Linkuri accesibilitate

Cseke Attila: UDMR nu va semna moțiunea de cenzură a PSD


 Cseke Attila și liderul UDMR, Kelemen Hunor
Cseke Attila și liderul UDMR, Kelemen Hunor

UDMR nu va semna moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Social Democrat dar nu a luat, încă, o decizie cu privire la vot, a spus joi, într-un interviu acordat RFI, liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke.

Decizia privind votul la moțiune va fi luat doar în grupurile parlamentare ale partidului, înainte chiar de dezbaterea ei.

„Noi am anunțat acum o săptămână, acum zece zile, că UDMR nu va semna moțiunea de cenzură care se preconiza a fi inițiată de către PSD și vom decide, așa cum avem procedura noastră internă, întotdeauna, în grupurile parlamentare, înainte de dezbaterea și votul moțiunii de cenzură (...). Noi nu vom aborda politicianist această chestiune, ci vom aborda strict la momentul respectiv în ce situație este țara și ce este mai eficient pentru țară”.

El a spus că Uniunea nu își dorește „o abordare politicianistă a acestei chestiuni”, care să înrăutățească și mai mult posibilitățile de intervenție în cazul epidemiei Covid-19.

„(...) mulți nu știu ce se va întâmpla în septembrie, în ce sens va evolua criza pandemică. În nici un caz, UDMR nu își dorește să existe o soluție care eventual să înrăutățească și mai mult posibilitățile de intervenție. Evident că sunt și critici și am formulat și noi critici, nu puține, pentru că sunt de criticat multe măsuri ale Guvernului”.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri în Parlament, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă pe 17 august.

În discursul din plen, Marcel Ciolacu a acuzat guvernarea liberală că a distrus economia, „a vămuit sănătatea românilor” și nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, iar acum a pasat responsabilitatea pe primari și directorii de școli.

„Cu sprijinul constant al președintelui Iohannis ați distrus pas cu pas România. Peste un milion de șomeri, sute de mii de întreprinzători cu afacerea închisă, întreaga țară dată peste cap. Grija Guvernului a fost sifonarea banilor publici pentru interesele PNL pentru a vă menține la putere ați sabotat interesele românilor.

Gata, s-a umplut paharul. PSD nu va mai permite ca România să se scufunde. Pe 17 august, PSD va depune moțiune de cenzură. Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia", a afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a lansat și o serie de acuze dure privind modul în care au guvernat liberalii pe timp de pandemie.

„Nu v-a păsat nicio secundă de sănătatea românilor și (de) traiul lor de zi de zi. V-au interesat doar alegerile. în timp ce românii erau închiși în case ați devalizat bugetul României. Sute de milioane de euro au ajuns în buzunarele prietenilor de partid. Tot mecanismul infracțional a fost dezvăluit în raportul Curții de Conturi publicat ieri", a mai precizat Marcel Ciolacu.

El a criticat și organizarea alegerilor pe 27 septembrie, în ciuda faptului că data a fost stabilită chiar printr-o lege votată și de PSD.

„Românii trebuie să știe care este strategia concretă ca după alegeri să nu avem un val de înmormântări. Cum îi veți încuraja pe români să iasă la vot? Cum vor vota pacienții cu COVID, cum se va desfășura exact procesul de votare?", a întrebat Marcel Ciolacu.

Anunțul lui Marcel Ciolacu a venit în plenul Parlamentului la ședința în care Ludovic Orban a prezentat un raport detaliat despre măsurile luate pentru stoparea epidemiei de coronavirus.

PSD are nevoie de sprijinul altor formațiuni pentru a strânge cele 233 de voturi pentru trecerea moțiunii de cenzură. Luni, Victor Ponta a anunțat că parlamentarii formațiunii sale vor vota moțiunea de cenzură. Este de așteptat ca și ALDE să sprijine moțiunea pentru că s-a poziționat alături de PSD la toate voturile importante din perioada pandemiei.

XS
SM
MD
LG