Linkuri accesibilitate

Cu două zile înainte de a merge la CCR, Gheorghe Stan îi dă o mână de ajutor și lui Sebastian Ghiță - îl scapă de apel


Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, ar putea scăpa de încă un dosar penal
Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, ar putea scăpa de încă un dosar penal

Secția Specială, care mai este condusă încă de procurorul Gheorghe Stan pentru două zile, a retras apelul dintr-un dosar în care Sebastian Ghiță fusese achitat la instanța inferioară.

Sebastian Ghiță urma să fie judecat în apel, de un complet de cinci judecători, în luna septembrie, însă demersul Secției Speciale de investigare a magistraților a renunțat să mai ceară, în numele procurorilor, rejudecarea dosarului. Astfel, este foarte posibil ca acest proces să se încheie, de vreme ce Ghiță și ceilalți inculpați nu ar avea niciun interes să facă ceară rejudecarea la o instanță superioară a unui dosar în care au fost achitați.

În acest dosar, alături de Sebastian Ghiță mai sunt inculpați Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești; Viorel Dosaru, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județeană Prahova, Constantin Ispas, ofițer de poliție, și Aurelian Constantin Mihailă, fost procuror.
Sebastian Ghiță era acuzat de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, inclusiv pentru conducerea fără permis.

De remarcat că Secția specială, a cărei desființare este solicigtată de mai multe asociații de magistrați a retras apelul și în cazul altui dosar, în care protagonist era tot un fost deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, cel al retrocedărilor Romsilva.

Încă de la înființare, în luna octombrie a acestui an, Secția specială condusă de Gheorghe Stan, viitor judecător CCR, la propunerea PSD, a cerut mai multe dosare de la DNA. Între acestea s-au aflat dosarul Tel Drum, care, prin decizia fostului procuror general, Augustin Lazăr, a rămas în competența DNA. Însă, alte patru dosare au fost preluate de la DNA de Secția specială de investigare a infracțiunilor magistraților. Este vorba despre dosare în care apar Sebastian Ghiță și Alexander Adamescu.

Practic, Secția Specială are atribuția de a interveni în dosare în care figurează magistrați în virtutea puterilor pe care fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader i le-a oferit prin patru ordonanțe de urgență care au modificat Legile Justiției, imediat după modificările suferite de acestea în Parlament. Aceste puteri acordate prin OUG fac din Secția Specială un super-parchet, cu puteri mai mari decât ale Parchetului General.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG