să plătească pentru o atitudine atât de nocivă”.

Mai scrie astăzi The Economist (revista se afla deja în tipar înainte de anunțul retragerii unor trupe din Crimeea): „Putin a masat deja peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, țară pe care deja el a dezmembrat-o parțial prin înhățarea Crimeei și sprijinirea secesioniștilor pro-ruși în Donbas, o regiune din est. Propagandiștii săi avertizează asupra unui genocid iminent (dar imaginar) al vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina. Peste 200.000 dintre aceștia au primit pașapoarte ruse, oferindu-i lui Putin un pretext pentru a interveni, dacă ei ar pretinde că sunt în pericol. Analiștii militari se îndoiesc însă că s-ar pregăti o invazie pe scară largă – mișcările de trupe sunt prea flagrante pentru un atac surpriză. Însă navele militare ale lui Putin amenință să blocheze strâmtoarea Kerci (Kerch), tăind parte din accesul Ucrainei la Marea Neagră. Poate că scopul lui Putin e intimidarea liderilor Ucrainei și smulgerea de concesii, cum ar fi o autonomie formală pentru Donbas. Sau poate că el caută să provoace o reacție ucraineană, ca să aibă o scuză pentru un război despre care un oficial de la Kremlin a spus că ar putea fi „începutul sfârșitului Ucrainei”.

Discursul lui Putin despre starea națiunii, din 21 aprilie, n-a oferit decât indicii cât se poate de vagi”, scrie The Economist, care subliniază că "Rusia este mult mai puțin importantă decât China, și ca putere economică, și în cadrul luptei pentru climă."

10:26 23.4.2021

Departamentul de stat SUA e sceptic față de anunțul retragerii trupelor ruse din Crimeea

Ned Price
Ned Price

Departamentul de Stat a anunţat că Statele Unite aşteaptă fapte şi nu vorbe din partea Rusiei, după anunţul Moscovei referitor la începerea retragerii trupelor pe care le-a masat în apropierea graniţei cu Ucraina şi în peninsula Crimeea anexată.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat reporterilor că Washingtonul "va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia" de la graniţa ruso-ucraineană, "în strânsă coordonare cu oficialii ucraineni" şi cu alţi aliaţi americani.

"Am auzit anunţul făcut de Rusia privind începerea retragerii trupelor sale de la graniţa cu Ucraina, am auzit aceste cuvinte, acum ceea ce urmărim să vedem sunt faptele", a declarat Price.

"Ne vom asigura că Rusia îşi va respecta până la capăt angajamentul", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Prezenţa a zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, a cărei armată luptă împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul ţării începând cu 2014, a alimentat foarte mult tensiunile dintre Moscova, Kiev şi statele occidentale în ultimele zile, dând naştere la confruntări verbale.

Într-un aparent semn de dezescaladare, Rusia a anunţat joi că va iniţia retragerea trupelor sale începând de vineri, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că este gata să-l primească la Moscova "oricând" pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre stadiul relaţiilor bilaterale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG