Linkuri accesibilitate

Orgolii și neîncredere | Culisele negocierilor PNL - USR. Unde s-au blocat, de ce se tem părțile


Președintele USR, Dacian Cioloș, a cerut ca PNL să-i flexibilizeze mandatul de negociere premierului desemnat Nicolae Ciucă înainte de o întâlnire între cele două partide.
Președintele USR, Dacian Cioloș, a cerut ca PNL să-i flexibilizeze mandatul de negociere premierului desemnat Nicolae Ciucă înainte de o întâlnire între cele două partide.

Premierul desemnat a primit mandat de la președintele Iohannis să formeze o majoritate în urmă cu șase zile, dar, până în acest moment, nu a existat o discuție serioasă între PNL și USR pentru refacerea Coaliției de guvernare. În schimb, apar informații despre negocierile purtate de PNL cu PSD.

Europa Liberă a încercat să afle unde s-au blocat negocierile PNL – USR pentru susținerea unui Cabinet condus de senatorul Nicolae Ciucă, general în rezervă și fost șef al Statului Major.

La șase zile după ce președintele i-a încredințat mandatul pentru formarea unui guvern, Nicolae Ciucă nu a avut o discuție serioasă” cu USR. A existat o simplă discuție de formă” cu Dacian Cioloș, după cum a descris-o liderul USR, care nu putea duce la nici un rezultat din cauza mandatului limitat oferit de Biroul Executiv al PNL: susținere pentru un guvern minoritar.

Liderii USR s-au întâlnit miercuri dimineață și au discutat despre negocierile cu PNL. Dacian Cioloș l-a sunat pe Nicolae Ciucă, la finalul discuțiilor interne din USR, și i-a transmis că poate exista o negociere dacă se schimbă mandatul din Biroul Executiv al PNL.

Cu o zi înainte, președintele USR i-a cerut lui Nicolae Ciucă să-și depună mandatul, iar negocierile să continue pentru refacerea Coaliției. Propunerea a fost respinsă total de PNL, care vrea ca premierul desemnat să vină în fața Parlamentului pentru votul de învestire.

„În discuția de dimineață (n.r. miercuri), nu ne-am gândit că cei de la PNL vor invoca că nu pot schimba decizia Biroului Executiv. Dacian Cioloș i-a cerut lui Nicolae Ciucă să vină cu un alt mandat, deoarece la precedenta discuție a spus că nu poate discuta despre un guvern PNL – USR, ci doar despre unul minoritar”, au spus surse din conducerea USR pentru Europa Liberă.

În USR există o tabără radicală care exclude orice discuție cu PNL, deoarece ea va fi sortită eșecului. Până acum, această linie este urmată, prima întâlnire cu o delegație liberală neavând loc.

Cîțu vrea o discuție „bărbătească”

Din tabăra liberală, lucrurile se văd diferit. Conducerea PNL nu vrea să schimbe decizia Biroului Executiv referitoare la guvernul minoritar, dar vrea să poarte discuții cu USR pentru refacerea Coaliției.

„Nu vedem rostul să mergem în Biroul Executiv să luăm un nou mandat de negociere, după care să ne întâlnim cu cei de la USR. Ne putem întâlni într-un cadru informal, oriunde, la Vila Lac. Dacă ajungem la un consens asupra programului de guvernare și asupra listei de miniștri, mandatul din BEX-ul PNL este doar o formalitate. Important este să ne vedem și să ne înțelegem, nu cu ce mandat venim”, a declarat pentru Europa Liberă un membru al conducerii PNL.

Premierul demis, Florin Cîțu, și-a schimbat și el discursul după discuțiile de astăzi.

„Premierul desemnat are mandat să negocieze, poate să vină în partid să ceară flexibilizare, când are ceva de flexibilizat. Nu putem discuta pe nimic. Trebuie să existe o discuție cu cei de la USR, vedem în ce parte poate să meargă refacerea Coaliției și apoi putem merge în partid să cerem mandat pe acea flexibilizare. În acest moment, lucrurile sunt puse invers”, a afirmat și președintele PNL.

Acesta a atins însă un alt punct sensibil în relația USR - PNL. Până în acest moment, liderii USR au cerut să discute doar cu Nicolae Ciucă, premierul desemnat, fără ca acesta să fie însoțit și de o delegație a conducerii PNL, spun surse liberale.

„Dacă cei de la USR sunt de acord, va fi însoțit de delegație a PNL condusă de mine. Trebuie să vedem dacă cei de la USR ar accepta această variantă. Este nevoie de această discuție față în față, bărbătește, curajos, onest pentru a vedea în ce formă refacem Coaliția”, a precizat liderul PNL.

El a admis că USR poate să revină la guvernare într-o formulă cu PNL și UDMR.

Un alt scenariu avansat de PNL este formarea unui guvern de tehnocrați, condus de Nicolae Ciucă, care să fie susținut în Parlament de USR. Liderii Uniunii resping din start o astfel de variantă, care ar da toată puterea celor de la PNL.

Punând cap la cap declarațiile, USR și PNL nu au ajuns, până în acest moment, la o înțelegere pentru că nu au reușit să stabilească nici măcar formula pentru demararea negocierilor.

Noi așteptăm un semn, trebuie să fie o decizie clară și asumată a PNL. Când nu vor mai negocia cu PSD și vor spune că vor refacerea coaliției, putem discuta”, a subliniat și liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Lipsa dialogului are astfel la bază: neîncrederea între cele două partide și un infantilism legat de cum va arăta prima întâlnire.

Surse din USR suspectează PNL că vrea să îi atragă în capcana negocierilor doar pentru că nu au ieșit din prima negocierile Cîțu – Ciolacu.

„Ne putem gândi că au eșuat negocierile cu PSD sau sunt în impas, vin și negociază cu noi pentru ca Ciolacu să își reducă pretențiile”, este opinia unui lider USR.

În spațiul public au apărut mai multe informații despre negocierile purtate de PNL cu PSD la Vila Lac. Certitudinea social-democraților este că partidul vrea la guvernare cu miniștri, nu să susțină un guvern minoritar condus de Ciucă. Varianta este exclusă de PNL, care nu vrea să fie acuzat de refacerea USL, alianța formată de PSD și PNL în urmă cu un deceniu.

„Au trecut șapte ani și PNL încă suferă din cauza USL. Excludem formarea USL, să vină PSD la guvernare la nivel de miniștri. Discuțiile au fost pentru susținerea unui guvern minoritar”, susține un lider PNL pentru Europa Liberă.

Premierul Ciucă a dat câteva elemente clare: va merge în Parlament pentru obținerea învestirii, iar lista de miniștri și programul de guvernare vor fi depuse până sâmbătă. El a precizat că mandatul său, în acest moment, este pentru guvern minoritar, dar el se poate flexibiliza.

Ultima zi pentru flexibilizarea mandatului este vineri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG