Linkuri accesibilitate

CSM. Restricții pentru foștii magistrați care vânează pensii speciale


Plenul CSM urmează să stabilească în ședința de joi dacă trimite propunerile de modificare a legii la Ministerul Justiției
Plenul CSM urmează să stabilească în ședința de joi dacă trimite propunerile de modificare a legii la Ministerul Justiției

Consiliul Superor al Magistraturii (CSM) urmează să transmită ministerului Justiției o propunere de modificare a legii statutului magistraților, astfel încât foștii magistrați care revin pe funcții în urma unui interviu doar pentru a obține pensie specială să nu mai poată face acest lucru la fel de ușor ca în prezent.

Propunerea a fost inițiată de judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina și discuțiile pe acest subiect au avut loc în ședința din 11 martie a unei comisii a Consiliului și urmează să fie votată de plenul CSM pe 30 aprilie.

Modificări și interdicții

Principala modificare presupune ca foștii magistrați care se întorc în breaslă să rămână pe funcții de judecători sau procurori cel puțin 5 ani pentru a putea beneficia de pensia specială.

O altă modificare importantă este aceea că nu se mai pot întoarce în magistratură persoanele care, în ultimii 2 ani, au fost membri ai unui partid politic, sau au fost deputați, senatori, secretari de stat, primari, prefecți, consilieri local sau județean.

Inițial, propunerea făcută de un membru al comisiei, îi viza și pe miniștri și premieri, dar interdicția nu a trecut la vot, după ce judecătoarea Baltag s-a opus vehement.

Un alt amendament acceptat a fost acela ca foștii magistrați care doresc să revină în funcție să fi testați din punct de vedere profesional de colegii din CSM.

Baltag și Oprina ar fi vrut desființarea Parchetului european

Tot în ședința din 11 martie, a fost o discuție privind inițierea unei legi privind colaborarea cu Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Kovesi.

Comisia a stabilit că structura de sprijin a procurorilor europeni delegați ar trebui să funcționeze în cadrul Parchetului General. Potrivit unor surse participante la ședință, judecătoarele Baltag și Oprina au avut o opinie minoritară, în sensul că Parchetul European ar trebui pur și simplu desființat.

Exemplul Silinescu-Gherbovan-Bălan

Ideea modificării statutului magistraților în ceea ce privește reîncadrarea în profesie a venit după ce judecătoarea Claudia Silinescu Gherbovan a cerut revenirea în magistratură după ce mai bine de 20 de ani a profesat ca avocat. Gherbovan este fiica fostului general Tudor Constantin Silinescu, fost adjunct al Serviciului de Informații Externe (SIE) și a fost numită judecător la Tribunalul Ilfov din 1 iunie 2019. Anterior, în 1996, ea și-a dat demisia din magistratură invocând motive personale. La 6 luni după reprimirea în sistem a făcut cerere de pensionare. După o amânare a cererii, Secția pentru judecători a CSM i-a aprobat solicitarea și, în aprilie 2020, Silinescu Gherbovan a ieșit din magistratură cu o pensie între 16.000 și 18.000 de lei pe lună.

Un alt exemplu este cel al procurorului George Bălan, fost vicepreședinte al CSM. Suspendat din funcție în 2012 după ce a început urmărirea penală pe numele său pentru o serie de acuzații de corupție în dosarul „Curentul și motorul”, procurorul Bălan a trecut în avocatură. Trei ani mai târziu, el era achitat de instanța supremă. A continuat să profeseze ca avocat până în iulie 2019, apoi a cerut CSM reîncadrarea ca procuror. După patru luni de activitate a făcut cerere de pensionare și în prezent este beneficiar de pensie specială.

Lege modificată de Florin Iordache

Statutul magistraților a fost modificat în sensul primirii în magistratură a foștilor procurori și judecători de „Comisia Iordache” și votat de coaliția PSD-ALDE. În urma acestor modificări, un fost deputat PDSR, Victor Ștefan Achimescu, s-a reîntors pe funcția de judecător, fiind numit la Tribunalul Ilfov începînd cu iunie 2019.

În prezent, legea spune că „persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior”.

Ana Birchall, critici dure la modificarea lui Iordache

Această modificare legislativă a fost criticată și de fostul ministru al Justițiiei Ana Birchal. Astfel, ea arată pe pagina de Facebook că „se intâmplă așa enormități pentru simplul fapt că legea a fost modificată în 2018 de Iordache, Tudorel și compania. O soluție pentru a stopa astfel de enormități este abrogarea art 33 ind 1 din Legea 303/2004. Dacă nu este abrogat acest articol atunci măcar să fie introdus un termen minim obligatoriu, 5 ani de exemplu, de profesat în magistratură, termen care să curgă de la data reprimirii în profesie! Cred că Ministerul Justiției ar trebui să vină urgent cu o propunere legislativă de abrogare/modificare!”, susține Birchall.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG