Linkuri accesibilitate

Cu tunurile pe Isărescu


Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, nu s-a prezentat marți la discuția programată să aibă loc la Senat, ceea ce a atras un nou val de critici din partea coaliției aflate la guvernare.

PSD a continuat campania împotriva BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu, acuzând Banca Centrală că nu intervine în apărarea leului în fața euro și că nu pune la bătaie rezerva valutară pentru ca moneda națională să nu mai înregistreze variații de curs atât de mari.

Liderul PSD din Senat, Șerban Nicolae, i-a cerut ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prezent în la Comisia economică, să aibă în vedere, împreună cu Parlamentul, „eventuale modificări legislative”, astfel încât BNR să nu mai aibă doar „un rol de agent constatator”.

„Eu aş vrea, în cadrul analizei pe care o faceţi şi pentru viitorul dialog cu comisiile parlamentare, să luaţi în calcul şi eventuale modificări legislative, astfel încât să evităm ca BNR sau alte autorităţi cu atribuţii în aceste chestiuni să dea impresia unor autorităţi cu rol contemplativ, cu rol de agent constatator, cu rol de eseist pe teme economico-financiare”, a spus Șerban Nicolae, citat de Agerpres.

De la începutul anului, leul a pierdut teren în fața monedei europene, ajungând până la un curs oficial de 4,7648 de lei pentru un euro. Totuși, în ultimele zile, moneda națională a început timid să își revină, ajungând marți la un curs de 4,7601 leu/euro. Cu toate că reprezentanți ai Băncii Naționale au explicat că a existat o intervenție pentru sprijinirea leului, acuzațiile au continuat să curgă.

BNR a fost arătată cu degetul și de către senatorul ALDE Daniel Zamfir. Potrivit acestuia, banca centrală manipulează ROBOR (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele, în moneda națională, și totodată este și indicatorul de referință pentru creditele în lei). În acest sens, în opinia lui Daniel Zamfir, BNR s-ar fi înțeles cu băncile comerciale pentru stabilirea unei cote pentru acest indicator.

De altfel, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, este și cel care a trimis invitația către guvernatorul BNR pentru a se prezenta marți în Parlament. Iar, cel mai probabil, o nouă invitație la discuții va mai fi trimisă la sediul BNR.

La rândul lor, și reprezentanții BNR, și-au ieșit din tonul rezervat. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat, potrivit News.ro, că invitația a fost refuzată fiindcă inițiativa a venit, de fapt, din partea unui singur politician, care „mizează pe un şir de false probleme, cum ar fi manipularea dobânzilor, neprobată nici acum, şi nu o invitaţie onestă la discuţii”. Suciu a precizat că BNR este o instituție deschisă la dialog, însă mai întâi ar trebui să aibă loc o întâlnire la Ministerul de Finanțe. Totodată, reprezentantul BNR a atras atenția că o invitație în fața parlamentarilor presuspune acordul tuturor forțelor politice.

În timp ce liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat că un dialog între Guvern și BNR este „obligatoriu”, ținând cont de experiența lui ca premier când a colaborat îndeaproape cu banca centrală, șeful PNL, Ludovic Orban, a condamnat ceea ce a numit atacul „mârșav” al PSD împotriva Băncii Naționale.

Orban susține că, de fapt, miza este cu mult mai mare. El a pus pe tapet un scenariu, vehiculat deja în piață, potrivit căruia Liviu Dragnea l-ar dori pe Darius Vâlcov, consilierul pe probleme financiare al premierului Dăncilă, în funcția de guvernator al BNR, poziție din care ar putea fi controlată discreționar rezerva valutară, în special pentru acoperirea devalorizării monedei naționale.

Cel de-al cincilea mandat al lui Mugur Isărescu în fruntea BNR se încheie în iunie anul acesta. Recent, Isărescu a precizat că „Parlamentul va hotărî” dacă va mai avea un mandat sau nu. Isărescu este cel mai longeviv demnitar al statului român - se află în fotoliul de guvernator al Băncii Naționale din 1990, cu un scurt intermezzo, în perioada în care a fost premier - 1999-2000. De altfel, aceea a fost o perioadă în care Mugur Isărescu a mai fost criticat de PSD, aflat în opoziție la acea vreme, pentru politicile de relaxare fiscală pe care le-a susținut ca premier. Ulterior, la revenirea la putere a PSD, din anul 2000, cele două părți s-au reconciliat.

XS
SM
MD
LG