Linkuri accesibilitate

Cuba, Guineea-Bissau și Laos, singurele țări din afara fostului spațiu sovietic care au trimis lideri la parada de 9 mai din Piața Roșie


Vremurile când la parada de Ziua Victoriei de la Moscova megeau liderii lumii democratice s-au dus. La dreapta lui Putin, cu panglica Sf. Gheorghe în piept, Umaro Sissoco Embalo, președintele din Guineea-Bissau. Moscova, 9 mai 2024.
Vremurile când la parada de Ziua Victoriei de la Moscova megeau liderii lumii democratice s-au dus. La dreapta lui Putin, cu panglica Sf. Gheorghe în piept, Umaro Sissoco Embalo, președintele din Guineea-Bissau. Moscova, 9 mai 2024.

La parada militară organizată în centrul Moscovei cu ocazia celei de-a 79-a aniversări a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial au participat doar câțiva șefi de state, într-o ilustrare a izolării internaționale a Rusiei după ce a invadat Ucraina în 2022.

Potrivit agenției ruse Interfax, alături de președintele rus Vladimir Putin au fost în tribuna din Piața Roșie președinții din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan – toate foste republici sovietice, țări membre în structurile de cooperare militară și economică dominate de Rusia.

Invitații din țări mai îndepărtate au fost numai trei, potrivit aceleiași surse: președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel Bermudez, al Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, și al Laosului, Thongloun Sisoulith.

Săptămâna aceasta, țările democratice au boicotat în număr mare și ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin - președintele rus a câștigat un nou mandat la alegerile din 17 martie, considerate în Occident incorecte și nelibere.

Participarea redusă a ambasadorilor străini la depunerea jurământului de către Putin a fost criticată de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

Ea s-a întrebat, retoric, cu ce se ocupă ambasadorii statelor occidentale la Moscova, dacă nu merg la asemenea evenimente, și ce vor face noii ambasadori din țările respective odată ce vor sosi în Rusia: „Nu vor merge la președinte să-și depună scrisorile de acreditare?”.

Zaharova a mai spus că asemenea boicoturi ar viola înțelegerile diplomatice internaționale, în primul rând Convenția de la Viena.

Multe state democratice au folosit ocazia evenimentelor publice la nivel cel mai înalt din săptămâna aceasta de la Moscova - inaugurarea noului mandat al lui Putin și Ziua Victoriei - pentru a-și reitera condamnarea la adresa invaziei rusești din Ucraina și sprijinul pentru Kiev.

Președintele rus nu a fost invitat, pe de altă parte, în Franța, la apropiata comemorare a Debarcării din Normandia, moment de cotitură în evoluția celui de-al Doilea Răbzoi Mondial, de la care se vor împlini la începtul lunii iunie 80 de ani.

Organizatorii francezi au pus omisiunea pe seama agresiunii rusești împotriva Ucrainei, intrată în al treilea an.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG