Linkuri accesibilitate

Controversata schimbare a promovării judecătorilor la Curtea Supremă


Lia Savonea, membru CSM și liderul secției pentru judecători din Consiliu, este considerată una dintre cele mai influente figuri din sistemul judiciar românesc.
Lia Savonea, membru CSM și liderul secției pentru judecători din Consiliu, este considerată una dintre cele mai influente figuri din sistemul judiciar românesc.

Secția pentru judecători a CSM a pus în dezbatere publică, pentru trei zile, modificarea regulamentului de promovare la instanța supremă. Potrivit noilor propuneri, la proba interviului, candidații pot obține 40% din punctajul maxim doar prin simpla prezență, indiferent de ce ar scoate pe gură.

Se propune un mod de notare prin care fiecare membru al Secției poate acorda cel mult 20 de puncte unui candidat, din maximul de 50. Artificiul a fost introdus prin micșorarea marjei de apreciere a fiecărui membru al Secției, aceasta fiind între minim 1 și maxim 2,5 puncte.

Potrivit unor surse, prin noul regulament, gruparea antireformă din secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmărește să-și promoveze oamenii la instanța supremă și să nu se mai repete incidentul din decembrie 2019, când mai mulți judecători considerați apropiați de Lia Savonea, influent membru al CSM, au picat la interviu.

Ordinea de zi a secției pentru judecători a CSM
Ordinea de zi a secției pentru judecători a CSM

Potrivit ordinii de zi a secției pentru judecători, votul pe noul regulament de promovare la ÎCCJ a fost dat dat în ședința de miercuri.

Astfel, Secţia pentru judecători a CSM a hotărât aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de
promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost exprimate 8 voturi DA și 3 NU.

În prezent, candidații pot fi notați între 1 - punctaj minim și 10 - punctaj maxim. „Concursul” constă în depunerea a zece hotărâri pronunțate de candidat și un interviu în fața judecătorilor din CSM.

Un concurs subiectiv

Magistrații sunt revoltați de noul regulament și reclamă lipsa meritocrație în selectarea magistraților de la instanța supremă. „CSM realizează o formalitate, încă un pas spre popularea ICCJ cu judecători desemnați subiectiv, prin selecții lipsite de meritocrație. Cei ce erau refuzați la milimetru, pentru că mai exista o minimă opoziție în secție, vor avea acum cale liberă spre instanța supremă", ne-a declarat un judecător sub protecția anonimatului.

Alt magistrat consideră că noua metodologie de concurs este rezultatul prieteniilor de conjuctură dintre diverși judecători. „Metoda numirii domnului Netejoru devine deja marcă înregistrată și pentru viitorii judecători de la ICCJ. Legăturile trainice cu unii membri ai secției pentru judecători vor reprezenta garanția supremă pentru un post călduț în Olimpul magistraturii”, susține alt judecător.

Supărarea șefului

În decembrie 2019, Lia Savonea a răbufnit după ce a aflat că unii membri ai secției i-au notat cu 1 favoriții. „Am ratat atribuția de înaltă responsabilitate de a promova cei mai buni judecatori”, „personal nu sunt multumită deloc cu felul în care a decurs interviul”, „regulamentul cred că ar trebui modificat de îndată”, „poate că ar trebui să ne gândim și la niște modificări legislative pe zona de promovare la Înalta Curte”, „a fost absolut flagrantă abdicarea noastră de la ceea ce ne-am propus și ne-am promis unii altora” – au fost o parte din declarațiile făcute de Lia Savonea atunci, supărată că unii dintre membrii Secției i-au notat favoriții cu nota minimă și astfel au picat concursul de promovare.

Gruparea Savonea din CSM a susținut modificaările făcute la legile justiției de către PSD.
Gruparea Savonea din CSM a susținut modificaările făcute la legile justiției de către PSD.

La un an și jumătate distanță, judecătorii din CSM propun modificarea regulamentului, astfel încât notarea interviului să conteze cât mai puțin și să nu se mai repete eșecul de atunci.

Oamenii de bază ai sistemului

La momentul respectiv, magistrații respinși au fost Alina Ghica - vicepreședinte la Curtea de Apel București, Victor Hortolomei, Vasile Bîcu de la Curtea de Apel București, Erica Nistor - președintele Curții de Apel Timișoara și Marius Cristian Epure - președintele Curții de Apel Constanța. Între timp, Ghica a promovat la instanța supremă, ea fiind judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători la cererea lui Dragnea și a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

  • Victor Hortolomei de la Curtea de Apel București a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru care a fost numit în funcție cu ajutorul unui OUG promovat de fostul ministru Tudorel Toader.
  • Vasile Bîcu a fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. El judecă cererea generalului și membrului CSM Codruț Olaru de anulare a deciziilor prin care s-a constatat că a plagiat teza de doctorat. Tot Bîcu este cel care a suspendat decretul prezidenţial privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei.
  • Erica Nistor, președinta Curții de Apel Timișoara, nu a mai așteptat promovarea la instanța supremă și s-a pensionat cu un venit inferior în februarie 2020.
  • Marius Cristian Epure este judecătorul din Constanța care l-a achitat definitiv pe Radu Mazăre într-un dosar în care fostul primar fusese condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în primă instanţă. Potrivit presei locale, Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG