Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns berea Nenea Iancu să fie fabricată în Germania


Berea preferată a românilor se produce în străinătate
Berea preferată a românilor se produce în străinătate

Tot mai mulți investitori străini pleacă din România, din pricina costurilor de producțe, așa se face că, de pildă, îngheţata Napoca aflată în proprietate britanico-olandeză Unilever și care fusese fabricată zeci de ani la Cluj, se produce azi în Bulgaria.

Producătorii au luat din ţară şi producţia mărfurilor difuzate exclusiv pe piaţa din România, fie pentru că nu au putut garanta condiţiile corespunzătoare la faţa locului, fie pentru că mai există şi în alte locuri din UE forţă de muncă şi mai ieftină decât cea din România, potrivit Rador, care citează Napi Gazdasag

Cu toate că în privinţa salariului mediu, România se află pe ultimele locuri din UE, au mai existat cazuri când fabrici din România au fost închise pe motivul reducerii cheltuielilor – scrie Maszol.ro. Prima victimă a fost fabrica de pastă de dinţi din Braşov, care a închis producţia în 2008. Proprietarul, Colgate-Palmolive, a decis din considerente de economie să-şi transfere producţia câtorva produse ale sale în fabrica sa din Bulgaria, unde cheltuielile de producţie sunt mai mici şi faţă de cele din România.


În 2015 s-a închis şi fabrica de ciocolată cu o vechime de peste 100 de ani, deoarece ultimul proprietar, Karl Foods, a decis de asemenea să fabrice pe viitor în Bulgaria ciocolata Poiana, considerată drept cel mai popular produs dulce din ţară. Tot în Bulgaria se produce deja şi îngheţata Napoca aflată în proprietate britanico-olandeză Unilever care fusese fabricată decenii de-a rândul de uzina de produse lactate aflată pe Calea Baciului.


Există de asemenea şi exemple care prevăd ca un produs valorificat în exclusivitate în România să fie fabricat în Europa Occidentală. Pe primul loc pare să fie în acest sens berea Nenea Iancu. Aceasta este produsă în Germania, distribuitorul invocând motivul că la faţa locului nu au existat condiţiile tehnologice necesare pentru maturarea de 45 de zile. În pofida cheltuielilor de producţie mai ridicate tot în Germania este produsă şi berea Azuga, care se afla, înainte de schimbarea regimului, printre cele mai bune beri din România.

XS
SM
MD
LG