Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:11 25.4.2021

Noul șef al MI6: L-am avertizat pe Putin de ce s-ar întâmpla dacă invadează Ucraina

The Times are un interviu cu noul șef al serviciilor secrete MI6, Richard Moore (același nume de familie ca actorul care l-a jucat o vreme pe James Bond, Roger Moore), care spune că Putin a fost avertizat de consecințele dramatice, respectiv un război cu Occidentul, dacă ar invada în mod deschis Ucraina.

Numele șefului MI6, scrie The Times, este singurul nume al vreunui angajat al serviciilor care este făcut public. De altfel, organizația nici nu a existat în mod oficial până în 1992, deși există de mai bine de un secol.

11:55 25.4.2021

„Sângele rece” al locuitorilor din Harkov

Lângă Harkov
Lângă Harkov

Le Monde, în Franța, are astăzi un reportaj realizat în marele oraș ucrainean din nord-est Harkov, situate foarte aproape de frontiera cu Rusia, lângă Donbasul secesionist. Acolo, scrie Le Monde, “sângele rece al locuitorilor orașului surprinde”, știind că nu departe, la numai 25 de km de acolo, Putin a strâns în ultimele săptămâni o armada de 100.000 de soldați și un arsenal cum nu s-a mai văzut în apropiere de această localitate, despre care s-a vorbit, din 2014 încoace, că făcea parte din planul inițial de ocupare a întregului est al Ucrainei de către Rusia, dar că planul rusesc de a stârni acolo o revoltă împotriva Kievului nu a funcționat.

Asta, amintește Le Monde, cu toate că în februarie 2014 militanți pro-ruși ocupaseră clădirea primăriei, prefigurând ceea ce avea să se întâmple la scurtă vreme în Donbas și în Crimeea. De atunci, orașul se află sub stricta supraveghere a SBU, serviciile secrete ale Kievului (cf. foto).

11:25 25.4.2021

Drama tătarilor din Crimeea printr-un film sobru și elegant

La rubrica culturală, The Observer, cel mai vechi săptămânal duminical din lume, lansat în 1791, și care mai recent a fuzionat cu The Guardian, are cronica extrem de entuziastă (patru stele din cinci) a unui film ucrainean, dar vorbit în bună parte în tătară: Додому, Spre casă (Evde, în tătară și Homeward în engleză). Este un film care folosește o dramă familială pentru a ilustra drama întregii națiuni tătare după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Este un road movie prin Ucraina, de fapt: un tată și fiul său înstrăinat călătoresc cu mașina de la Kiev în Crimeea, purtând în spate trupul în descompunere al fiului și fratelui mai mare.

Regizorul, Nariman Aliev, este el însuși tătar, iar filmul e lăudat în The Observer pentru eleganța imaginii și pentru felul sensibil și discret în care drama tătarilor, de secole alungați, deportați și persecutați în Crimeea, e reconstituită doar prin dialogurile tensionate dintre tata și fiu.

10:57 25.4.2021

Ucraina a depășit două milioane de cazuri

Ucraina, care a depăşit, vineri, pragul de două milioane de cazuri de coronavirus, a raportat 12.711 noi infectări, după ce, de vineri până sâmbătă, au fost efectuate 92.136 de teste.

De asemenea, 392 de pacienţi bolnavi de COVID-19 au decedat în ultimele 24 de ore, iar alte 3.508 persoane infectate au fost internate în spital. Pe de altă parte, în ultima zi, 13.687 de persoane s-au vindecat de COVID-19.

Bilanţul oficial al pandemiei de coronavirus în Ucraina a ajuns, astfel, la 2.017.341 de infectări, 42.092 de decese şi 1.565.954 de cazuri vindecate. În acest moment, 409.295 de ucraineni sunt bolnavi de COVID-19.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG