Linkuri accesibilitate

Emilia Șercan:„Este un semnal foarte serios” al Curții Supreme care dă undă verde verificării tezei de doctorat a lui Bogdan Licu


Mandatul de procuror general interimar al lui Bogdan Licu se încheie în luna decembrie. El a renunțat la titlul de doctor după acuzația de plagiat
Mandatul de procuror general interimar al lui Bogdan Licu se încheie în luna decembrie. El a renunțat la titlul de doctor după acuzația de plagiat

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a pierdut la Înalta Curte solicitarea sa de a bloca cercetarea acuzației de plagiat a tezei sale de doctorat. Licu a renunțat la titlul de doctor pe care îl obținuse la Academia SRI, cu o lucrare despre corupție, condusă de Gabriel Oprea

În urmă cu patru ani, jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Bogdan Licu de plagiat în lucrarea sa de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Ulterior, Licu, alături de mai mulți demnitari care obținuseră titlul de doctor în baza unor lucrări susținute la Academia SRI, a renunțat la distincția academică, însă cercetarea acuzațiilor de plagiat fusese demarată de CNATDCU, consiliul de atestare a diplomelor universitare și a titlurilor academice.

Cariera lui Bogdan Licu nu a stat pe loc, el ajungând în primăvara acestui an procuror general interimar, după plecarea lui Augustin Lazăr. Concomitent, Licu a făcut un demers în instanță, menit să blocheze cercetarea tezei de doctorat. A pierdut la Curtea de Apel București, unde s-a adresat în primă instanță, iar zilele acestea a pierdut și recursul, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, „​procedurile declanșate de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Ministerul Educației și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul" de verificare a standardelor de calitate sau etică profesionala ale tezei de doctorat a procurorului general interimar Bogdan Licu pot continua”, a decis instanța supremă.
Emilia Șercan, jurnalista care a descoperit plagiatul lui Bogdan Licu, a declarat, pentru Europa Liberă, că „este un semnal foarte serios cel pe care îl dă Înalta Curte de Casație și Justiție”. Ea a explicat că, asemenea lui Licu, „mai mulți foști demnitari, printre care și Mihai Tudose, fostul prim-ministru, a depus în instanță solicitarea de recunoaștere a renunțării sale la titlul de doctor, obținut la Academia SRI”.

Am întrebat-o pe Emilia Șercan despre teza de doctorat a lui Bogdan Licu. „Eu cred că lucrarea lui Bogdan Licu se îndreaptă spre un verdict de plagiat de 100 la sută.În 2015, am verificat aproximativ 250 de pagini din lucrarea sa și am renunțat. M-am plictisit după ce am constatat că aproape toate paginile erau plagiate din alte lucrări. Am renunțat, nu avea nicio consistență științifică”, a spus jurnalista, specializată în ultimii ani verificarea standardelor academice în tezele de doctorat ale demnitarilor care au obținut titluri la academiile militară , de poliție și la cea a serviciilor secrete.

Ea atrage atenția asupra faptului că Bogdan Licu a înaintat instanțelor două acțiuni legate de lucrarea sa. Cea respinsă definitiv de Înalta Curte era menită să blocheze verificarea acuzației de plagiat. Mai există însă un dosar, prin care Licu solicită să i se recunoască renunțarea la titlul de doctor, în privința căreia nu există o pronunțare definitivă.

Ce riscă Bogdan Licu, am mai întrebat-o pe Emilia Șercan.

„Verdict de plagiat, pe care îl probabil îl va indica analiza CNATDCU și a Ministerjului Educației va cântări mult în profilul moral al lui Bogdan Licu, dacă va fi fi candidat la postul de procuror general al României. Avem o mare problemă de imagine publică, profund afectată de o lucrare plagiată de doctorat”, a spus Emilia Șercan. De asemenea, a mai adăugat jurnalista, „Parchetul General probabil că va solicita returnarea banilor pe perioada în care au fost acordați, dacă i-au fost acordați”, a precizat Emilia Șercan, într-un scurt interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit legislației actuale, personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoara activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG