Linkuri accesibilitate

Cum îl apără ministrul Justiției pe Bogdan Licu, acuzat de plagiat


Cătălin Predoiu, ministrul Justiției
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că nu există „niciun verdict oficial al unei autorități competente în domeniu” care să stabilească dacă Bogdan Licu, pe care l-a propus ca prim-adjunct al procurorului general, a plagiat sau nu și că este greșit să se facă „judecăți” înainte de un verdict oficial.

„Cunosc și criticile care s-au adus, și acuzele. Invit pe toți să observe că nu există niciun verdict oficial al unei autorități competente în domeniu care să stabilească dacă domnul Licu a plagiat sau nu a plagiat. (…) a face judecăți înaintea acestui verdict dat de către instituția oficială a statului român, împuternicită cu această competență, ar fi după părerea mea o greșeală”, a declarat Cătălin Predoiu.

Un argument pentru nominalizarea lui Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general a fost, în opinia ministrului Predoiu, curajul profesional de a relansa dosarul Revoluției. Apoi, a contat experiența profesională, câștigată inclusiv ca procuror general interimar.

În urmă cu patru ani, jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Bogdan Licu de plagiat în lucrarea sa de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Spre sfârșitul lunii octombrie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a pierdut la Înalta Curte solicitarea sa de a bloca cercetarea acuzației de plagiat a tezei sale de doctorat. Licu a renunțat la titlul de doctor pe care îl obținuse la Academia SRI, însă cercetarea acuzațiilor de plagiat fusese demarată de CNATDCU, consiliul de atestare a diplomelor universitare și a titlurilor academice.

În plus, pe 9 decembrie, o anchetă a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), arată că Bogdan Licu a copiat mare parte dintr-un capitol pe care l-a scris într-o carte apărută în 2005, opt surse nu sunt menționate nicăieri, iar în lucrare sunt copiate cuvânt cu cuvânt bucăți din două legi.

Bogdan Licu nu a avut contracandidat la funcția de prim-adjunct al procurorului general. La interviul cu comisia de selecție de la Ministerul Justiției, Bogdan Licu a minimalizează plagiatul de care este acuzat.

El a spus că acuzația de plagiat este o acuzație singulară și că nu i-a folosit la nimic doctoratul. „Nu am fost profesor, nu am folosit nici măcar acronimul de dr. în afară de CV”, a spus Licu.

XS
SM
MD
LG