Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

07:55 5.7.2021

Paradă militară pe tocuri

În Ucraina, a izbucnit o întreagă polemică în jurul faptului că femeile din armată au fost puse să mărșăluiască purtând tocuri la repetițiile pentru defilarea din 24 august, ziua independenței țării.

Până atunci, femeile din armată au două tranșe de repetare a marșului pe zi, ceea ce înseamnă patru ore zilnice de bătut pasul încălțate cu tocuri, cum o revelează ziarul local în engleză Kiev Post. În plus, potrivit surselor militare, femeile din armată ar trebui să practice « un nou stil de marș standard », ridicând piciorul cu 10 până la 15 centimetri, în loc de 15 până la 20 centimetri, cum se făcea înainte.

Mișcările feministe au condamnat această mentalitate «medială» și «sexistă» din partea conducerii armatei. Ucraina are circa 31.000 de femei în armată, dintre care 4.000 de ofițeri. Ucraina și-a înscris aderarea la NATO ca obiectiv național în Constituție.

07:53 5.7.2021

Ucraina impune noi restricții sanitare pentru trecerea frontierei

Ucraina a impus reguli noi de traversare a frontierelor sale pentru persoanele venind din Federaţia Rusă, Marea Britanie, Portugalia și India, în încercarea de a încetini extinderea pe teritoriul său a variantei delta a coronavirusului.

Persoanele care au stat în aceste țări minim 7 zile în ultimele două săptămâni nu vor mai putea intra în Ucraina decât cu un test antigen expres făcut la punctele de trecere a frontierei. Regula se aplică inclusiv dacă persoanele vin din alte state, dar au fost în țările afectate de noua tulpină în ultimele 14 zile.

Restricția este valabilă inclusiv pentru cetățenii care sunt pe teritoriul Republicii Moldova și ar vrea să meargă în Ucraina traversând frontiera terestră, inclusiv prin segmentul transnistrean.

07:51 5.7.2021

Marina rusă a folosit muniţie reală în Marea Neagră, alături de manevrele Sea Breeze cu Ucraina ale NATO și SUA

Nave de război ale marinei ruse au efectuat un exerciţiu de antrenament cu muniţie reală în Marea Neagră, a anunţat joi Flota rusă din Marea Neagră, în timp ce Ucraina şi ţări membre ale NATO desfăşoară exerciţii militare în aceeaşi zonă mai extinsă.

Flota rusă din Marea Neagră a indicat într-un comunicat că echipajele a două nave mari de debarcare au efectuat tiruri asupra unor ţinte maritime şi aeriene în Marea Neagră. Acest exerciţiu a avut loc la două zile după ce Rusia şi-a testat sistemele de apărare antiaeriană instalate în Crimeea.

În plus, după cum a relatat Interfax, la exerciţiile de miercuri a participat şi submarinul diesel 'Kolpino', capabil să transporte rachete de croazieră 'Kalibr', despre care nu precizează dacă a rămas în largul mării sau s-a retras la bază.

La exerciţiul Sea Breeze 2021, destinat să dureze două săptămâni, participă aproximativ 5.000 de militari din NATO şi ai ţărilor aliate, aproximativ 30 de nave şi 40 de avioane şi elicoptere. De asemenea, participă distrugătorul de rachete american USS Ross şi trupe de infanterie marină americane.

17:02 4.7.2021

Lukașenka a închis granița cu Ucraina

Alexandr Lukașenka a ordonat închiderea totală a graniței Bielorusiei cu Ucraina, susținând că de acolo intră în țară „enorme cantități de arme de foc”.

Acuzația făcută fără prezentarea vreunei dovezi vine pe fondul presiunilor internaționale crescânde asupra Minskului în urma reprimării opoziției după alegerile controversate de anul trecut.

Lukașenka a mai spus vineri, tot fără dovezi, că în țara sa ar fi fost descoperite „celule teroriste latente” cu legături în Germania, Lituania, Polonia și Ucraina. Țările respective nu au reacționat de îndată la declarație.

Autoritățile din Statele Unite au reacționat la știrea despre ordinul dat de liderul autoritar din Belarus de a fi închisă total granița cu Ucraina, un oficial al administrației americane spunând că ar fi o nouă tentativă a regimului Lukașenka de a abate atenția de la campania de represalii împotriva propriului său popor.

Oficialul american citat de Reuters a mai spus că Statele Unite vor continua pedepsirea lui Alexandr Lukașenka pentru acțiunile sale.

Lukașenka a mai spus, tot fără dovezi, că în țara sa ar fi fost descoperite „celule teroriste latente” cu legături în Germania, Lituania, Polonia și Ucraina. Țările respective nu au reacționat de îndată la declarație.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG