Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:29 12.5.2021

Ucraina și mogulii săi proruși

Viktor Medvedciuk
Viktor Medvedciuk

Kommersant, la Moscova, scrie astăzi despre percheziția operată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la locuința din Kiev a magnatului și politicianului filo-rus Viktor Medvedciuk, bănuit de înaltă trădare.

În luna februarie, Kievul l-a pus pe o listă neagră pe Medvedciuk și pe soția acestuia, înghețându-le activele pe trei ani și interzicându-le să facă afaceri în țară. Tot în februarie, guvernul președintelui Volodimir Zelenski a sancționat trei posturi de televiziune despre care se crede că ar fi ale lui Medvedciuk. Decizia a fost luată la scurt timp după o întâlnire a secretarului de stat american Antony Blinken cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Anunțând acestea, Kommersant scrie că pe Medvedciuk îl amenință acum 15 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Moskovski Komsomoleț are însă o interpretare și mai brutală: Zelenski a început o mare curățenie printre oligarhi, iar primul a fost Medvedciuk.

Medvedciuk este cel mai apropiat partener al Kremlinului în Ucraina. El e patronul canalului de televiziune pro-rus din Ucraina NewsOne TV… și singura persoană care a obținut de la Putin să-i fie naș copilului.

Fiind finul lui Putin, ucraineanul Medvedciuk a încercat deja să-i ofere, la televiziunea sa ucraineană, o emisiune permanentă celui mai mare propagandist al Kremlinului în presă, Dmitri Kiseliov.

Dar simplul fapt că emisiunea ar fi fost patronată de Dmitri Kiseliov, principala voce a Kremlinului în media, ar fi făcut emisiunea inacceptabilă pentru Kiev, căci Kiseliov este director general, numit de Putin, al rețelei de propagandă Russia Today.

Kiseliov este de altfel interzis de acces în Ucraina, iar în 2015, autoritățile de la Chișinău i-au interzis și accesul în Republica Moldova. Dmitri Kiseliov se află și pe lista europeană a sancțiunilor impuse demnitarilor ruși implicați în agresiunea din Ucraina. Kiseliov nu poate călători în întreaga Europă iar proprietățile sale din UE, sau eventualele conturi bancare --dacă are--, sunt înghețate. Moldova și Ucraina n-au făcut astfel decât să se conformeze deciziilor UE.

A transmite pe o televiziune națională în Ucraina emisiunile unui propagandist rus interzis de acces pe teritoriu ar fi greu de acceptat pentru Kiev. Influența unor asemenea emisiuni este acolo cu atât mai mare, cu cât în Ucraina, ca și în Republica Moldova sau România, o majoritate a populației își ia informațiile exclusiv de la televiziune.

Viktor Medvedciuk cu Vladimir Putin la Kremlin, 6 octombrie, 2020
Viktor Medvedciuk cu Vladimir Putin la Kremlin, 6 octombrie, 2020

18:39 11.5.2021

Ucraina gata să introducă orice model de pașaport de vaccinare pentru călătoriile în UE

Vaccinare cu "Sputnik V"
Vaccinare cu "Sputnik V"

Guvernul ucrainean este dispus să introducă orice model de pașaport de vaccinare anti-COVID-19 care ar permite reluarea fără impedimente a călătoriilor în Europa – a anunţat premierul Denis Şmigal, adăugând că, în acest moment, „Ucraina poartă negocieri serioase privind unificarea pașaportului anti-COVID-19 cu documentul care va fi aprobat la nivelul Uniunii Europene”.

„Suntem dispuşi să introducem oricare dintre modelele de pașapoarte de vaccinare care ar putea exista în Europa – document digital cu un cod QR, un certificat oficial de vaccinare la standarde internaționale, valabil în întreaga lume” – a precizat Şmigal. Potrivit premierului de la Kiev, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sunt înregistrate în sistemul electronic eHealth. „Prin urmare, din punct de vedere tehnic, nu este dificil să eliberezi tuturor persoanelor imunizate un pașaport de vaccinare aprobat în orice format internațional” – a adăugat Denis Şmigal.

În același timp, premierul Șmigal a subliniat că nu consideră oportune negocierile cu anumite state privind deschiderea reciprocă a frontierelor. „Întreaga lume discută despre unificare și nediscriminare. Este imposibil ca două țări să ajungă la un acord, iar toate celelalte state să fie lăsate undeva în afara bordului” – a mai remarcat premierul ucrainean. Ucrainenii sunt vaccinaţi anti-COVID-19 inclusiv cu vaccinuri care, deocamdată, nu sunt aprobate la nivelul UE, cum ar fi CoviShield, Sinovac şi NovaVax.

07:38 11.5.2021

O nuntă în Donețk, în regiunea separatistă ucraineană Donbas.

Aflăm din Argumentî i Faktî, practic cea mai veche publicație independentă din Rusia, datând din vremea perestroikăi lui Gorbaciov, cum în perspectiva viitoarelor alegeri partidul puterii și al lui Putin Rusia Unită (Единая Россия) atrage voluntari din Donbas (cf. foto), regiunea secesionistă din Ucraina, după ce toți cei care au dorit-o au primit cetățenia rusă.

22:42 10.5.2021

Cernobîl: «ca jarul sub un barbecue»

La Stampa în Italia scrie despre cum, în mod cu totul neașteptat, reactorul de la Cernobîl, în Ucraina, care explodase în 1986, tocmai s-a trezit din nou, când toată lumea îl credea mort de decenii.

Savanții au detectat noi semne de fisiune nucleară. Ei încearcă acum să determine dacă acele semne de activitate vor dispărea de la sine, sau dacă e nevoie de o nouă intervenție.

Deși au trecut 35 de la catastrofă, iar reactoarele au fost recent acoperite cu un uriaș dom de beton, Neil Hyatt, un chimist al universității din Sheffield, specializat în materiale nucleare, spune într-un interviu cu revista Science: «Semnalele pot fi comparate cu jarul sub un barbecue

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG