Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

00:04 8.5.2021

Peste 8.000 de noi cazuri de Covid în ultimele 24 de ore

Ucraina a înregistrat o creştere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, numărul de noi cazuri înregistrat, în ultimele 24 de ore, este de 8.404, în creştere faţă de joi, când s-au înregistrat alte 6.038 de cazuri noi şi faţă de miercuri, când s-au înregistrat 2.576 de cazuri noi – anunţă ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov, pe Facebook.

Cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat în regiunea Harkiv (991), în regiunea Dnipropetrovsk (622), în capitala Kiev (611), în regiunea Doneţk (571) şi în regiunea Zaporijie (494), anunţa vineri ministrul pe Facebook.

În ultimele 24 de ore, 3.080 de persoane bolnave din totalul de 8.404 de cazuri noi confirmate, în ultimele 24 de ore, au fost internate în spitalele din Ucraina, 379 au pierdut lupta împotriva COVID-19 şi au decedat, în timp ce 19.453 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi.

„8.404 de cazuri noi de COVID-19, dintre care 353 de cazuri în rândul copiilor şi 185 în rândul cadrelor medicale, au fost depistate, în ultimele 24 de ore, în Ucraina”, a mai anunţat vineri ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov, pe Facebook. 19.453 de pacienţi bolnavi de COVID-19 s-au vindecat, a precizat ministrul pe Facebook.

Aceste noi infectări au fost confirmate, după prelucrarea a 94.479 de teste COVID, dintre care 39.748 sunt teste RT-PCR, 14.177 teste efectuate prin metoda ELISA, 40.554 – Teste Rapide Antigen pentru depistarea SARS-CoV-2.

De la debutul epidemiei şi până la data de 7 mai, 2.105.428 de cetăţeni ucraineni au contractat virusul SARS-CoV-2, dintre care 45.830 au decedat, iar peste 1.731.162 s-au vindecat. În total, de la debutul epidemiei şi până la data de 7 mai, au fost efectuate în Ucraina 9.594.857 de teste.

Stepanov a declarat că nu se așteaptă la o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19, după sărbătorile de la începutul lunii mai.

11:06 7.5.2021

Blinken: SUA examinează cererea Ucrainei pentru sprijin militar suplimentar

Antony Blinken în interviu cu Europa Liberă.
Antony Blinken în interviu cu Europa Liberă.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, ieri la Kiev, la sfârșitul celor două zile de vizită în Ucraina, că Statele Unite examinează cererea Kievului pentru asistență militară adițională și a cerut Rusiei să pună capăt „acțiunilor nechibzuite și agresive” la granița ucraineană.

Într-un interviu cu serviciul ucrainean al Europei Libere, Blinken a spus că Pentagonul examinează ce fel de asistență poate fi utilă Ucrainei în afară de „asistența foarte semnificativă, inclusiv echipamente” furnizată deja.

Statele Unite au acordat Ucrainei ajutoare în valoare de 5 miliarde de dolari, inclusiv armament și arme antitanc, din 2014 încoace.

La o conferință de presă în compania președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, oficialul american a mai spus că, în ciuda anunțului Rusiei despre faptul că și-a retras forțele, un număr mare de trupe și arme au rămas în apropierea Ucrainei.

Blinken a mai spus și că „SUA nu acceptă ideea de «sfere de influență»”, aluzie la insistența Moscovei că spațiul ex-sovietic ar trebui să rămână sub influența sa.

Antony Blinken în interviu cu Europa Liberă.
Antony Blinken în interviu cu Europa Liberă.

14:05 6.5.2021

Blinken reafirmă sprijinul Statelor Unite faţă de 'suveranitatea şi integritatea' Ucrainei

Volodimir Zelenski și Antony Blinken.
Volodimir Zelenski și Antony Blinken.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este primul oficial al administrației Biden care vizitează Ucraina.

Ca șef al diplomației americane, el a reafirmat astăzi sprijinul Washingtonului pentru Ucraina:

— ‘Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele preşedintelui Biden, angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi independenţei sale', a spus Blinken.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta 'să vă consolidaţi democraţia, să construiţi instituţii şi să faceţi să avanseze reformele împotriva corupţiei', dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile.

Blinken s-a mai întâlnit și cu Volodimir Zelenski (foto). Kievul intenţionează să ridice și problema cumpărării de către Ucraina a unor sisteme americane de apărare antiaeriană și echipamente anti-lunetişti.

— „Aș dori să precizez clar că vorbim nu numai despre furnizarea acestora de către Statele Unite, ci și despre cumpărarea acestor echipamente militare din SUA. Vrem ca acest parteneriat să funcționeze într-un mod bilateral, să fie reciproc avantajos” – a spus ministrul de externe Kuleba.

08:54 6.5.2021

Blinken la Kiev: „SUA va răspunde actelor nesăbuite ale Rusiei”

De la Londra, unde a participat luni și marți la reuniunea miniștrilor de externe din Grupul G7, secretarul de stat SUA Antony Blinken a ajuns ieri în Ucraina, în cel de-al doilea turneu european al său în mai puțin de o lună. La Kiev, el va vorbi cu Volodimir Zelenski nu doar despre amenințarea rusească, dar și despre „inamicul intern”, și anume: problemele inextricabile ale Ucrainei cu corupția, oligarhii și disfuncționalitățile funcționale.

Blinken se va mai întâlni cu omologul său ucrainean, șeful diplomației, Dmitro Kuleba, cu membri ai parlamentului ucrainean și cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile.

Zelenski a spus că speră la sprijinul Statelor Unite pentru aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO. Declarația Departamentul de Stat SUA, publicată deja, despre evoluția parteneriatul strategic dintre Kiev și Washington nu face însă nici o referire la dorința Ucrainei de a adera la NATO, dar spune că Statele Unite continuă să monitorizeze situația tensionată creată de „acțiunile agresive în curs ale Rusiei și de retorica Moscovei la adresa Ucrainei”.

Blinken a spus că: „SUA va răspunde actelor nesăbuite (reckless) sau agresive ale Rusiei”.

Vizita lui Blinken la Kiev e importantă și din perspectiva rolului jucat de Ucraina în politica americană din ultimii ani. Trump și Biden s-au acuzat reciproc de a fi profitat de situația din Ucraina. Ambii au fost spălați de acuzații: Biden de cea în legătură cu presupusa favorizare a fiului său, Hunter, care a obținut o vreme o poziție bine remunerată la Kiev, pe când Joe Biden era vice-președintele lui Obama; Trump pentru felul în care a fost bănuit că ar fi făcut presiuni asupra ucraineanului Zelenski tocmai pentru a interveni într-o anchetă asupra fiului lui Biden.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG