Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

09:05 5.5.2021

Blinken în Ucraina

De la Londra, unde a participat ieri la reuniunea mnștrilor de externe din Grupul G7, secretarul de stat SUA Antony Blinken (foto în fața sediului guvernului britanic, Downing Street 10) a pornit astăzi direct în Ucraina, într-un al doilea turneu european în mai puțin de o lună.

La Londra, chiar dacă nu s-au luat decizii concrete, Rusia, împreună cu Ucraina, au fost printre felurile principale pe meniul șefilor diplomației țărilor din grupul G7, reuniți ieri la Londra (într-un „bal mascat”, cum spune glumeț titlul din La Repubblica, glumind pe marginea condițiilor sanitare stricte) pentru a pregăti întâlnirea la vârf G7 de luna viitoare. Euractiv amintește că e vorba de prima întâlnire față în față a miniștrilor din țările G7 de doi ani încoace.

Antony Blinken se va afla în Ucraina pe 5-6 mai. La Kiev, el va vorbi cu Volodimir Zelenski nu doar despre amenințarea rusească, dar și despre „inamicul intern”, și anume: problemele inextricabile ale Ucrainei cu corupția, oligarhii și disfuncționalitățile funcționale.

09:03 5.5.2021

Apa din Crimeea și Fântâna dn Bahcisarai

Crimeea, Bhcisarai, palatul Hanilor.
Crimeea, Bhcisarai, palatul Hanilor.

Moskovski Komsomoleț detaliază o propunere a fostului ministru ucrainean de externe Pavel Klimkin prin care s-ar putea face presiune asupra Rusiei, astfel încât să fie obligată să returneze Crimeea Ucrainei: apa!

Ideea nu este însă deloc nouă și deja în 2014 se vorbea la Kiev despre blocarea conductelor de apă spre Crimeea și a Canalului de Nord, prin care se aduce apa de la Nipru, cum o scria deja acum șapte ani agenția rusească TASS. Problema apei e de altfel cronică și eternă în Crimeea, cum o constata recent agenția Bloomberg, și ea va pune în permanență mari probleme lui Putin. Deja Pușkin, cel care a creat mitologia Crimeei, descoperise asta atunci când, în drum spre Chișinău, în 1821, Pușkin s-a oprit să viziteze ruinele palatului hanilor din Bahcisarai (Palatul Grădină), fosta capitală a hanatului. Acolo a fost mâhnit să descopere că din legendara fântână rămăsese doar o țeavă de fontă din care picura o apă bâhlită. Fântâna din Bahcisarai...

În timpuri sovietice
În timpuri sovietice

15:33 4.5.2021

Zelenski semnează o “declarație de solidaritate” cu Polonia și țările baltice

Volodimir Zelenski (stânga) și Andrzej Duda.
Volodimir Zelenski (stânga) și Andrzej Duda.

Volodimir Zelenski șl președinții din Polonia și țările baltice au semnat o declarație de solidaritate în contextul „amenințării comune de securitate”, o referire la Rusia.

Președintele polonez, Andrzej Duda, a vorbit cu Zelenski despre legăturile dintre țările din regiune. „Noi, cetățenii din centrul și estul Europei, polonezi, ucraineni, lituanieni, letoni și estoni, prezenți aici, ne amintim că soarta noastră este strâns legată. Realizăm că nu putem fi liberi decât împreună și doar simultan putem trăi în patriile noastre suverane, bucurându-ne de libertățile caracteristice țărilor unei Europe moderne și democrate”.

Discuțiile au avut loc în cadrul unor serii de evenimente organizate pentru a marca a 230-a aniversare de la prima Constituție modernă a Europei.

07:45 4.5.2021

Reuniunea ministerială G7 discută relațiile cu Rusia și China și problema Ucrainei

Londra: reuniunea G7 a miniștrilor de externe, 3 mai 2021.

La reuniunea ministerială G7 de la Londra, Marea Britanie va încerca astăzi să-şi convingă partenerii din G7 să convină asupra unei strategii comune pentru a proteja democraţiile împotriva ameninţărilor globale, cum ar fi cele reprezentate de Rusia (dar și de China).

Reuniunea de două zile a miniştrilor de externe din G7 de la Londra pregătește summitul grupului, care va avea loc luna viitoare tot în Anglia.

Miniștrii de externe din G7 vor discuta la Londra și stategia agresivă a Rusiei din ultimele săptămâni, inclusive manevrele trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina. O altă team va fi situația opozantului rus Aexei Navalnîi, aflat într-o colonie penitenciară.

Ministrul britanic de externe a declarat duminică că doreşte ca G7 să creeze și structură comună, prin care să fie contracarate dezinformarea şi propaganda promovate de Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG